Politikerne skal have bedre og hurtigere service

ÆNDRING: Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, orienterede onsdag sine godt 400 medarbejdere om en organisationsændring, der skal give bedre og hurtigere service til de folkevalgte. En del stillinger ændres - enkelte nedlægges.
Carsten U. Larsen har været ansat som direktør for Folketinget siden 1. marts 2008.
Carsten U. Larsen har været ansat som direktør for Folketinget siden 1. marts 2008.Foto: Henrik/Altinget.dk

Succeskriteriet er ikke, at alle skal elske organisationen – det gør de selvfølgelig ikke – men at der ikke er nogen der efterfølgende kan sige, at processen ikke har været i orden.

Carsten U. Larsen
Direktør, Folketinget

Nu skal det være slut med uensartet service til de forskellige folketingsudvalg og ventetid i Folketingets administration. Med en stor organisationsændring, hvor flere sekretariater og en afdeling nedlægges, skal Folketingets administration nu forbedres og effektiviseres. På to møder i Fællessalen onsdag blev alle medarbejdere orienteret om de nye tiltag, der træder i kræft den 1. juni.

"Der er tre ting, som vi særligt har tænkt på med disse organisationsændringer. Vi skal i højere grad være medlemsorienterede, være helhedstænkende og være selvledende," siger manden, der står i spidsen for den nye organisation, direktør Carsten U. Larsen.

Han understreger, at der hverken er tale om en besparelses- eller en forøgelsesplan, men at formålet er at få mest ud af de ressourcer og medarbejdere, man har i dag. Flere af de organisatoriske enheder har mandskabsmæssigt været for små, og andre har haft så beslægtede arbejdsopgaver, at de med fordel kunne slås sammen.

Afdelingerne skæres ned
Det betyder, at der skal være færre afdelinger - fra at være fire, skal der nu kun være tre. Al service til det politiske arbejde samles i én afdeling, Folketingssekretariatet, mens den service, der får dagligdagen til at fungere, som rengøring, vagt og økonomi, samles i en stor drifts- og administrationsafdeling. Over dem er direktionen, hvor Carsten U. Larsen selv står til rådighed for den politiske ledelse og styrer det strategiske arbejde i udviklingen af administrationen.

Ensartet service
Folketingsmedlemmerne, der under udarbejdelsen af den nye strategi efterspurgte en mere ensartet og helhedsorienteret service, får nu deres ønske opfyldt. I Folketingssekretariatet, afdelingen der servicerer politikerne, samles således fem enheder til kun to. Det betyder, at de to udvalgssekretariater lægges sammen til én enhed, og det samme gør Nordisk Råds Sekretariatet, Internationalt Sekretariat og EU-sekretariatet.

"Det er den største nyskabelse i organisationen. Men også Brugercenteret redefineres. Det tilføres en større mandskabstung enhed og laves til et nyt Servicecenter, der først og fremmest skal servicere medlemmerne," siger Carsten U. Larsen.

Ingen bliver fyret
Selvom flere afdelinger nedlægges, bliver der ingen medarbejdere, der får en fyreseddel stukket i hånden. Det skyldes blandt andet, at en enkelt er ansat på åremålskontrakt og har valgt at stoppe alligevel. I en enkelt afdeling er der behov for en ny ekstern profil, og der vil derfor være et chefskifte. Carsten U. Larsen vil af personalehensyn ikke give konkrete navne, men understreger at ingen vil stå uden job til juni, når planen træder i kraft.

"Alle får tilbudt et nyt arbejde i administrationen. Nogle får et nyt arbejde, nogle skal ikke længere være chefer - men ingen mister deres arbejde. Det er selvfølgelig gået hårdere ud over nogen end andre - men det er sket for helhedens skyld," siger han og understreger, at målet har været, at processen har været fair over for medarbejderne.

"Succeskriteriet er ikke, at alle skal elske organisationen - det gør de selvfølgelig ikke - men at der ikke er nogen der efterfølgende kan sige, at processen ikke har været i orden. Jeg tror, at de fleste vil sige, at den har været ok."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00