Konservatives talenthold: Det handler om at være mere ægte

REPORTAGE: Yoga, medietræning og øjenkontakt. De Konservative går alternative veje for at komme ud af krisen. Altinget har været med på partiets kursus for unge talenter. 

Talenter bliver blandt andet undervist i at håndtere interviewsituationer. 
Talenter bliver blandt andet undervist i at håndtere interviewsituationer. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja SøgaardArthur Cammelbeeck

"Jeg prøver at få jer til at sanse,” siger Maibritt Saerens til fire mennesker, som sidder parvis over for hinanden på kontorstole.

Skuespilleren, som blev landskendt i rollen som Søs i DR-serien Krøniken, er i gang med at lede en øvelse om ”transfiguration”. I baggrunden flyder blid musik ud af højtalerne. Sådan noget med guitarspil og bløde stemmer.

Vi er i et lokale på et konferencecenter i Nyborg. Her ser ud, præcis som det lyder. Det eneste forsøg på indretning er et par malerier i den farve, maling ender med at have, hvis man har mudret penslen rundt for længe.

Alligevel er det her, transfigurationsøvelsen finder sted. Det går ud på at se den person, som man sidder over for – uden ord, bare kigge og trække vejret. De skiftes til at være den, der ser på den anden. For enden af blikket skal man finde den andens ”sande potentiale”. Maibritt retter på dem, der sidder med krydsede ben, eller som er sunket for meget tilbage i deres stol.

”Det er næsten en overgivelse til et fælles menneskeligt punkt,” siger hun.

”Husk vejrtrækningen.”

Indimellem griner deltagerne en smule, når det hele bliver for intenst, men det er tydeligt, at de virkelig prøver. 

”Skal man hele tiden have øjenkontakt?” er der en, der spørger.

”Nogle gange kan man miste sig selv lidt i øjenkontakten. Så må man gerne trække sig lidt tilbage for at finde sig selv,” lyder det fra Maibritt Saerens.

Talentholdet
Hvis fordommene holder stik, burde vi være på besøg hos Alternativet. Hvem ellers kunne stå bag sådan et arrangement?

Men i dag er en af de dage, hvor fordommene afslører sig som sådan, som fordomme.

Deltagerne i undervisningen er en del af Det Konservative Folkepartis talenthold. Og led i partiets forsøg på at komme ud af den negative spiral, det har befundet sig i siden 1990’erne. For 35 år siden var Det Konservative Folkeparti det største borgerlige parti, og det var en given sag, at partiets leder Poul Schlüter også var landets statsminister. Var man ung og borgerlig og træt af 68’erne og velfærdsstaten, var man med i De Konservative.

Dengang i 1984 under Poul Schlüter og Konservatives storhedstid sad partiet på 23,4 procent af stemmerne og havde statsministerposten i over et årti. På sit højeste sad man på mere end en femtedel af vælgerne. Så satte tamilsagen en stopper for Schlüters epoke, og fra 1993 blev De Konservative kastet ud i årevis
med splid, nid og en næsten ustoppelig åreladning af vælgere, mens Venstre blev det nye hippe parti for unge med en blå sjæl.

 Hele det her fald (Konservatives fald i meningsmålingerne, red.) har egentlig gjort mig mere sikker på, at jeg er Konservativ," siger Mads Andersen.

Partiet forventede, at Bendt Bendtsens stabilisering på de i nullerne berømte ti procent var det nye fundament, hvorfra den konservative bygning kunne rejses på ny. Men det viste sig, at det var det nye loft, og at bunden langtfra var nået. 

I dag er det syv år siden, at Konservative har ligget over fem procent i meningsmålingerne, og sidste folketingsvalg i 2015 var det værste i Konservatives historie med kun 3,4 procent af stemmerne. Og borgerlige unge er i dag LA’ere. 

Det er her, talentholdet kommer ind i billedet. For en af forklaringerne i partiet på egen deroute har netop været, at man manglede politiske talenter, eller i det mindste at forædle dem, man havde. Næstformand for Konservative Michael Ziegler var en af dem, som var med til at starte talentholdet for fem-seks år siden. Partisekretær for Konservative Søren Vandsø fortæller, at Ziegler ønskede at skabe et miljø med en mere elitær tilgang til det at opstøve og uddanne talenter. 

“Talentholdet skulle gerne være med til, at vi bliver et større parti. Og til at finde stærke profiler, som er i stand til at redegøre for god konservativ politik og gennemføre den, når det kommer dertil,” siger Vandsø.

Et hold løber over cirka halvandet år, hvor talenterne mødes i omkring seks weekender. Det er hold nummer tre, der er i gang nu, og deres forløb slutter til januar. Indholdet af weekenderne er forskelligt fra gang til gang, og i dag er det blandt andet medietræning og gennemgang af landsrådstaler, der er på programmet. Og transfigurationsøvelsen, selvfølgelig. 

Det vildeste sker indeni 
Selvom programmet for dagen først starter klokken ni, begynder talenterne før. De og underviserne skiftes nemlig til at stå for morgenmotionen, og i dag er det Maibritt Saerens’ tur.

Derfor starter de udenfor i mørket. Maibritt Saerens vil have, at de mærker naturen og stilheden, før de går i gang med yogatimen. 

Under morgenmaden bliver der talt om dagens motion. Alle er begejstrede, om end enkelte har haft lidt problemer med en stilling, de beskriver som ”det modsatte af hunden”. 

”Det var, som om mit hjerte løsrev sig fra brystkassen. Og så var der luft omkring,” siger et af talenterne og hentyder til endnu en øvelse, som er svær at beskrive.

Et af talenterne er 29-årige Mads Andersen. Hans første punkt på dagens program er medietræning. Her bliver der talt om, hvordan det fysiske, sociale og mentale rum påvirker en interviewsituation, og om hvordan det virker, hvis man tager et barn op i sine arme.

Mads fortæller, at selvom medietræningen og nogle af de andre ting, han er blevet undervist i undervejs, giver ham en god “værktøjskasse”, er det Maibritts træning, der har givet ham mest. Åndedræt, fremtoning, overblik, selvtillid.

 Maibritt Saerens underviser talenterne i mange forskellige ting. Frisættelse af kroppen, åndedræt, energi, nærvær og i dag er det mindset. (foto: Arthur Cammelbeeck)

Hvad er det vildeste, hun har bedt dig om?

“Det var en af de første samlinger, hvor vi skulle ligge på gulvet. Og bare trække vejret. Vi skulle ikke noget. Jeg havde pænt tøj på. Jakkesæt og skjorte. Og så skulle vi ned og ligge helt fladt på gulvet med den der skuespiller, som man jo var lidt starstruck over. Det var en meget større udfordring, end det lyder til. Jeg tænkte, hvorfor skal jeg det her, men fandt ud af, at det virkede sgu, bare at trække vejret og slappe af.”

Hvordan virkede det på dig?

“Når man har været med i Konservativ Ungdom og stået til et KU-landsråd, hvor det er lige før, at jo mere stiv, jakkesæts- og ikke-træk-vejret-agtig, du kan være, når du står og taler, jo bedre er det. Så der er rigtig mange af os, som har haft brug for at blive rusket lidt i.”

Det vildeste er noget, der har rykket sig inde i dem selv.

Det genkender Frederik Bloch Münster, der også er en del af talentholdet. For ham gjorde det mest indtryk, da Maibritt bad ham om at stille sig op blandt de andre deltagende og bare kigge på dem. Være i fokus uden at sige noget. Det rykkede hans grænser for, hvad der føles akavet. 

“I starten var vi måske nogle, der efterlyste noget mere struktur. Hvad skulle alle de her øvelser gøre godt for? Men lige pludselig, når man så er i en debat eller snakker med vælgere, så giver det bare mening. Derfor kalder jeg også nogle gange Maibritt for Mr. Miyagi (den japansk-amerikanske karatetræner i The Karate Kid, red.). Der er meget sådan wax on, wax off,” siger han.

Succeskriteriet
Deltagere af tidligere talenthold tæller blandt andet partiets nuværende profiler Mette Abildgaard, Merete Scheelsbeck og Rasmus Jarlov, der alle har eller har haft deres daglige arbejdsgang på Christiansborg. Pernille Vermund, formanden for Nye Borgerlige, nåede også at deltage i en enkelt samling med talentholdet, før hun
hoppede fra partiet og startede sit eget. 

Og netop at opnå valg er noget, Søren Vandsø ser som et af succeskriterierne for talentholdene. Alle deltagerne fra talentholdet, som stillede op til byrådet, blev også valgt eller genvalgt, mens de var en del af holdet. 

Mads Andersen er også meget selvsikker, når snakken falder på fremtidige drømme og ambitioner. Han har allerede siddet to perioder i byrådet i Køge, hvor han først blev valgt ind som 20-årig.

“Jeg er ikke i tvivl om, at jeg nok skal komme på Christiansborg en dag, det er bare et spørgsmål om hvornår. Det handler bare om at tro på det,” siger han.

De skal være mere ægte
Maibritt Saerens beder nu gruppen om at fortælle hinanden om en negativ oplevelse, de har haft, og derefter gøre den til noget positivt.

“Verbalt eller nonverbalt?” spørger en af talenterne ud i rummet, og ingen så meget som hæver et øjenbryn til spørgsmålet, om de skal samtale uden ord.

Mads Andersen fortæller, at han ret hurtigt kunne se meningen med undervisningen, selvom han var tvivlende i starten.

“Jeg var lidt farvet af, at jeg havde været forelsket i hende, lige siden jeg så Krøniken første gang, men alligevel tænkte jeg i starten, ‘hold kæft, det er mærkeligt, det her’. Det var sgu for meget på en eller anden måde. Men det var jo det, der var meningen. Så jeg kan godt se rationalet i, at partiet tænkte, ‘de der stive konservative pæne drenge i jakkesæt, lad os nu ruske lidt i dem’,” analyserer han.

“Jeg tror virkelig, det betyder noget, at folk kan se, det er et menneske, der også trækker vejret, og som kan gå i denimskjorte i stedet for jakkesæt hele tiden.”

 "Det område, jeg arbejder med, er ikke et quickfix. Det er en livsproces," siger Maibritt Saerens.  (foto: Arthur Cammelbeeck)

Selv siger Maibritt Saerens, at det handler om at gøre talenterne mere ægte. De skal hvile i dem, de er.

“Meningen med galskaben er at forsøge at koble politikeren og det faglige indhold og de visioner og drømme, de har, til det menneske, der fortæller det. Så når vi snakker ansvar, så er det ikke noget, vi snakker om. Så er det noget, vi kender både forsiden og bagsiden af og forbinder os til den politik, vi taler om,” siger hun.

Hun pointerer også, at det, vi har overværet i dag, har været noget af det mest ”hippieagtige”, hun har udsat dem for. 

Men er der ikke en modsætning mellem at spille skuespil og være ægte? Hvis vælgerne er lede og kede af politikerne, er en skuespiller så svaret? Kommer det her ikke til at bidrage til politikerleden?

“Nej, tværtimod. Det er et forsøg på at få det ægte liv tilbage igen. Skuespil er jo bare en ting. Det er teknik. Teknik til at få det der ægte liv tilbage igen. Vi har det med at blive til overlevelsesstrategier,” siger Maibritt Saerens.

“Der er for mange politikere, der har mistet forbindelsen mellem deres ord og sig selv.”

Tweedjakker og pibe
Så vidt Saerens. Hvad er konklusionen internt hos Det Konservative Folkeparti?

Siden sidste valg har man kun rykket sig mellem en og halvanden procent opad i meningsmålingerne, så virker talentholdet egentlig efter hensigten?

Det mener partisekretær Søren Vandsø, at det gør. Dokumentation? Mette Abildgaard, Merete Scheelsbeck og Rasmus
Jarlov. Sæder på Christiansborg.

”Det er jo målet for talentholdet at få valgt nogle ind i Folketinget. Og det går i den rigtige retning. Med den tålmodighed, jeg er udstyret med, går det selvfølgelig for langsomt. Men holdet er et af mange virkemidler, der skal til for at gøre vores parti større igen. Jeg så gerne, at vi lå tre-fire procent højere, og det er jeg sikker på, at vi også kommer til. Det skal talentholdet være med til.” siger han.

”Jeg tror, det ville gå langsommere, hvis ikke vi havde talentholdet.” 

Selve Maibritt Saerens’ undervisning er jo ikke noget, man ville mene var typisk konservativt, men måske mere noget, man kunne forestille sig hos Alternativet. Hvad tænker du om det?

”Nu taler du jo meget ind i fordommene. Vi sidder jo ikke i tweedjakker og ryger pibe hele tiden. Vi er et moderne parti, som bunder i traditioner. Vi bruger Maibritts undervisning til at tænke nyt og søge grænser. Og så kan det godt være, at vores grænser opnås tidligere end én fra Alternativet ved sådan noget her. Men det betyder ikke, at vi ikke skal udfordre dem.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00