Erklæret uværdig til Folketinget

BAGGRUND: I de sidste 134 år har et flertal i Folketinget seks gange ekskluderet et folketingsmedlem eller -kandidat fra Folketinget.
Fakta

Grundlovens § 30, Stk. 1.
Valgbar til Folketinget er enhver. som har valgret til dette, medmindre vedkommende er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af Folketinget.

Grundlovens § 33
Folketinget afgør selv gyldigheden af sine medlemmers valg samt spørgsmål om, hvorvidt et medlem har mistet sin valgbarhed.


Kilde: Danmarks riges Grundlov fra 1953

Fremskridtsparties folketingsmedlem Hugo Holm (alias Annette Egelund) bliver i 1990 idømt seks måneders fængsel for vold, bedrageri og spritkørsel.

Efterfølgende vælger et flertal af Folketingets medlemmer at ekskludere ham fra Folketinget. Det er nu 16 år siden Folketinget sidst har gjort brug af denne drastiske mulighed for at erklære et medlem for uværdigt til at bestride embedet, og det er da også kun sket seks gange siden 1872.

Hvis et folketingsmedlem begår en strafbar handling, bliver medlemmets parlamentariske immunitet i første omgang ophævet, således at vedkomnende kan retsforfølges. Dømmes medlemmet skyldig, kan det i særlige tilfælde betyde, at medlemmet mister sin valgbarhed.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00