Schmidt-Nielsen kan være ude ved næste valg

PARTIREGLER: Hvis den kommende røde regering sidder valgperioden ud, kan Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, ikke stille op til genvalg. Men partiet vil ikke ændre procedure af den grund.
Enhedslistens stemmesluger Johanne Schmidt-Nielsen kan måske ikke stille op til næste valg.
Enhedslistens stemmesluger Johanne Schmidt-Nielsen kan måske ikke stille op til næste valg.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk

Johanne Schmidt-Nielsen har om nogen været den markante person i Enhedslistens exceptionelle valg. Partiet er tredoblet, og den politiske ordfører har været en markant frontfigur og enorm stemmesluger.

Men hvis kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke udskriver valg før folketingsperiodens udløb i september 2015, kan Johanne Schmidt-Nielsen på grund af Enhedslistens regler ikke stille op til genvalg.

"Det synes jeg ikke, vi skal ændre på," siger nyvalgt folketingsmedlem Stine Maiken Brix (EL).

Rotationen skabte Schmidt-Nielsen
Scenariet skyldes Enhedslistens regel om rotation blandt MF'erne. Partiets medlemmer bestemmer folketingskandidaterne på landets årsmøder ved en såkaldt urafstemning, og når en MF'er har siddet på Christiansborg i mere end syv år, kan de ikke genopstille. I 2015 vil Johanne Schmidt-Nielsen have siddet i Folketinget i næsten otte år.

Men hun var måske aldrig kommet i Folketinget, havde det ikke været for ordningen, siger Stine Maiken Brix.

"Dengang Søren Søndergaard stoppede, var der også mange, der mente, det ville blive en katastrofe. Men der er kommet nye, markante profiler til, og de her regler har betydet, at en som Johanne Schmidt-Nielsen overhovedet er kommet ind," siger hun.

Det er MF Per Clausen (EL), der har seks og et halvt Folketings-år på bagen, enig i.

"Var hun nogensinde kommet i Folketinget for os, hvis det ikke havde for rotationen?" spørger han.

Medlemmer bestemmer
Derfor mener Per Clausen, ligesom Stine Maiken Brix, ikke, at rotationsprincippet skal ændres. "Det er vigtigt med bestandig fornyelse," siger han.

"Det sikrer, at folk ikke gror fast. Det er et godt princip, som gør, at medlemmerne sidder en periode og derefter kommer ud i samfundet og beskæftiger sig med noget andet," siger Per Clausen.

Han fortæller også, at partiet aldrig har haft en seriøs diskussion om reglen på dets årsmøder.

"Vi har med jævne mellemrum diskuteret det, men det er blevet stemt ned med store flertal. Tidligere har der været mindre ændringer, men en grundlæggende diskussion har vi aldrig haft," siger han.

Og den kommer heller ikke foreløbig, hvis det står til Stine Maiken Brix og Per Clausen. Men de to og deres MF-kolleger afgør det ikke alene.

"Vi skal holde fast i princippet, vi skal holde fokus på det politiske. Men i sidste ende ligger det på årsmødet," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00