Bredt flertal for militær støtte mod IS

KONFLIKT: Det var fredag et bredt flertal i Folketinget, der var enige om, at man skulle støtte militærindsatsen mod IS i Irak og Syrien. Enhedslisten stillede spørgsmål ved, hvem man støttede.

Mads Gluud Jørgensen

Der var fredag stillet beslutningsforslag i Folketinget af Venstre om, at man skal give militære bidrag mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

Forslaget kommer, efter at USA og den internationale koalition har anmodet om støtte til bekæmpelsen af IS. Danmark skal, hvis forslaget vedtages, bidrage med F-16 kampfly, specialoperationsstyrker og et transportfly. Specialstyrkerne skal primært bidrage med vejledning og træning af irakiske og kurdiske styrker.

Der var bred enighed i Folketinget om at give støtten, men Enhedslisten og Alternativet stillede sig kritiske, da de ikke mener, man ved, hvem man støtter, når man giver støtte til grupperinger i de pågældende lande.

“Hvem er de grupper, som man har vurderet, undersøgt og godkendt? Det må da være en forudsætning, at man ved, hvem vi kommer til at støtte?” lød det fra Peder Hvelplund (EL).

Det skulle bero på undersøgelser af baggrunden for de styrker, som Danmark skal samarbejde med.

“Inden vi udvælger, hvem de danske styrker skal arbejde, uddanne og træne med, så vil vi gennemføre en vurdering af, hvilken baggrund der ligger bag. Det er vores ansvar at sørge for, at vi vælger dem på baggrund af en grundig undersøgelse,” svarede udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Afsat 122,5 mio til stabilisering af regionen
Man har i forslaget også afsat penge til at stabilisere regionen over en treårig periode. Der er afsat 122,5 mio., og pengene skal gå til eksempelvis opretholdelse af en fungerende sikkerhedssektor og en inklusion af den irakiske regering.

Der skal yderligere også gives mere støtte i Syrien for at opretholde basale levevilkår for lokalbefolkningen.

Pengene vil også gå til en minerydningsindsats. Til sidst er der også givet 28,5 mio. til at stoppe tilgangen af fremmedkrigere og stoppe ekstremisme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00