R: Personlige stemmer skal afgøre valg

NYHED: De Radikale vil give de personlige stemmetal ved folketingsvalgene større vægt.
Det Radikale Venstre vil give partierne mulighed for en ny og femte opstillingsform.
Det Radikale Venstre vil give partierne mulighed for en ny og femte opstillingsform.
Niels Th. Dahl

Der er jo ikke nogen højere retfærdighed i alfabetets rækkefølge, og det giver i dag en tilfældig fordel for en, der hedder f.eks. Dybkjær

Lone Dybkjær
MF, Det Radikale Venstre
Fakta

De Radikales forslag kort:
Opstillingen skal ifølge forslaget ske på samme måde som ved de allerede kendte former for sideordnet opstilling - blot med to afgørende forskelle:

For det første skal alle kandidaterne opføres på stemmesedlen i en særlig prioriteret rækkefølge, som partiet har bestemt på forhånd.

For det andet skal partistemmerne efter valget fordeles i forhold til antallet af personlige stemmer - ganske som sædvanlig sideordnet opstilling - men fordelingen skal ske pr. storkreds, så det bliver antallet af stemmer i hele storkredsen, der afgør antallet af partistemmer, en kandidat får tildelt.

Ved valget i 2005 skete det for fire kandidater, der opstillede sideordnet, at de blev valgt til Folketinget i kraft af partistemmer, selv om der var en anden kandidat, der havde fået flere personlige stemmer end dem i hele amtskredsen.

Det var Socialdemokraternes Lise von Seelen i Sønderjyllands Amtskreds, Venstres Torsten Schack Pedersen i Viborg Amtskreds, De Konservatives Per Ørum Jørgensen i Ringkøbing Amtskreds og De Konservatives Jakob Axel Nielsen i Nordjyllands Amtskreds.

Det skal i endnu højere grad være de personlige stemmetal og i mindre grad placeringen af kandidaternes efternavne i alfabetet, der afgør, hvem der kommer i Folketinget.

Det mener Det Radikale Venstre, der netop har fremsat forslag om en ændring af valgloven.

Forslaget vil give de danske partier mulighed for at vælge en ny og femte opstillingsform, hvor man kan prioritere stemmesedlernes navne i andet end alfabetisk orden, og som samtidig giver de personlige stemmer endnu mere vægt, end de har i dag.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00