Ombudsmanden indgår aftale med kineserne

KORT NYT: Folketingets Ombudsmand har netop indgået en aftale om at samarbejde med to kinesiske ministerier om, hvordan forvaltningskulturen kan udvikles.
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Siden den danske ombudsmandsinstitution blev oprettet i 1955, har de danske ombudsmænd og deres medarbejdere arbejdet meget aktivt for at udbrede kendskabet til institutionen og dens formål og idegrundlag.

Ombudsmanden åbner hvert år dørene for mange gæster fra udlandet, og ombudsmanden og hans medarbejdere deltager i flere forskellige former for internationalt samarbejde.

Siden 2000 har ombudsmanden haft et fast samarbejde med Udenrigsministeriet om at yde bistand og rådgivning til etablering og styrkelse af demokratiske institutioner i verdens fattigste lande.


Kilde: Folketingets Ombudsmand
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, er netop vendt hjem efter et tredages besøg i Kina. Med sig hjem har han underskrevne samarbejdsaftaler med Ministry of Supervision og State Bureau for Letters and Calls, som henholdsvis har ansvaret for tilsynet med offentlige myndigheder og for at modtage klager og forslag fra borgerne.

"Vi håber igennem samarbejde med vores kinesiske partnere at kunne bidrage til udvikling af deres forvaltning, også med sigte på bekæmpelse af korruption," siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at det dog ikke er meningen, at Danmark skal eksportere ombudsmandsmodellen til Kina.

"Den kinesiske model er meget anderledes end den danske, så det kan ikke lade sig gøre. Men vi har aftalt at samarbejde om at afholde seminarer og workshops og om at udvikle standarder for kinesiske embedsmænd," siger han og fortsætter:

"Kineserne lægger ikke skjul på, at de vil bekæmpe korruptionen i landet. Og de er nysgerrige efter at høre, hvordan vi vedligeholder den høje embedsmandsetik, som vi har i Danmark, og som jo langt hen ad vejen er forklaringen på, at vi stort set ikke kender til korruption. Vi kan ikke fortælle dem, hvad de skal gøre. Men vi kan indgå i en dialog og forklare, hvad vi selv gjort."

Samarbejdsaftalen er bredt formuleret, og i den kommende tid begynder institutionerne at planlægge det videre samarbejde, herunder fastlægge de præcise temaer for samarbejdet og tidsplanerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00