Baglandet klappede, da Ellemann lukkede døren til blå blok. Men frygten er, at Venstre ender med at ”forsvinde i kløerne på Mette Frederiksen”

Midt i forhandlinger om en ny regering fik Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen opbakning til at undersøge et historisk skifte i dansk politik. Altinget tog med til landsmøde i Herning.

Venstres bagland sendte Jakob Ellemann-Jensen tilbage til regeringsforhandlinger med stående bifald.
Venstres bagland sendte Jakob Ellemann-Jensen tilbage til regeringsforhandlinger med stående bifald.Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

HERNING: Der blev gravet dybere end vanligt efter en passende grimasse på Venstres landsmøde i Herning i weekenden. 

20 mandater tabt og tæt på en halvering i starten af november, og nu står partiformand Jakob Ellemann-Jensen foran baglandet og varmer op til at ”læne sig ind” på hovedfjenden, statsminister Mette Frederiksen (S).

Nu gælder det om at kæmpe uden at kny.

”Vær tålmodige, så jeg kan afsøge, hvordan vi bedst stiller Venstre,” siger Ellemann til klapsalver, inden de 1400 V-medlemmer fra rundt om i hele landet, der er samlet i salen, slippes ud til pause.

I foyeren ligner det et Venstre-classic landsmøde.

Pølsevognen er der stadig. En kø uden ende vil have signeret bøger af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Og Venstres Ungdom reklamerer for et lotteri, hvor man blandt andet kan vinde EU-sokker og en Jakob Ellemann-drikkedunk.

Men det er ikke et klassisk Venstre-landsmøde.

“Partiets sjæl” bakker op

Mandag fortsætter forhandlingerne nemlig med den kongelige undersøger Mette Frederiksen om en ny regering. Og selvom Venstre stadig kan mærke vælgernes klø, så er det et potentielt historisk brud i dansk politik, der bliver talt om alle vegne på landsmødet.

Skal man gå i regering med Socialdemokratiet, eller skal man lade være?

Det er der delte meninger om. Og endnu flere bekymringer.

De positivt stemte først.

”Koryfæerne” Anders Fogh Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen og Søren Gade brugte landsmødet til at vise deres støtte til, at Jakob Ellemann-Jensen afsøger mulighederne for at løsrive sig fra blå blok og gå i regering med den historiske hovedfjende.

Også Jens Nicolai Vejlgaard, den berygtede leder af baglandets oprør mod Løkke, bakker op om Ellemann. Vejlgaard er blevet beskrevet som ”partiets sjæl” og en vægtig stemme i baglandet.

Han har fuld tiltro til, at Jakob Ellemann-Jensen kan træffe den rigtige beslutning.

”Går han til højre, skal vi selvfølgelig til højre, og går han til venstre, skal vi selvfølgelig til venstre,” siger Jens Nicolai Vejlgaard til Berlingske.

Anders Fogh Rasmussen slog Socialdemokratiet og gjorde Venstre historisk stort. Nu bakker han op om, at Ellemann kan afsøge muligheden for at gå i regering med S.
Anders Fogh Rasmussen slog Socialdemokratiet og gjorde Venstre historisk stort. Nu bakker han op om, at Ellemann kan afsøge muligheden for at gå i regering med S. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

”Den som ikke udvikler – afvikler”

Alle Altinget taler med på landsmødet bakker også entydigt op om deres partiformand, men der er bekymringer over udsigten til at gå i regering med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

En ting er det åbenlyse: at Venstre gik til valg på en blå regering med deres egen statsministerkandidat, som gentagne gange har sagt, at han slet ikke har tillid til Mette Frederiksen efter minkskandalen.

Det lugter fælt af løftebrud. Men bekymringerne stikker også dybere.

For har Venstre overhovedet lært noget af nu to valgnederlag i træk? Og er svaret på partiets problemer med vælgerne at gå i regering med mægtige Mette Frederiksen?

De seneste år er gået med interne personopgør og blå splid, imens er udvikling af nye liberale svar udeblevet. Stiller man de rigtige spørgsmål, hvis svaret stadig er skattestop og Hjort-doktrin? 

Min anbefaling er, at arbejde for en regering over midten, men uden Venstre. Nogle gange er det bedre at være uden for døren.

Mikkel Hessner, Suppleant til Venstres hovedbestyrelse

”Den som ikke udvikler – afvikler,” som formand for Venstres Ungdom, Marie Ladegaard, siger det, da hun lørdag eftermiddag giver et “bekymret opråb” fra scenen.

”Jeg er bekymret for, at hvis man går i regering, har man ikke tid til den slags,” samstemmer et af folketingsmedlemmerne i lobbyen.

Spist af Mette

En anden af de bekymrede er Ann Lindhardt, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm, hvor Jakob Ellemann-Jensen i øvrigt er født.

”Vi skal være en modpol til Socialdemokratiet, der altid udser sig staten til at bestemme alt - fra hvor vi skal gå i gymnasium, til om vi skal have bøf eller fisk på plejehjemmet,” sagde hun fra talerstolen.

”Venstre må ikke forsvinde i kløerne på Mette Frederiksen,” tilføjede hun.

Også andre gik på talerstolen med advarsler om, at det kan forplumre Venstres profil og muligheden for at vinde vælgerne tilbage.

“Min anbefaling er at arbejde for en regering over midten - men uden Venstre. Nogle gange er det bedre at være uden for døren,” sagde Mikkel Hessner fra Frederikssund til afmålte klapsalver, da han talte sin sag for at blive valgt til Venstres hovedbestyrelse. Han endte med at blive suppleant. 

Om det også vækker bekymring hos de øvrige blå partier, at Venstre kan ende i “kløerne på Mette Frederiksen”, vides endnu ikke. Hele weekenden har der været radiotavshed fra de øvrige blå partier.

Ellemann lytter

Baglandets bekymringer har Ellemann dog lyttet til, forsikrede han i sine afsluttende bemærkninger til landsmødet. Men det får ham ikke til ændre kurs. Venstre kommer til at afsøge, om partiet kan få mest indflydelse og reformer ved at gå i regering, slog han fast.

“Jeg har hørt alle advarslerne,” sagde han og tilføjede: “Jeg deler også nogle af analyserne.”

”Men I skal huske på - Mette Frederiksen bliver statsminister,” sagde Ellemann til baglandet, inden det blev sendt ud på de isglatte midtjyske veje.

Mandag fortsætter forhandlingerne om en ny regering hos Mette Frederiksen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Maria Ladegaard

Konsulent, Geelmuyden Kiese, forretningsudvalgsmedlem, Venstre, fhv. landsformand, Venstres Ungdom
lærer (Københavns Professionshøjskole)

Ann Lindhardt

Spidskandidat for Venstre i Hørsholm
Designer

0:000:00