Debat om politiske overlæger skifter spor

Debatten om spindoktorer har skiftet spor i takt med, at de politiske overlæger har fået mere magt. Før folketingsvalget 2001 handlede debatten om spindoktorernes ansættelsesforhold. I dag handler debatten om hvilken magt de har.

Artiklen er skrevet på baggrund af undersøgelsen ”How spin doctors play their part in Danish politics” udarbejdet af artiklens forfatter Malene Lærke, der arbejdede på Altinget.dk 2000-01. Projektet er skrevet i forbindelse med uddannelsen Masters in European Journalism ved Cardiff University i Wales, UK.

Fakta
Ordet spindoktor blev første gang registreret i dagbladet Politiken den 21. oktober 1992. Her blev en spindoktor beskrevet som en meningsmanipulator, som blot er et pænere ord for en løgner.

Klaus Kjøller beskriver i sin bog Spindoktor fra 2001 begrebet som en person, der kan få en sag til at snurre, så andre ikke kan stoppe den, og så alt, hvad den rører sig, snurrer den samme vej. Han er en doktor forstået på den måde, at han kan hjælpe folk, der lider, og hans mål er at få folk til at opfatte en begivenhed på en måde som gavner de folk, som han arbejder for. Det vigtigste er at undgå historier, som skader den minister, som han arbejder for.

Så sent som i 2000 blev det afvist, at der eksisterede spindoktorer i dansk politik, men billedet blev ændret drastisk ved folketingsvalget 2001, hvor spindoktorerne for alvor dirigerede valgkampen.

Da den borgerlige regering satte sig på magten flyttede, der spindoktorer ind i ministerierne. Medierådgivernes argeste modstander SF har siden ansat selv en særlig politisk rådgiver.


Kilde: Malene Lærke, journalist, MA
Af Malene Lærke
Journalist

Rollebesætningen i dansk politik har fået en markant personlighed på scenen – et korps af spindoktorer, som sætter deres tydelige fingeraftryk på, hvordan det politiske skuespil kommer til at se ud.

Det er en personlighed i mange afskygninger, som journalister, politikere og medieforskere har mange forskellige meninger om.

For nogle er han et problembarn i den politiske børnehave, der skal opdrages til at følge almen takt og tone – for andre en mørk fyrste, der har magten til at få journalister til at synge i kor, så tilskuerne hører det rigtig budskab og dermed en direkte trussel mod demokratiet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00