Om  
Pernille Vermund
Alex Vanopslagh

Pernille Vermund skifter til Liberal Alliance: "Vanopslagh er et tiltrængt borgerligt lys"

Pernille Vermund anno 2024 passer rigtig godt ind i Liberal Alliance, fastslår formand Alex Vanopslagh, der onsdag har budt den forhenværende Nye Borgerlige-leder velkommen i partiet.

Pernille Vermund "står i dag 100 procent inde for Liberal Alliances politik, værdier og kultur", fastslår LA-formand Alex Vanopslagh.
Pernille Vermund "står i dag 100 procent inde for Liberal Alliances politik, værdier og kultur", fastslår LA-formand Alex Vanopslagh.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Pernille Vermund har fundet sig et nyt politisk hjem, efter at hun for en uge siden trak sig fra posten som formand for sit eget parti, Nye Borgerlige, med en anbefaling om at give det aktiv dødshjælp og lægge det i graven.

I stedet flytter hun ind hos Liberal Alliance. Det fortæller hun i et opslag på Facebook.

"Jeg glæder mig helt vildt til at trække i arbejdstøjet og bruge mine kræfter på konstruktivt at trække Danmark i en meget mere borgerlig retning. Og så er jeg naturligvis stolt af fremover at kunne gøre det som en del af Liberal Alliances stærke folketingsgruppe," skriver hun.

Vermund, der for et år siden var helt på vej ud af politik, går efter at komme på stemmesedlen for sit nye parti ved næste valg, tilføjer hun.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, er ikke i tvivl om, at hun bliver en gevinst for partiet.

"Jeg rakte allerede sidste år ud til Pernille for at tale om, hvorvidt det ikke ville være bedre for det borgerlige Danmark, at vi koncentrerede og samlede kræfter – eksempelvis ved at hun kom til Liberal Alliance."

"Sidenhen besluttede Pernille og Nye Borgerliges hovedbestyrelse sig for, at det ville være bedst, hvis Nye Borgerlige blev opløst – og jeg har naturligvis haft mange og lange samtaler med Pernille siden da," skriver han på Facebook

Læs også

"Et tiltrængt borgerligt lys"

Nyheden om Vermunds afsked med Nye Borgerlige, som hun lancerede for ni år siden, landede med et brag for en uge siden.

Hun har begrundet sin anbefaling om at nedlægge partiet med, at der i dag er for mange partier til højre for midten. Med syv opstillingsberettigede blå alternativer er risikoen for stemmespild for stor, og Nye Borgerlige risikerer at "spænde ben for et borgerligt flertal og dermed en borgerlig statsminister", mener hun.

Derfor skal kræfterne samles i færre borgerlige partier, lyder det.

"Alex Vanopslagh (Liberal Alliances formand, red.) er et tiltrængt borgerligt lys og den rette til at stå i spidsen for den borgerlige genrejsning. Jeg er derfor utroligt glad for at kunne fortælle, at jeg i dag (onsdag, red.) har meldt mig under Alex’ faner og er blevet en del af Liberal Alliances Folketingsgruppe," skriver Pernille Vermund på Facebook.

Ny EU- og udlændingepolitik

Som LA'er vil Vermund tage "et borgerligt opgør med det kulturtab, den ensretning og det spild af danskernes penge, som den socialdemokratiske velfærdsstat fører med sig". Og så vil hun bruge energi på asyl- og udlændingepolitikken.

Det var netop på det område, at Nye Borgerlige under hendes ledelse i årevis havde tre ultimative krav om stramninger, der er meget mere vidtgående end Liberal Alliances politik på området.

I et interview med Berlingske erkender hun, at der i "nuancerne – og ikke mindst i retorikken – er forskel", men at målet for begge partier er det samme.

Det er dog ikke det eneste område, hvor Vermunds gamle og nye parti adskiller sig: Især på EU-området er der, som avisen også konstaterer, markante forskelle. Mens Nye Borgerlige i årevis har arbejdet for en folkeafstemning om Danmarks fremtid i Unionen, har Liberal Alliance kort før jul sat sin underskrift på en omfattende europapolitisk aftale, der stadfæster det danske engagement i EU.

Men nu bakker Pernille Vermund også "helhjertet op om både EU og et stærkt Europa", fastslår hun.

"Jeg er fuldstændig klar over, at når man flytter sig politisk og tager så stor en beslutning, som jeg nu gør, så kommer det med en pris, fordi det vil påvirke, hvordan nogen tænker om mig. Det ændrer bare ikke på, at det her er det rigtige og ansvarlige at gøre for det borgerlige Danmark," siger hun til Berlingske

Læs også

Vermund anno 2024 passer ind i LA

I dag står Pernille Vermund "100 procent inde for Liberal Alliances politik, værdier og kultur", fastslår LA-formand Alex Vanopslagh på Facebook.

"Pernille Vermund anno 2024 passer rigtig godt ind i Liberal Alliance. Jeg er til gengæld ikke sikker på, at Pernille Vermund anno 2015 eller 2019 ville have passet ind i Liberal Alliance," skriver han.

"Det er dog meget tydeligt, at Pernille Vermund har rykket sig de seneste år. Hun er i dag stadig lige så borgerlig, som hun altid har været, men hun er i stil og kommunikation en anden i år 2024."

De to nye partikammerater møder torsdag morgen pressen i et såkaldt doorstep på Christiansborg. Det finder sted klokken 08.45. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00