Ny minister vil jagte skatteål og bekæmpe sort arbejde

ROKADE: Kampen mod skattely, sort arbejde og social dumping er øverst på den nye skatteministers dagsorden. Jonas Dahl overtager et ministerium med en række dårlige sager, og så er han den sjette skatteminister siden 2010. Det er ikke optimale forhold, vurderer politisk analytiker Erik Holstein.
Tidligere skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og ny skatteminister Jonas Dahl (SF) ved overdragelsen i Skatteministeriet.
Tidligere skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og ny skatteminister Jonas Dahl (SF) ved overdragelsen i Skatteministeriet. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Kamp mod sort arbejde, skatteål og social dumping.

Det er mærkesagerne for Jonas Dahl (SF), som er regeringens nye skatteminister. 

"Jeg glæder mig meget til at kaste mig ind i de områder. Der ligger en masse gode politiske sager," sagde han efter ministeroverdragelsen i Skatteministeriet torsdag eftermiddag.

Han vil imidlertid ikke tage stilling til, om skatten skal op eller ned, og gjorde i den forbindelse opmærksom på, at regeringen allerede har lavet en stor skattereform og en vækstplan. Heller ikke brændeafgiften vil han tage stilling til.

Fakta
Seks skatteministre siden 2010:

Kristian Jensen (V) 2004-2010
Troels Lund Poulsen (V) 2010-2011
Peter Christensen (V) 2011-2011
Thor Möger Pedersen (SF) 2011-2012
Holger K. Nielsen (SF) 2012-2013
Jonas Dahl (SF) 2013-

"Det er en meget klog mand, kan I nok høre," lød det fra den afgående skatteminister, Holger K. Nielsen (SF), til flokken af journalister.

Holger K. Nielsen fortsatte:

Det kan godt være, han ikke retorisk er vildt slagkraftig, men en skatteminister skal jo frem for alt håndtere alle de møgsager, der kommer.

Erik Holstein
Politisk analytiker

"Det er helt på sin plads ikke at komme med store erklæringer, når man lige er blevet minister." 

Det er måske ikke så mærkeligt, at den nye minister taler om kampen mod skatteål, da det også var et omdrejningspunkt under selve overdragelsen, hvor Holger K. Nielsen gav Jonas Dahl et fiskenet.

"Dér, hvor jeg synes, at du kan profilere dig, er ved at få fanget nogle skatteål. Om der kan komme en skatteål i det her net, skal jeg dog ikke kunne sige. Men du får nok at gøre med at fange dem, der forsøger at snyde i skat. Det er en stor opgave," sagde Holger K. Nielsen.

Fra indianerreservat i USA til dansk minister
Med 35-årge Jonas Dahl bliver skatteministerposten på SF-hænder.

Grunden til, at politik med udgangspunkt i folkesocialisme blev levevejen for Jonas Dahl, handler ifølge ham selv om hans tid som bosiddende i USA. Et land, hvor skellet mellem rig og fattig gjorde stort indtryk. Dengang var hjemmet en skurvogn i et indianerreservat med beskedne forhold til følge, mens hans medstuderende på universitetet i Seattle havde langt bedre forhold.

"Det var især denne oplevelse kombineret med overgangen til det danske samfund, der styrkede mit politiske engagement. I vores velfærdsstat er de grundlæggende præmisser jo netop lige adgang," har Jonas Dahl tidligere fortalt.

Ministerposten er Jonas Dahls første, men ifølge Altinget.dks politiske analytiker, Erik Holstein, kan embedsmændene i Skatteministeriet se frem til en saglig og rolig minister.

"Det er jo glimrende egenskaber for en skatteminister. Det kan godt være, at han ikke er vildt slagkraftig retorisk, men en skatteminister skal jo frem for alt håndtere alle de møgsager, der kommer," siger Erik Holstein.

Overtager efter kaosperiode
Den nye minister, der desuden er tidligere skatteordfører i SF, overtager posten efter en periode, hvor en række sager har martret ministeriet. 

Den mest kulørte er naturligvis statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag, som stadig bliver undersøgt af Skattekommissionen. Af nyere skandaler er de fejlagtige ejendomsvurderinger, som Holger K. Nielsen dog har fundet noget, der ligner en løsning på. For tiden bakser man i ministeriet med massive problemer med brændeafgiften, som nok er den mest presserende opgave for den nye minister.

De mange sager ligner den største faldgrube for den nye minister, vurderer Erik Holstein.

"Der er en betydelig risiko for, at han bliver begravet i alle de sager, der kører. Det er problemet med den slags fagministerier," siger han.

Svingdøren i Skatteministeriet
Jonas Dahl bliver SF's tredje skatteminister, siden regeringen trådte til i 2011. Først med Thor Möger Pedersen (SF), der mistede posten, da Annette Vilhelmsen blev ny formand for partiet. Det betød et vaskeægte comeback til partiets grand old man, Holger K. Nielsen, som med dagens rokade tager endnu et skridt opad ved at flytte fra Skatteministeriet til posten som udenrigsminister.

Regeringen har dermed fortsat en tendens til svingdør i Skatteministeriet, som begyndte under VK-regeringen. Efter en længere periode med Kristian Jensen (V) på posten overtog Troels Lund Poulsen (V) i 2010. I 2011 blev Peter Christensen (V) skatteminister. De sidste fire år har der været intet mindre end seks forskellige skatteministre.

Læg dertil, at ministeriets mangeårige departementschef, Peter Loft, blev skiftet ud i 2012, da skattesagen mod Helle Thorning-Schmidt eksploderede. De mange udskiftninger giver ikke Jonas Dahl de bedste arbejdsbetingelser, vurderer Erik Holstein.

"Alt i alt giver det en manglende kontinuitet, som gør, at det kan være lidt farligt at sidde som minister," siger Erik Holstein, der mener, at et så stort gennemtræk af ministre og udskiftning af embedsmænd næsten uundgåeligt vil svække et ministerium.

"Så er der ikke nogen indgroede rutiner, og det er ikke sikkert, at ekspertisen er til stede," siger Erik Holstein.

Begrænsede krav til den nye mand
Samtidig peger Erik Holstein dog på, at der ikke er store reformer på vej på området, så kravene til Jonas Dahl vil være begrænsede.

"Men man kan jo omvendt også sige, at det er ok for en skatteminister bare at holde skansen. For det er sjældent, at skatteministre her i landet er blevet rasende populære," siger Erik Holstein.

Dagens udskiftning er umiddelbart en svækkelse af Skatteministeriet internt i regeringen. Nok kan man i ministeriet leve med, at en mere central SF'er smutter, men rokaden betyder også, at skatteministeren ikke længere sidder med i regeringens centrale udvalg. Det ærgrer man sig givetvis over i ministeriet.

Dokumentation

Blå bog Jonas Dahl:

Jonas Dahl (SF) er 35 år og uddannet cand.mag i historie og samfundsfag ved Aarhus Universitet. Han blev valgt til Folketinget første gang i 2007. Jonas Dahl har siden foråret været politisk ordfører for SF.

Han er født og opvokset i Randers, men bor i dag i Aarhus med sin kone og deres datter.

Den politiske karriere startede i 1996, hvor Jonas Dahl meldte sig ind i SF's Ungdom. To år senere blev han medlem af SF. Før Jonas Dahl kom i Folketinget i 2007, arbejdede han i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og sad i Regionsrådet i Region Midtjylland. Han er opstillet i Aarhus Østkreds (Østjyllands Storkreds).

Ordførerskaber:
Politisk ordfører
Ordfører vedr. Færøerne
Forskningsordfører
Trafikordfører

Medlem af:
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Forsvarsudvalget
Færøudvalget
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget
Kulturudvalget
NATO's Parlamentariske Forsamling
Skatteudvalget
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Transportudvalget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

0:000:00