Margrete Auken: Rent sludder, at Hønge var en falsk kandidat

EP-VALG: SF's stemmesluger Margrete Auken havde åbnet for muligheden for at stoppe i slutningen af den femårige valgperiode, hvorefter Karsten Hønge kunne have overtaget mandatet.

"Jeg havde ikke lovet noget, men i SF havde jeg åbnet for muligheden af at trække mig sidst i valgperioden. Jeg er fuld af kampgejst og gåpåmod, men jeg ved da godt, at der er forskel på at være 74 og 79 år. Der er trods alt grænser for min selvovervurdering."

Sådan siger SF's spidskandidat til det netop overstående valg til europaparlamentsvalget, Margrete Auken, til Altinget. Auken scorede ikke mindre end 199.522 stemmer ved valget, en præstation, der sendte hende op i toptre foran Socialdemokraternes spidskandidat, Jeppe Kofod.

Siden er Margrete Aukens og SF's flotte EP-valgresultat druknet, da SF's nummer to på listen, Karsten Hønge, valgte at frasige sig mandatet for i stedet at satse på Folketinget. Sagen har udviklet sig til en ukontrollabel tabersag for både SF og Hønge personligt, og beskyldninger om vælgerbedrag og falsk kandidatur fyger gennem luften.

Ældste kvinde i Parlamentet
Men Margrete Auken afviser blankt, at hendes partifælle aldrig havde planer om at tage til Bruxelles:

"Hør nu her. Det var mig, der forlangte at få en synlig og troværdig nummer to, der var villig til at erstatte mig i Bruxelles, hvis det blev nødvendigt. Det var Karsten meget interesseret i, og derfor gjorde det også ondt på ham, at han skulle afgive suppleantpladsen. Så alt der med, at han var en falsk kandidat, der bare skulle samle stemmer ... det er bare rent sludder," siger Auken og tilføjer:

"Det er også helt forvrøvlet at tale om, at Karsten har båret det sidste mandat ind. Jeg fik altså ti gange så mange stemmer."

Lå der simpelthen en aftale om, at Karsten Hønge skulle afløse dig sidst i valgperioden?

"Nej, der lå ikke en aftale, men jeg havde som sagt åbnet for muligheden. Jeg kan ikke vide, hvor meget jeg orker, når jeg bliver 76 eller 77. Jeg er allerede i dag den ældste kvinde i Parlamentet. Det var også derfor, der denne gang virkelig var kamp om at blive nummer to på SF's liste," siger Margrete Auken.

Karsten Hønge har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

Forrige artikel Dragsted i hårdt angreb på Radikale: De putter med deres asociale politik Dragsted i hårdt angreb på Radikale: De putter med deres asociale politik Næste artikel Klart flertal for permanent grænsekontrol Klart flertal for permanent grænsekontrol
Ellemann slap helskindet gennem landsmødet

Ellemann slap helskindet gennem landsmødet

ANALYSE: Efter en dårlig optakt med intern uro og en mislykket duel med statsministeren lykkedes det Jakob Ellemann-Jensen at stabilisere situationen på Venstres landsmøde. Men de politiske uenigheder i partiet består, og intet tyder på, at Inger Støjberg har tænkt sig at stikke piben ind.