Martin Henriksen dropper EU-drømme for at drive Nye Borgerlige videre efter Vermund-exit

"Realistisk set" er Martin Henriksen ikke spidskandidat til EU-valget til sommer. Han vil "fokusere kræfterne på at få partiet til at køre videre", efter Pernille Vermunds chokerende sortie.

Martin Henriksen har nattearbejde som sikkerhedsvagt. Derfor får han først tid på "mandag eller tirsdag" til at tage stilling til, om han stiller sig til rådighed som formand for Nye Borgerlige. Hans EU-planer er indtil nu lagt på hylden.
Martin Henriksen har nattearbejde som sikkerhedsvagt. Derfor får han først tid på "mandag eller tirsdag" til at tage stilling til, om han stiller sig til rådighed som formand for Nye Borgerlige. Hans EU-planer er indtil nu lagt på hylden.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Pernille Vermunds exitplan er ikke gået helt som smurt. Det bliver nemlig ikke med baglandets gode vilje, at hun lægger sit ni år gamle parti i graven.

Allerede nu har flere medlemmer fra Nye Borgerliges lavere rækker meldt sig på banen med ambitioner om at redde det politiske projekt. Også partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Martin Henriksen, ønsker at sætte alle sejl ind på at vende skuden.

"Realistisk set er jeg ikke spidskandidat til EU-valget frem til juni, da jeg ikke er sikker på, det kan lade sig gøre. Nu vil jeg fokusere mine kræfter på – uanset om jeg stiller op som formand eller ej – at få partiet til at køre videre," siger han til Altinget.

Martin Henriksen meldte torsdag ud, at han efter flere opfordringer overvejer at gå efter formandsposten. Dermed er hans ambitioner om en plads i Europa-Parlamentet røget i baggrunden.

"Det, jeg helst vil lige nu, er, at Nye Borgerlige kører videre. Jeg er vel spidskandidat lidt endnu, men det holder ikke hele vejen til valgdagen, fordi der er mere presserende opgaver," lyder det fra den tidligere DF-profil.

Læs også

Er du egentlig overhovedet interesseret i at arbejde med europæisk politik, eller handlede dit spidskandidatur bare om din karriere? 

Jeg ville gerne det europæiske, men hvis partiet forsvinder, er det jo irrelevant

Martin Henriksen
Medlem af Nye Borgerlige

"Ja, ellers ville jeg jo ikke være stillet op. Hvis det skulle handle om min karriere, altså sådan levebrødspolitiker-agtigt, ville jeg jo nok være verdens dårligste levebrødspolitiker. Hvis det handlede om min karriere, var jeg søgt over i Danmarksdemokraterne, der er livet nok lettere."

"Politik skal handle om, hvordan man kan gøre en forskel for andre mennesker, og jeg ville gerne det europæiske, men hvis partiet forsvinder, er det jo irrelevant."

Har næste fridag mandag

Martin Henriksen blev forbløffet, da han onsdag måtte erfare fra pressen – og ikke fra sin formand – at det parti, der har opstillet ham til det forestående EU-valg, opløses. Han er ikke enig i Pernille Vermunds beslutning og mener, at kampen for Nye Borgerlige er en, "der er værd at kæmpe".

Men hvornår Martin Henriksen melder ud, om han selv vil gå efter at blive partiets nye frontfigur, er endnu uvist.

Hvornår vil du tage stilling til, om du stiller op?

"De næste par dage skal jeg på arbejde, så der går tiden nok med nogle mere praktiske opgaver, der skal løses."

Partiet er i en kritisk situation lige nu, og andre har meldt sig på banen til formandsposten. Mange glæder sig til at høre, hvornår du beslutter, om du stiller dig til rådighed som formand?

"Jamen, der går ikke så forfærdeligt lang tid. Men det bliver ikke i dag eller i morgen."

Bliver det denne uge?

"Det tror jeg ikke, fordi jeg arbejder hele weekenden, og det er nattearbejde."

Hvornår har du din næste fridag?

"Det er nok mandag eller tirsdag."

Så måske er det der, vi får et svar?

"Måske."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00