EL: Hvorfor skal ministres pensionsregler være så lukrative?

SAMRÅD: Hvorfor skal nye regler for ministres pensioner læne sig opad de meget lukrative ordninger for tjenestemænd? Det ville Enhedslisten have svar på under samråd med finansministeren tirsdag.

Toke Gade Crone Kristiansen

Enhedslisten havde tirsdag kaldt finansministeren i samråd om de foreslåede ændringer i forholdene for ministres pensioner. 

Både at ministre vil få mulighed for at trække sig tilbage tidligere end pensionsalderen, og at systemet, ifølge beregninger lavet af Forsikring og Pension for Ekstrabladet, kan ende med at give meget lukrative pensionspakker til ministre, fik kritik fra Enhedslisten under samrådet.

Muligheden for at trække sig tilbage tidligere kan sammenlignes med den ordning, som tjenestemandsansatte har.

Det blev derfor et centralt spørgsmål under samrådet for Maria Reumert Gjerding (EL) og Pelle Dragsted (EL). hvorfor man lægger op til, at de nye regler skal lægge sig opad reglerne for tjenestemandsreglerne, som man på ellers forsøger at begrænse i staten. 

"Tjenestemandssystemet er under afvikling, og der er færre og færre grupper, der er omfattet af det. Derfor virker det mærkeligt, at det er det system, man vil basere det her på," konstaterede Pelle Dragsted blandt andet.

Den kritik var Kristian Jensen dog afvisende overfor. 

"Der er i øjeblikket 54.830 tjenestemænd, der er på en førtidspensionering, og alligevel gentager du, at ordningen er unik," sagde ministeren henvendt til Maria Reumert Gjerding.

Selvom det tirsdag var finansministeren, der skulle stå på mål for de nye regler, står alle partier i regeringen samt Radikale og Socialdemokratiet bag de foreslåede ændringer.

Se et kort sammendrag af samrådet ovenfor. 

 

 

Dokumentation

Samrådsspørgsmålets ordlyd: 
Vil ministeren redegøre nærmere for den foreslåede mulighed for, at politikere selv skal kunne vælge et tidligere pensionstidspunkt end folkepensionsalderen, herunder for de forventede konsekvenser heraf og for bevæggrundene bag, at dette element kom til at indgå i stemmeaftalen af 3. oktober 2016 om ændring af politikeres vederlæggelse?

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00