Boligskatter stiger uanset om rød eller blå blok vinder

BOLIGSKATTER: Uanset udfaldet af valget vil den samlede boligbeskatning stige. Både rød og blå blok vil udhule rentefradraget og lade grundskatten stige uden om skattestoppet. Politikerne putter med sandheden, siger kommentator.
Uanset om vælgerne stemmer Thorning eller Løkke ind i Statsministeriet, så vil boligskatterne stige i de kommende år.
Uanset om vælgerne stemmer Thorning eller Løkke ind i Statsministeriet, så vil boligskatterne stige i de kommende år.Foto: DR
Jørgen Skadhede

Politikerne går og putter med sandheden om boligskatterne. Ingen har lyst til at sætte fokus på det, for ingen af partierne kan undvære de penge, når de sidder i regering.

Helle Ib
Politisk kommentator på BT
Fakta

Boligskatterne er steget

De samlede boligskatter (Ejendomsværdiskat og grundskyld) er steget med 13,5 mia. kr. under V-K regeringen.

2001: 24,2 mia. kr.
2011: 37,7 mia. kr.

Det svarer til en stigning på 56 pct. Inflationen har i samme periode kun været på 23 pct. Parcelhuspriserne er steget 50 pct. i perioden.

Boligskatterne udgør også en større del af de samlede skatter og afgifter.

2001: 3,7 pct.
2011: 4,4 pct.

*Uden regeringens såkaldte skattestop ville boligskatterne i 2011 have været 8 mia. kr. højere og dermed udgjort næsten 46 mia. kr.


Kilde: Skatteministeriet, Danmarks Statistik og Finansministeriet
Der er to veje i dansk politik. Men de fører begge til højere boligskatter. Både regeringen og S-SF går ellers til valg på at frede boligejerne. Men virkeligheden er, at den samlede boligbeskatning kommer til at stige, uanset om rød eller blå blok vinder valget.

Det skyldes, at begge parter vil udhule rentefradraget og lade grundskatterne stige uden om skattestoppet. Både regeringen og S-SF går ellers til valg på at holde boligskatterne ro. Men de fortæller ikke hele sandheden.

Politikerne putter med sandheden
"Politikerne går og putter med sandheden om boligskatterne. Ingen har lyst til at sætte fokus på det, for ingen af partierne kan undvære de penge, når de sidder i regering. Derfor er det en sandhed med modifikationer, når mange partier slår sig op på at ville holde boligskatterne i ro," siger Helle Ib, politisk kommentator på B.T.

Hun henviser til, at det kun er ejendomsværdiskatten, der er omfattet af skattestoppet og dermed frosset fast i kroner og ører.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00