Jakob Ellemann: Putins invasion viser behovet for at afskaffe forsvarsforbeholdet

Ruslands invasion aktualiserer spørgsmålet om EU’s forsvarssamarbejde. Det er på tide, at Danmark tager et større ansvar for vores egen sikkerhed og deltager i det fælles forsvar, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Nu skal Danmark være klar
til at tage et større ansvar og deltage i det fælles forsvar, skriver Jakob Ellemann-Jensen.
Nu skal Danmark være klar til at tage et større ansvar og deltage i det fælles forsvar, skriver Jakob Ellemann-Jensen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen

Verden vågnede 24. februar til Ruslands uprovokerede og skamløse angreb på Ukraines frihed og selvstændighed.

Partilederdebat

Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet?

Danskerne skal 1. juni stemme om, hvorvidt Danmark skal afskaffe sit EU-forbehold på forsvarsområdet. I en ny debatserie spørger Altinget derfor alle partilederne: Bør danskerne stemme ja eller nej – og hvorfor?

Flere partier synes at have skiftet holdning til spørgsmålet efter Putins krig mod Ukraine. Så sent som 1. februar sagde udenrigsminister Jeppe Kofod til Altinget ”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil.” Så hvad har ændret sig?

Hvis du vil blande dig i debatten, kan du sende dit indlæg til [email protected].

Men vi vågnede op på mere end én måde.

Alt for længe har verden været håbløst naive overfor Putin. Først Georgien, så Krim, nu resten af Ukraine. Nu har vi endelig forstået, at Putin har evnen og viljen. Det forstod vi ikke før. Men det gør vi nu.

Danmark har fået en ny forsvarsaftale, der skal løfte vores forsvarsevne markant de kommende år, og vi skal stemme om forsvarsforbeholdet 1. juni.

Venstre har længe haft et ønske om, at Danmark kunne deltage i EU’s forsvarssamarbejde – også før krigen i Ukraine. Det er ikke ny politik fra Venstres side.

Men Ruslands invasion gør netop nu, at spørgsmålet om EU’s forsvarssamarbejde er blevet endnu mere aktuelt.

Derfor skal Danmark også reagere nu, og det håber jeg, at danskerne er klar til.

Danmark skal tage ansvar for vores egen sikkerhed

For mig handler folkeafstemningen grundlæggende om, hvilket land vi ønsker at være: Venstre ønsker, at vi skal være et land, som tager ansvar og deltager i fællesskabet i stedet for at være land, som dukker sig og sætter sig uden for indflydelse.

Invasionen i Ukraine har for alvor sat gang i udviklingen af EU’s forsvarssamarbejde. Tyskland giver eksempelvis en gigantisk saltvandsindsprøjtning på 750 milliarder kroner til deres militær, som det klareste eksempel.

For når EU-landene er fælles om militære missioner, bidrager det til sikkerhed og stabilitet i hele Europa og dermed også i Danmark

Jakob Ellemann-Jensen
Formand, Venstre

Nu kommer de europæiske lande endelig til at løfte et større ansvar for vores egen sikkerhed. Det er på tide.

Danmark skal selvfølgelig levere vores bidrag til den udvikling. For når EU-landene er fælles om militære missioner, bidrager det til sikkerhed og stabilitet i hele Europa og dermed også i Danmark.

Vi skal udvikle forsvarssamarbejdet, så det fortsat understøtter og supplerer Nato. Konkret handler det blandt andet om fredsbevarende og stabiliserende operationer ved Europas østlige og sydlige grænser.

Det er for eksempel fredsbevarende operationer på Balkan, som vi tidligere har set det, og hvor Danmark ikke kan bidrage i dag.

Jeg var udsendt som soldat for Nato i Bosnien i ’99, men da EU senere overtog opgaven fra Nato og fik ansvaret for at sikre freden i det borgerkrigshærgede land, måtte de danske udsendte rejse hjem til Danmark.

I syd skal det europæiske forsvarssamarbejde være til stede ved Middelhavsområdet og Afrikas kyst. Her skal Danmark have mulighed for at deltage i de fælles europæiske operationer, der bekæmper menneskesmugling og pirateri mod danske skibe.

Læs også

Altid Folketingets beslutning

Forudsætningen for, at Danmark kan deltage i de fælleseuropæiske militære operationer, er selvfølgelig, at et flertal i Folketinget støtter det. Det vil vi skulle stemme om i hvert enkelt tilfælde. Præcis ligesom vi gør det med Natos operationer i dag.

Så vores selvbestemmelse er intakt, hvis vi går med i forsvarssamarbejdet i EU. Faktisk stiger vores indflydelse, da vi rent faktisk vil kunne blokere for militære operationer, da alle lande i EU’s forsvarssamarbejde har vetoret.

Derfor giver det i mine øjne ikke mening for Danmark at holde os ude af et samarbejde, som giver os muligheder for at beskytte danske interesser og tage et ansvar for vores egen sikkerhed.

Nato og EU står ryg mod ryg

For Venstre vil Nato altid være vores vigtigste forsvarsalliance, og Nato anerkender også værdien af at stærkt forsvarssamarbejde i EU.

Amerikanerne ønsker, at EU gør mere, ikke mindre

Jakob Ellemann-Jensen
Formand, Venstre

Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, har udtalt, at “Nato og EU er to sider af samme mønt. Vi har forskellige roller, opgaver og medlemskaber. Men det, vi gør, komplementerer hinanden.” Også den amerikanske præsident Joe Biden har udtrykt sin støtte til et stærkere EU-forsvar, der komplementerer Nato.

Set med amerikanske briller giver det kun god mening, at Europa løfter et større ansvar for egen sikkerhed i takt med, at USA i højere grad retter fokus mod Asien og Stillehavet. Derfor er det en falsk modsætning, at man ikke kan være en god Nato-allieret, hvis man samtidig styrker EU’s forsvarspolitik. For amerikanerne ønsker, at EU gør mere, ikke mindre.

Sammenhold i stedet for forbehold

Putins krig har fundamentalt ændret verdenssituationen. Vi står i en ny og mere usikker verden, hvor truslen mod flere europæiske lande stiger på grund af krigsforbryderen Putin.

Nu skal Danmark være klar til at tage et større ansvar og deltage i det fælles forsvar.

Danmark skal beskytte danske søfolk og danske skibe ude i verden, skabe stabilitet i Nordafrika og Middelhavet, bekæmpe menneskesmuglere og stoppe flygtningestrømme, samt deltage i fredsbevarende operationer i EU’s nærområde i øst. Det bidrager alt sammen til vores egen sikkerhed herhjemme.

Tiden er kommet til sammenhold i stedet for forbehold.

 

Foto: Europa-Nævnet
Altinget har modtaget tilskud fra Europa-Nævnet til debatindlæg, der fremmer oplysning og debat om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni. Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning og skal overholde de presseetiske regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00