Landsmøde for de empatiske utopister

LANDSMØDE: Alternativet har et landsmøde, der spænder lige fra 1968 til revolutionære idéer for fremtiden. Grundværdierne hersker uanfægtet. Spørgsmålet er blandt andet, om følelserne kan gå op i en højere enhed med realpolitik.

Det handler først og fremmest om at have ambitioner for fremtiden, sagde Uffe Elbæk. Så må man gerne være uenig, også i Alternativet, for alting er til diskussion.  
Det handler først og fremmest om at have ambitioner for fremtiden, sagde Uffe Elbæk. Så må man gerne være uenig, også i Alternativet, for alting er til diskussion.  Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Morten Okkels

Måske er der noget at sige om politiske partiers landsmøder ud fra deres borde på landsmøder? På Liberal Alliances landsmøde hæftede Altinget sig ved, hvordan alle deltagere var anbragt med front mod scenen og budskaberne derfra – hvad man efter behag kunne tolke som et billede på envejskommunikation. I den anden ende af spektret har vi så Alternativet med deres møblement.

Her i DOK5000 i Odense holder Alternativet landsmøde uden bordplan. Det sker med runde borde, der giver mulighed for, at man lige tager fem minutter og summer over forpersonens beretning sammen. Hvor et sæt af borde danner en renovationscentral med ni muligheder for at sortere sit skrald, og dirigenternes bord er anbragt på et græstæppe – det grønne grundlag slet og ret.

De omvendte præmisser 
Hvad snakker de så om i det moderniserede gamle silopakhus DOK5000 sådan en weekend? På den første dag var det Uffe Elbæks store projekt om 'Det næste Danmark', der satte dagsordenen. Med den gentagne parole, at alt er til diskussion undtagen diskussionen i sig selv. Hos Alternativet bifaldt man projektet, men ikke helt uden forbehold.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00