Julesamtale med Lars Barfoed

JULEKALENDER: Altinget.dk interviewer hver dag frem mod jul en folketingspolitiker. En af dem er Lars Barfoed fra Konservative.
En af Lars Barfoeds inspirationskilder er Poul Sørensen, som var gruppeformand for Konservative i 1960'erne.
En af Lars Barfoeds inspirationskilder er Poul Sørensen, som var gruppeformand for Konservative i 1960'erne.Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Susie Lund
Hvorfor gik du ind i politik?

Det hele startede med, at der var en lærer på skolen, som provokerede mig, fordi han var meget venstreorienteret. Jeg begyndte derfor at interessere mig mere og mere for samfundsudviklingen og politik, så jeg kunne diskutere med ham. Da jeg var 17 år, fik jeg lyst til at få indflydelse på samfundet og meldte mig ind i Konservativ Ungdom. Derfor har det altid ligget i baghovedet, at det største ville være at få mulighed for at sidde i Folketinget, hvilket blev en realitet i 2001.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Lige siden jeg blev folketingsmedlem, har jeg været optaget af at få lavet nogle reformer i det her samfund på blandt andet efterløns- og dagpengeområdet. Jeg kunne nemlig se, at flere og flere mennesker blev afhængige af overførselsindkomster, og det ville samfundet ikke have råd til på sigt. Jeg mener fortsat, at der er behov for fundamentale reformer, fordi vi har en alt for stor offentlig sektor. Det, synes jeg principielt, er forkert, og vi skulle gerne komme frem til et samfund, hvor de fleste kan klare sig selv, så vi kan målrette ydelserne til de mest udsatte.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Der er flere konservative politikere, jeg gerne vil nævne. Den første er Poul Sørensen, der er forholdsvis ukendt, men var gruppeformand for partiet i 1960'erne. Han var en stærk leder og en betydelig kraft i partiet. Men for alle konservative træder Poul Schlüter også tydeligt frem, fordi han fik genrejst partiet og blev den første konservative statsminister i Danmark.

Fakta
Lars Barfoed er 55 år og formand for Konservative. Han er uddannet cand.jur. ved  Københavns Universitet og har en lang karriere bag sig i private erhvervsorganisationer, indtil han blev medlem af Folketinget i 2001. Han har tidligere siddet som justitsminister, transportminister og minister for familie- og forbrugeranliggender. Han har desuden en stor kommunalpolitisk erfaring fra tiden som medlem af kommunalbestyrelsen i Rødovre.


Kilde: ft.dk

Hvilken modstander har du størst respekt for?

Jeg vil ikke nævne en, for jeg synes, at der er mange politiske modstandere, som jeg har stor respekt for. Her vil jeg eksempelvis fremhæve Morten Bødskov, som jo har overtaget mit job i Justitsministeriet. Vi er meget uenige, men jeg synes, at han er en dygtig og troværdig politiker. Det samme gælder for handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, som jeg har været til mange debatmøder med. Kendetegnet for dem begge er, at de altid har øje for det sagligt politiske og ikke bruger billige kneb. Desuden kan man altid regne med, at de overholder en aftale, som man har indgået, og det lægger jeg stor vægt på. 

Jeg mener fortsat, at der er behov for fundamentale reformer, fordi vi har en alt for stor offentlig sektor. Det, synes jeg principielt, er forkert, og vi skulle gerne komme frem til et samfund, hvor de fleste kan klare sig selv, så vi kan målrette ydelserne til de mest udsatte.

Lars Barfoed
Formand for Konservative

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg prøver at få dyrket noget motion fra morgenstunden som cykling eller styrketræning i vores motionscenter på Christiansborg, fordi så føler jeg mig bedre tilpas. Jeg elsker at komme ud i naturen og få frisk luft og motion samtidig, hvad enten det drejer sig om cykling, golf eller vandring. Når jeg er hjemme, kan jeg godt lide at læse bøger og se gode film.

Hvad er den bedste bog, som du har læst i år?

En bog, der har gjort stort indtryk på mig i år, er ”Den autentiske virksomhed” af Nikolaj Stagis. Den sætter fokus på, at der i stigende grad er behov for, at virksomheder viser deres sande værdier i stedet for at lade sig hylde ind i konstruerede virkeligheder. Den, synes jeg, var meget interessant og tankevækkende at læse. En anden bog, som jeg vil nævne, er biografien ”Cæsar” af Adrian Goldsworthy, fordi jeg interesserer mig meget for romertiden og baggrunden for vores retssystem.

Er du stadig politiker om 5 år?

Ja, det tror jeg bestemt, jeg er. Jeg har jo været ude i erhvervslivet i mange år og valgte bevidst at tage et karriereskift, da jeg blev valgt ind i Folketinget i 2001. Jeg er meget optaget af mit arbejde og har en stor opgave foran mig for Konservative. Jeg vil gerne markere partiet så skarpt, at folk, der er konservative i hjertet, begynder at stemme på os igen. Jeg håber, at vi begynder at genvinde styrke ved det kommende valg og kommer til at indgå i en borgerlig regering.

Hvad fortryder du fra 2012?

Jeg ville nok komme på noget, hvis jeg tænkte mig tilstrækkeligt længe om, for man gør jo ikke alting lige klogt. Men jeg kan simpelthen ikke komme på noget nu, som jeg synes, at jeg fortryder. Hvis vi går længere tilbage end 2012, må det være at indføre fedtskatten. Rent personligt fortryder jeg, at jeg gik ind og så en film med George Clooney, som jeg troede ville være rigtig god, men som viste sig at være elendig.

Hvad ser du frem til i 2013?

Jeg har lige fået solgt min lejlighed i Kokkedal og kigger nu efter lejlighed på Frederiksberg, hvor jeg længe har haft planer om at flytte hen for at komme tættere på byen. Det ser jeg meget frem til. Rent politisk håber jeg at se, at vores arbejde i Konservative har båret frugt, så vi kan få en ny start og et godt kommunalvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00