Bred dommer-rekruttering mislykket

Det er stadig folk fra juristernes inderkreds, der udnævnes til dommere i Lands- og byretterne, konkluderer ny bog. Det er i strid med den fire år gamle og omfattende domstols-reform.
Fakta
Jens Peter Christensen (f. 1956) har kandidatgrader i både statskundskab og jura og er professor i offentlig ret ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet. 1999-2000 konstitueret landsdommer i Vestre Landsret. Lic.jur. 1990 med afhandlingen Forfatningsretten og det levende liv og dr.jur. 1997 med disputatsen Ministeransvar.

Kilde: Altinget.dk
Målet med den omfattende domstolsreform, der blev gennemført i sommeren 1999, om at sikre en bredere rekruttering til domstolene, er ikke blevet nået, konkluderer en ny bog fra Folketingets Magtudredning.

I perioden fra 1. august 1999 til 31. december 2003 er kun to ud af 21 stillinger ved landsretterne blevet besat med andre end traditionelle ansøgere (fra domstolssystemet og Justitsministeriet). I byretterne er én ud af 74 stillinger blevet besat med andre end traditionelle ansøgere.

Det skriver professor, dr. jur. Jens Peter Christensen i sit bidrag til bogen "Domstolene - den tredje statsmagt", der udkommer 12. august.

Ønsket om en bredere dommerrekruttering blev i sin tid begrundet med, at domstolene i højere grad end hidtil skal udøve en selvstændig retsskabende funktion og fungere som en uafhængig tredje statsmagt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00