DF's tilbagegang kan koste Venstre formandsposten i KL

KL: Dansk Folkeparti må afgive et mandat til Socialdemokratiet i KL's bestyrelse. Det kan komme til at koste Venstre formandsposten.

Stemmerne efter kommunalvalget er gjort op. Resultaterne afspejler sig i KL's bestyrelse, der klokken 02.45 kunne udsende en pressemeddelelse om mandatfordelingen efter valget.

Dansk Folkeparti går tilbage på landsplan. Partiet har opnået en tilslutning på 8,75 procent mod 10,1 procent ved det seneste kommunalvalg.

Dermed må DF afgive et mandat til Socialdemokratiet, der får 32,45 procent af de samlede stemmer. En fremgang på tre procentpoint fra 2013. Det betyder, at partiet går fra seks til syv mandater i KL-bestyrelsen.

Mandatfordelingen ser nu således ud:

  • Socialdemokratiet: 7
  • Venstre: 5
  • Dansk Folkeparti: 1
  • Konservative: 1
  • Radikale: 1
  • SF: 1
  • Enhedslisten: 1

Ud over ændringer i mandatfordelingen mellem S og DF sker der altså ingen ændringer i bestyrelsessammensætningen.

Formandsvalg
Derimod kan der meget vel ske ændringer på formandsposten.

Her har Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), siddet siden 2013, hvor Radikale med det afgørende mandat valgte at pege på en venstremand til formand.

Radikale sidder dog ikke længere på det afgørende mandat. Når mandatfordelingen gøres op, har S, SF og Enhedslisten ni mandater mod V, DF og K, der har syv mandater.

Dermed peger pilen på, at Venstre må vinke farvel til formandsposten, når der afholdes konstituerende bestyrelsesmøde under Kommunalpolitisk Topmøde til marts.

Forrige artikel Overblik: Her er resultatet af kommunalvalget Overblik: Her er resultatet af kommunalvalget Næste artikel Mette F. fik sin sejr, men Løkke undgik blodbadet Mette F. fik sin sejr, men Løkke undgik blodbadet
Analyse: Partilederdebat surfede mest i overfladen

Analyse: Partilederdebat surfede mest i overfladen

ANALYSE: Folketingets nye model for debat mellem partilederne har endnu ikke fundet sin form. Der var interessante slagudvekslinger om asylpolitik, dagpenge og klima, men det er for korte sekvenser til at holde hinanden fast.