Embedsmænd dårlige til pressekontakt

Danske embedsmænd er for dårlige til at kommunikere med pressen, mener statsministerens pressechef Michael Kristiansen. Centraladministrationen har længe underprioriteret kommunikation til trods for, at en masse unge embedsmænd gerne vil formidle, konstaterer han.
Kristian Lund Pedersen

Det er enormt nemt at lave et stereotypt billede af spindoktorer, hvilket der i øvrigt også gøres med politikere og journalister. Hvis man ser på målinger over, hvem der har mindst troværdighed, så er det politikere og journalister, og koger man de to ting sammen, får man et billede af en spindoktor, som er djævelen selv.

Michael Kristiansen
Statsministerens pressechef og særlige rådgiver (spindoktor)
Fakta
Ordet spindoktor blev første gang registreret i Politiken den 21. oktober 1992. Her blev en spindoktor beskrevet som en meningsmanipulator, som blot er et pænere ord for en løgner.

Spindoktor-konference
Kommunikation og Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab afholder den 4. og 5. november 2004 konferencen Spin! på Københavns Universitet Amager. Her vil en række professionelle kommunikatører med udgangspunkt i temaerne politik, demokrati, erhvervsliv og etik give deres bud på spin anno 2004.


Kilde: Altinget.dk
I øjeblikket er der i alt 14 personer ansat i de danske ministerier som særligt politiske rådgivere. I forhold til lande som Sverige (135), Norge (59) og England (81) er det meget få.

Det kan være, at Danmark fortsat kan ligge i bund med antallet af spindoktorer, men det kræver i følge statsministerens pressechef Michael Kristiansen, at danske embedsmænd slipper deres håndskyhed overfor medierne og bliver bedre formidlere.

Vil man undgå, at der kommer flere særlige rådgivere, kræver det nemlig i følge Michael Kristiansen, at ministerier og andre offentlige myndigheder bliver bedre til at møde omverdenen og pressen i særdeleshed:

"Det er et stort problem, at kommunikation generelt har været underprioriteret i centraladministrationen. Derfor skal man sørge for, at embedsmændene bliver bedre til at håndtere kommunikation selv. Dvs. man bliver nødt til at opbygge en kultur i ministerierne, hvor det også er et succeskrav at være god til nogle af de ting, som jeg er ansat til at være god til. På den måde overflødiggør man jo sådan nogen som mig.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00