Khader tror på borgmesterposter i 2009

KOMMUNALVALG: Selv om det fortsat er op ad bakke for Liberal Alliance, tror Naser Khader på, at partiet får succes ved kommunalvalget.
2008 har været endnu et turbulent år for Liberal Alliances partiformand, Naser Khader, der her taler ved Altinget.dks grundlovsarrangement på Fyn.
2008 har været endnu et turbulent år for Liberal Alliances partiformand, Naser Khader, der her taler ved Altinget.dks grundlovsarrangement på Fyn.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Anders Agner Pedersen

Det er hårdt, og det slider, og med det arbejdspres der er... Jeg ved ikke, om vi kan holde til det i længden. Det ved jeg jo ikke. Det, vi kan håbe på, er, at vi bliver flere.

Naser Khader
Partiformand, Liberal Alliance

Det har ikke været noget let år for Liberal Alliance og Naser Khader.

Da året startede, hed hans parti Ny Alliance, folketingsgruppen bestod foruden ham selv af Anders Samuelsen, Gitte Seeberg, Malou Aamund og Jørgen Poulsen.

Ved årets udgang er det kun Samuelsen, der er tilbage i Khaders parti, der i mellemtiden har skiftet navn til Liberal Alliance. Duoen blev dog for nylig til en trio, da Villum Christensen sluttede sig til dem. Men det ændrer ikke på, at det har været et hårdt år for Khaders kompagni.

"Det har været op ad bakke. Det har været virkelig hårdt arbejde. Noget har vi fået ud over rampen, men meget af det kan vi ikke få ud over rampen, fordi når man ikke har de interessante mandater, så har det, man siger, ikke samme interesse. Vi brugte virkelig lang tid på at planlægge det fremragende udspil, der hed 'Åbne grænser, lukkede kasser', men det var meget hårdt arbejde at få nogen til at skrive om det," siger Naser Khader i et interview med Altinget.dk i anledning af nytåret.

Et afklaringsår
Selv om der var mange ord, der kunne betegne det forgangne år, så falder svaret alligevel prompte, da Khader bliver spurgt, hvad det forgangne år har været for et.

"Jeg vil betegne 2008 som afklaringsåret. Nogen er gået. Folk har fundet ud af, at det ikke lige var der, de hørte til," forklarer Khader.

Hård kamp for en klar linie
I sensommeren sadlede Khader og Samuelsen om og satsede i stedet på en klarere liberal profil. Ved samme lejlighed ændrede de partinavnet til Liberal Alliance. Men kampen for den nye linje var noget hårdere, end Khader havde forestillet sig.

"Jeg synes, at det har været en hård kamp at få en klar linje. Folk var forvirrede omkring, hvad vi stod for, men nu har vi fået en klar liberal linje og det var lidt vanskeligere, end jeg havde forestillet mig," siger Khader og nævner i den forbindelse, at det bestemt ikke har gjort tingene nemmere, at alliancens stab i løbet af året blev barbaret ned til et absolut minimum.

"Det er virkelig vanskeligt, når man kun er tre folketingsmedlemmer. Både økonomisk i forhold til sekretariat, hvor vi kun har tre mand fuldtid, og et par studentermedhjælpere. Til sammenligning har Venstre og Socialdemokraterne adskillige flere ansatte til samme opgaver. Og vi skal varetage de samme områder. Og det er meget utilfredsstillende, at man ikke kan gå i dybden med al ting, men vi tager så nogle sager, som vi siger er vigtige for os, og så giver vi den hele armen," fortæller Naser Khader og uddyber:

"Eksempelvis tunesersagen, hvor jeg har brugt meget tid på at tale med advokater, andre typer jurister og menneskerettighedseksperter, ligesom jeg har været til høringer, samråd og deltaget aktivt i debatten, fordi det er en principiel sag, fordi den handler om retsstaten og værdier. Så vi sidder og prioriterer benhårdt, hvilke sager vi skal bruge kræfter på. Samtidig skal vi stemme til alt, og det er virkelig tids- og ressourcekrævende at finde ud af, hvor man skal stå i forhold til de forskellige ting."

Tror på borgmesterposter ved kommunalvalget
Året, der kommer, byder på hele to valg, nemlig kommunalvalget og Europa-Parlamentsvalget. Begge dele er ting, som Liberal Alliance aldrig tidligere har prøvet, men Khader er fortrøstningsfuld. Især hvad angår efterårets kommunalvalg.

"Der er mange fremragende folk, som jeg har mødt i forskellige bestyrelsessammenhænge, der har givet udtryk for, at de gerne vil stille op. Og vi har da også mulighed for at få et par borgmesterposter på Sjælland. Så vi stiller op til kommunalvalget, og vi har folk, som meget gerne vil stille op og gøre en indsats," lyder det optimistisk fra Khader, der sammen med den øvrige partiledelse mødes med kandidaterne i begyndelsen af det nye år for at få afstemt linjerne.

"Vi inviterer til et møde herinde på Christiansborg for dem, som har tænkt sig at stille op til kommunalvalget den 17. november, for ligesom at lave et kommunalpolitisk program, fordi der er selvfølgelig meget stort råderum, men der er også nogle principielle linjer. Vi er et parti, der går ind for skattelettelser, og så kan det ikke nytte noget, hvis man i en valgkamp lover en masse ting, som koster, og som vil betyde skattestigninger. Så sådan nogle ting skal vi have drøftet med vores kandidater. De skal igennem et, ja, jeg vil ikke kalde det uddannelsesforløb, men sådan en introduktion til, hvad det her går ud på, fra folk der kan bidrage med deres erfaringer," siger Naser Khader.

EP-spidskandidat findes først til april
Også ved junis Europa-Parlamentsvalg tror Khader på, at Liberal Alliance kan få succes. Om end det bliver noget sværere end ved kommunalvalget. Men partiet stiller op, fastslår partilederen:

"Vi stiller op på samme måde som andre partier. Og der er mange, der stemmer anderledes ved parlamentsvalget, end de gør ved folketingsvalget. Og det vil sige, at hvis vi får nogle af de fremragende kandidater til at stille op, så kunne det godt lade sig gøre at få valgt en mand, hvis vi går i valgteknisk samarbejde med et eller to andre partier. Men vi har ikke besluttet os for, hvem vi skulle gøre det med endnu. Det er noget, som vi vil drøfte med MULIGE parlamentskandidater," forklarer Khader, der afviser, at det bliver et problem for partiet, at det som eneste parti ikke har valgt sin spidskandidat endnu, men først gør det på partiets landsmøde i april.

"Nej, altså de andre partier er jo ikke kommet op i omdrejninger endnu, og lige om et øjeblik er det april. Så der vil være to måneder til valget. Og de er jo kandidater fra begyndelsen af det nye år, og så finder vi spidskandidaten på vores landsmøde i april. Der er god tid," forsikrer Naser Khader.

Jeg er snart så hærdet, at jeg kan tåle alt
Også rent personligt har 2008 været et benhårdt år for Naser Khader. Han nægter dog fortsat at give op. For som han ser det, er der snart ikke den ting, som han ikke kan klare.

"Jeg synes selv, at jeg er blevet en meget bedre politiker i det sidste halvandet års tid, end jeg var de første 6-7 år. Det har givet mig en enorm erfaring. Og jeg føler mig meget hærdet efterhånden. Jeg tror, at jeg er så hærdet, at jeg kan tåle alt nu. For på halvandet år har jeg oplevet mere, end andre oplever på 20-30 år i politik," påpeger Khader, der i det kommende år skal bruge meget tid på at forberede den store konference om ytringsfrihed.

Arbejdspresset slider
Det er ikke mange dage siden, at den nye mand i trioen, Villum Christensen, i et interview fortalte, at arbejdet i Liberal Alliance sled hårdt på ham, og at det ikke var holdbart på den lange bane. Og Khader kan langt hen ad vejen godt dele sin partifælles bekymring.

"Det er hårdt, og det slider, og med det arbejdspres der er... Jeg ved ikke, om vi kan holde til det i længden. Det ved jeg jo ikke. Det, vi kan håbe på, er, at vi bliver flere. Meget ville se bedre ud, hvis vi fik en mand eller kvinde mere som folketingsmedlem. Det ville give os 120.000 kr. ekstra om måneden, hvilket ville gøre, at vi ville kunne ansætte to medarbejdere ekstra til at hjælpe os," siger Khader, der dog erkender, at det næppe sker lige med det samme.

"Det er jo ikke aktuelt lige nu, men det er da en drøm at blive nogen flere. Men jeg har det princip efter den gang, hvor vi startede partiet, at jeg spørger ikke nogen, om de vil være med i partiet. Hvis nogen vil det, og er liberale, så er de velkomne," lyder det afslutningsvis fra Naser Khader.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00