Østrig: 16-årige stemmer som de voksne

VALGRET: Ny forskning viser, at de østrigske 16-årige stemmer lige så bredt politisk og i lige så høj grad som de "voksne vælgere". Et klart signal til de danske politikere, mener Dansk Ungdoms Fællesråd.
Unge hænder stemmer ikke anderledes end ældre, viser østrigsk forskning.
Unge hænder stemmer ikke anderledes end ældre, viser østrigsk forskning.Foto: Altinget.dk
Anne Bjerregaard

Hvis du sammenligner med de ældre, så er de helt unge mere kritiske og informerede. De er faktisk bedre vælgere.

Steven Schwarzer
Undersøgelsesansvarlig, SORA instituttet

Regeringen og Dansk Folkeparti vil ikke lægge stemmer til nedsættelse af en kommission, der skal undersøge valgret til 16-årige. Hovedargumentet er, at myndighedsalder og stemmeret skal gå hånd i hånd.

Men i Østrig, hvor 16-årige har kunnet stemme siden 2007, har myndighedsalderen aldrig været et tema i relation til valgretten.

Myndighedsdiskussionen i Danmark spænder ben for, hvad det reelt handler om, mener formand i Dansk Ungdoms Fællesråd, Martin Justesen.

Unge stemmer som voksne
Helt ny østrigsk forskning viser, at de helt unge østrigere stemmer meget lig resten af befolkningen - og i lige så høj grad.

Det dokumenterer SORA, et institut for social research og analyse. Den uafhængige forskningstænketank kan gennem interviews med 2.100 østrigske unge gøre op med tesen, at unge stemmer mere venstreorienteret, er politisk umodne og uden lyst til at stemme.

Dokumentation
FAKTA om valgret til 16-årige i Østrig:

I perioden fra 2000-2005 eksperimenterede fem af Østrigs ni delstater med at sænke valgretten til 16 år til kommunalvalg og tre af dem også til regionsvalg.
Det gav gode erfaringer, og i 2006 blev det besluttet at gøre det til en permanent løsning på landsplan. I 2007 blev regeringspartierne SPÖ, socialdemokraterne, og ÖVP, kristendemokraterne, i en valgreform enige om at sænke valgretten til 16 år til alle valg - også nationale valg og Europaparlamentsvalg.

Den nedsatte stemmeret medførte blandt andet en ændring i læreruddannelsen, så underviserne blev bedre rustet til at undervise i politiske forhold. Faget "politisk uddannelse" blev implementeret i historietimerne, og de unge bliver blandt andet undervist i, hvordan love udformes, skrives og vedtages.

VALGRET i Danmark:

Den danske valgretsalder blev sidst ændret i 1978. Her gik den fra 20 år til 18 år. Siden 2001 har det været vedtaget politik for DUF at arbejde for en valgretsalder på 16 år. Regeringen og Dansk Folkeparti har i 2008 afvist at nedsætte en valgretskommission, der skal se på valgretsalderen. Argumentet er, at valgretsalder og myndighedsalder skal følges ad.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00