Giganternes kamp i vente på Sjælland

BAGGRUND: Den nye Sjællands Storkreds har potentiale til at blive kampplads for de allerstørste politikernavne ved næste folketingsvalg.
Niels Th. Dahl

Partierne vil hurtigt finde ud af, at de skal have i hvert fald én stjerne i hver storkreds – og de kan lige så godt stille de største stjerner op i de største storkredse.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor og valgforsker
Fakta
 

Det kan give særdeles stor bonus for et parti at flytte sine mest kendte kandidater til de storkredse, hvor der er flest vælgere at hente.

Ved valget i 2005 var det Københavns Amtskreds, der var mest attraktiv, og stemmesedlerne bugnede af partiernes største navne:

Mogens Lykketoft (S) (24.461 stemmer)

Mette Frederiksen (S) (18.219 stemmer)

Morten Helveg Petersen (R) (7.447 stemmer)

Connie Hedegaard (K) (25.853 stemmer)

Mimi Jakobsen (CD) (3.173 stemmer)

Holger K. Nielsen (SF) (8.227 stemmer)

Pia Kjærsgaard (DF) (38.347 stemmer)

Anders Fogh Rasmussen (V) (61.792 stemmer)

Da Connie Hedegaard opstillede for første gang i 2005, var det hendes personlige popularitet, der gav de Konservative markant fremgang i Københavns Amtskreds.

Ved valget i 2001 fik partiet med Pia Christmas-Møller i spidsen således kun 9,5 procent af stemmerne i amtskredsen - hvoraf 11,6 procent gik personligt til Christmas-Møller.

I 2005 fik stillede den langt mere populære miljøminister Connie Hedegaard op i sammesteds, og nu sikrede hun de Konservative hele 13,3 procent af stemmerne i amtskredsen. Af disse faldt ikke mindre end 51,5 procent personligt på Connie Hedegaard.


Kilde: Indenrigsministeriet

Der kan blive intens kamp om hver en stemme i den nye Sjællands Storkreds ved det næste folketingsvalg.

Storkredsen er med sine over 600.000 stemmeberettigede nemlig landets nu suverænt største storkreds, og i partierne er de taktiske spekulationer om, hvordan man får mest muligt ud af det stemmepotentiale, allerede godt i gang.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er således allerede flyttet fra Glostrup i den gamle Københavns Amtskreds til Grevekredsen i Sjællands Storkreds, og vedholdende rygter på Christiansborg vil vide, at både Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard og den konservative miljøminister Connie Hedegaard er på vej i samme retning.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00