Analyse af 
Anne Bjerregaard

Efter KD's landsmøde: Comeback eller katastrofe?

ANALYSE: Skal Kristendemokraterne forblive på Borgen, skal Per Ørum ikke alene slå Tove Videbæk i Vestjylland, men også fordoble stemmetallet og vinde udkantsdiskussionen.
KD og Per Ørum går målrettet efter et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, og det kræver op mod 19.000 stemmer og altså mere end en fordobling af resultatet i Vestjylland i 2007. Alternativet er cirka 80.000 stemmer på landsplan for at krydse spærregrænsen.
KD og Per Ørum går målrettet efter et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, og det kræver op mod 19.000 stemmer og altså mere end en fordobling af resultatet i Vestjylland i 2007. Alternativet er cirka 80.000 stemmer på landsplan for at krydse spærregrænsen.Foto: Rune Hansen
Anne Bjerregaard

Per Ørum Jørgensen skal altså ved valget i 2011 slå den populære Videbæk, der denne gang er opstillet for Konservative i Ringkøbing-Skjern i Storkreds Vestjylland, og samtidig samle mindst dobbelt så mange stemmer, som Kristendemokraterne formåede i 2007.

Anne Bjerregaard Bang
Journalist

MIDDELFART: Det har vist sig at være en farlig bedrift at dømme partier under spærregrænsen ude af spillet. Som ud af ingenting har Liberal Alliance i sommerhalvåret rejst sig med ikke uvæsentlige procentsatser i dansk politiks blå blok.

Således også Kristendemokraterne, for hvem det dog ikke er en ny situation at være uden for Folketinget og erklæret både død og begravet. Et parti, der tror på mirakler, som den nuværende landsformand Bjarne Hartung Kirkegaard har formuleret det - og et parti, der må siges at tage udtrykket genopstandelse ganske bogstaveligt.

Ikke mindre end fem gange har først Kristeligt Folkeparti og siden Kristendemokraterne samlet vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget til Folketinget; en bedrift de fleste andre små partier i dag knækker halsen på.

På næste års stemmeseddel
Det var da heller ikke et nedbrudt parti, der i weekenden i Middelfart gik til partiets landsmøde nummer 40. Det var et parti, der for første gang i fem år kunne kalde sig repræsenteret i Folketinget og i samme åndedrag takke det tidligere konservative folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen for den placering.

Dokumentation

Om artiklens forfatter: 
Anne Bjerregaard Bang har taget sin praktiske journalistuddannelse på Altinget.dk og er færdig som journalist i januar 2011. Hun er tidligere kandidat til Folketinget for Kristendemokraterne, men har været udmeldt af partiet siden 2008.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00