Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Projekt Messerschmidt trues af mistillid og mulig partidannelse

Morten Messerschmidt begynder med en tillidskonto i bund. Hans nu tidligere partifæller har kun bekræftet et billede, som mange politikere på Christiansborg i forvejen havde af Messerschmidt, skriver Jarl Cordua.

Aftenen før Kjærsgaards 75-års fødselsdagsreception forlod fire medlemmer projekt Messerschmidt ved at foranstalte karaktermord på formanden og partistifteren over for alle medier med tændte mikrofoner, skriver Jarl Cordua.
Aftenen før Kjærsgaards 75-års fødselsdagsreception forlod fire medlemmer projekt Messerschmidt ved at foranstalte karaktermord på formanden og partistifteren over for alle medier med tændte mikrofoner, skriver Jarl Cordua.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Morten Messerschmidts bestræbelser på at genrejse Dansk Folkeparti er igen løbet ind i problemer.

I denne uge har hele fem folketingsmedlemmer forladt partiet under stor dramatik. På vej ud ad døren benyttede renegaterne også anledningen til at tegne et billede af formanden som en total utroværdig skikkelse, der i deres øjne hykler løs om fred og fordragelighed i partiet, men hvis vej til magten er så gennemvædet af undergravende virksomhed og intriger, at de ikke med respekt for sig selv kan se sig selv "kysse formandens ring" og underkaste sig Messerschmidts regime.

Samtidig beskriver de frafaldne partimedlemmer den ellers engang så forgudede og ophøjede partistifter Pia Kjærsgaard som en komplet hystade fuldkommen ude af kontrol.

Alle, der oplevede Kjærsgaards alt andet end kølige reaktion under Martin Henriksens tale på Dansk Folkepartis landsmøde i fjor, er nok helt klar over, hvad der dermed menes.

Konstant lader den efterhånden alderstegne partistifter sine følelser koge over, hvor hun råber ad medarbejdere og partikolleger på Christiansborgs gange. Det sker tilsyneladende i skuffelse og frustration over, at de ikke ligesom under den tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker at vie deres professionelle troværdighed og deres navn og rygte til et nyt politisk projekt under den nye formand.

Det er af flere grunde ikke helt uforståeligt. Dels har de i sin tid ladet sig ansætte af Thulesen Dahl, som ikke længere er deres chef.

Henset til, at Messerschmidt som bekendt står over for en retssag anklaget for dokumentfalsk og svindel med EU-midler, er det dermed også sidste udkald, hvis man som medarbejder i Dansk Folkepartis sekretariat og partikontor ikke vil lade sine fremtidige jobmuligheder begrænses af, at man siden kan blive forbundet og tages til indtægt for at have arbejdet for en partiformand, der risikerer en fængselsstraf.

Det er derfor ikke mærkeligt, at det tirsdag kom frem, at også pressechefen og lederen af sekretariatet har sagt op. Den afgående pressechef, Jesper Beinov, bedyrer dog, at hans afgang kan begrundes med, at han er blevet fristet af et godt jobtilbud.

Det bliver imidlertid meget interessant at se, hvem Messerschmidt kan rekruttere til de ledige stillinger. Det kræver en del overtalelse og mobilisering af alle hans talegaver for at få seriøse kandidater til at se bort fra hans begrænsede muligheder for at blive frikendt ved de forventeligt to retsinstanser, som kommer til at behandle Messerschmidts sag.

Ingen vil blive imponeret, hvis stillingerne besættes af tro støtter som den nye partisekretær, Jens Vornøe, der kan bidrage med sikkert nyttig ledelseserfaring som purser i SAS.

Læs også

Den generelt stærkt dalende respekt for Pia Kjærsgaard kunne tirsdag ikke blot tydeligt ses ved selve den udsøgte og giftige timing af udbrydernes kategoriske farvel til det parti, som flere af dem har tjent i årevis.

Aftenen før Kjærsgaards 75-års fødselsdagsreception forlod de første fire gruppemedlemmer projekt Messerschmidt ved at foranstalte entydige, voldsomme karaktermord på både formanden og partistifteren over for alle medier med tændte mikrofoner.

Tirsdag formiddag, hvor man var ved at anrette til Kjærsgaards storstilede reception i Fællessalen i Folketinget, tog også medlem af gruppens bestyrelse Hans Kristian Skibby sin afsked med brask og bram. Det blev til et gevaldigt smæk med døren også med henvisning til Kjærsgaards opførsel i den senere tid og Messerschmidts personlige utroværdighed.

Selve receptionen forløb uden den større dramatik, bortset fra at Dansk Folkeparti smed Ekstra Bladets sædvanligt frække reporter Brian Weichardt ud af lokalet, da han ville bruge den festlige anledning til at få en frisk kommentar fra Kjærsgaard til de hårde anklager fra de frafaldne gruppefæller. Den fik han ikke.

Morten Messerschmidt begynder med en tillidskonto, der er totalt i bund

Jarl Cordua

Deltagerantallet ved receptionen blev i øvrigt af veteraner fra tidligere Kjærsgaard-receptioner beskrevet som ikke ligefrem overvældende og med god plads til deltagerne. Den blev dermed ikke helt samme tilløbsstykke som i forne tider, hvor Dansk Folkeparti var blandt Christiansborgs mest magtfulde partier, og hvor Kjærsgaard selv sad i Folketingets formandsstol.

Borte var tonerne fra dansktopsanger Richard Ragnvald, der på melodien til sin Giro 413-landeplage 'Kære lille mormor' hyldede Kjærsgaard på hendes 50-års fødselsdag med de til anledningen omskrevne strofer til ære for "kære lille Pia", der "får masser af stemmer", fordi "nu stemmer vi på dit parti". I samklang med den nye partiformands musikalske præferencer var operasanger Gert Henning-Jensen dog i stedet indkaldt til at løfte stemningen.

Man kan dog ikke tage fra Kjærsgaard, at hun har fået gennemtrumfet, at det er hendes valg af arving til Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, som efter to og et halvt års intern magtkamp endelig troner over det stærkt decimerede parti, der dog med kun 11 mandater er en skygge af fortidens magt og vælde og nu blot det syvende største parti på Christiansborg. Prisen for magten er til at få øje på, og de færreste forestiller sig, at nedsmeltningen af partiets folketingsgruppe ender med afskalningen af de fem frafaldne.

Marie Krarup har været den mest højrøstede kritiker i gruppen, men hænger stadig på. Den tidligere formand, Thulesen Dahl, forsikrer, at han bliver i Dansk Folkeparti, men han ytrede alligevel sympati for de frafaldne, som i hans optik nærmest udgjorde partiets rygrad.

Det er i hvert fald interessant, at flere af dem, eksempelvis Bent Bøgsted og Liselott Blixt, hørte til de mere velfærdsorienterede – for ikke at sige socialdemokratisk klingende DF-ordførere – som ikke kan se sig selv ledet af Messerschmidt, som ifølge Bøgsted er ultrakonservativ. Selv om de fleste iagttagere hælder til, at brydningerne i partiet bunder i personlige opgør, aner man også, når det gælder enkeltpersoner, en politisk uenighed.

I deres afskedssalut peger de dog alle på, at Thulesen Dahl er et "ordentligt menneske", mens man må forstå, at det er hans arvtager ikke. De beskriver ligeud Messerschmidt som en begavet, politisk charlatan med store talegaver, men helt uden moralsk dømmekraft, som de ikke stoler på, og som de derfor ikke vil lægge deres navn til og anbefale vælgerne at stemme på.

Det interessante er, om denne kritiske bedømmelse af Messerschmidts personlige karakter deles af Christiansborgs andre partier. Det gør den i udpræget grad.

Spørger man sig lidt for, efterlades man ikke i tvivl. De blå partiledere spiller dog på overfladen med og byder Messerschmidt pænt velkommen i deres kreds, som de bør. Men han skal næppe regne med, at et nært og fortroligt samarbejde nogensinde bliver en realitet.

Flere har i tidens løb indhøstet personlige erfaringer med DF-formanden, og sagen er, at de ikke stoler på ham over en dørtærskel, selvom de samtidig håber på, at Messerschmidt drejer Dansk Folkeparti væk fra Thulesen Dahls omklamring af socialdemokraterne og melder sig mere entydigt ind i den borgerlige lejr.

Thulesen Dahl havde mange irriterende sider af sin personlighed, men han var ikke typen, der rendte fra en endelig aftale, og han var sig meget bevidst, at hans politiske indflydelse stod og faldt med andre partilederes tillid til ham.

Morten Messerschmidt begynder med en tillidskonto, der er totalt i bund, hvilket naturligvis også handler om hans uafklarede sag med anklagemyndigheden. Hans nu tidligere partifæller har bare bekræftet det billede, som mange politikere på Christiansborg i forvejen har af Messerschmidt.

Om skribenten

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Mistillid bliver derfor et problem for ham, hvis den tid skulle komme, at Dansk Folkeparti igen bliver et stort parlamentarisk parti, og han ikke kan omsætte mandater til reel politisk indflydelse. 

Iagttagere hæfter sig ellers ved, at Messerschmidt – befriet for "sure, bagstræberiske kværulanter" på bagsmækken og med sikre flertal i gruppen og i hovedbestyrelsen – nu har ryggen fri til at udfolde sit store, politiske projekt om Dansk Folkeparti 2.0.

Allerede nu kan man i kronikker, videoer på de sociale medier og søsætning af diverse forslag se, hvordan en energisk Messerschmidt forsøger at genføde Dansk Folkeparti med resolut fokus på politiske udmeldinger.

Det sker med en nærmest barnlig insisteren på, at hans egen person ikke skygger for budskaberne. Indtil videre har dog kun én meningsmåling vist fremgang, siden han overtog formandstøjlerne, mens resten af målingerne peger på status quo.

Denne uge bliver næppe et vendepunkt for Messerschmidt, selvom han logisk nok i fremtiden ikke længere har så mange dissidenter at tage hensyn til. I den nærmeste tid vil der vedblive med at være opmærksomhed på enhver udmelding om fremtiden fra brødrene Thulesen Dahl, Marie Krarup og gruppeformand Peter Skaarup. 11 mandater kan dermed hurtigt blive til syv.

Samtidig ser man, at et arbejdsfælleskab mellem de fem frafaldne folketingsmedlemmer kan materialisere sig. Måske omkring tidligere formandskandidat Martin Henriksen, der står for at skulle anmelde et nyt politisk parti.

Et nyt, konkurrerende parti vil alt andet lige skærpe kampen yderligere om stemmerne på højrefløjen

Jarl Cordua

Hvis de fem går sammen med yderligere fire og Martin Henriksen – der politisk var i alliance med Thulesen Dahl – kan et nyt og mere velfærdsorienteret højrefløjsparti hurtigt se dagens lys.

Spørgsmålet er igen, hvem der så skal lede det? Her kunne man igen rette opmærksomheden mod Inger Støjberg, der i et opslag på Facebook tilsyneladende er i fuld gang med en politisk tilpasning, der kunne være et match for den nye, politiske konstellation. Således opsiger Støjberg sin tidligere EU-begejstring, som hun tilskriver sin loyalitet til sit tidligere parti, Venstre.

Meget belejligt erstatter hun sine tidligere holdninger med en EU-skepsis ved at henvise til EU's mange indviklede og umiddelbart uforståelige og overformynderiske tiltag. En kritik, der har udbredt klangbund i det blå vælgerkorps.

En sommer gør ingen svale, men det ligner en Støjberg, der gør klar til landing i et nyt højrefløjsparti med gamle DF'ere, hvor hun kommer til at spille en hovedrolle som ny formand.

Et nyt, konkurrerende parti vil alt andet lige skærpe kampen yderligere om stemmerne på højrefløjen, hvor Dansk Folkeparti i forvejen er presset af Pernille Vermunds Nye Borgerlige, og gøre det endnu sværere for Messerschmidt at kunne levere den fremgang til Dansk Folkeparti, som Thulesen Dahl mistede magten for ikke at kunne levere.

Går det galt, er det dog ikke alene Messerschmidts fortjeneste at have formøblet resten af arven. Han må dele ansvaret med Pia Kjærsgaard, som hjalp ham med at trække tæppet væk under Thulesen Dahl og sine solide bidrag til, at endnu færre følte sig hjemme i det, der indtil for kun to og et halvt år siden var Danmarks største parti i blå blok.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00