Anmeldelse af 
Rasmus Stoklund

Radikales politiske ordfører har skrevet en forfriskende ærlig bog om dansk indvandringspolitik

Andreas Steenberg (R) fortæller med stor vid og engagement om reglerne for familiesammenføring og erkender samtidig, at Radikale har været for naive omkring de negative konsekvenser, som indvandringen har ført med sig, skriver Rasmus Stoklund (S).

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Stoklund
Forbudt kærlighed
Andreas Steenberg
250 sider, Forlaget Momenta

Andreas Steenberg er en radikal politiker af den slags, der udtrykker sig med argumenter om og indsigt i de sager, han kaster sig over. Med bogen Forbudt Kærlighed sætter han fokus på de regler for familiesammenføring, som danske statsborgere er underlagt. Steenberg erkender i bogen, at de Radikale i for mange år har været naive omkring de negative konsekvenser, der fulgte med indvandringen fra Stormellemøsten. Det er forfriskende ærligt og reelt.

Han skriver i den forbindelse, at en ”moraliserende tilgang har undertrykt en helt nødvendig debat om problemer med integration og med i hvert fald visse indvandrergrupper”. Steenberg fortjener også ros for, at han ikke som blandt andre Politikens chefredaktør, Christian Jensen, mener man alene kan se på beskæftigelse for at vurdere, om folk er blevet integreret.

Mange af eksemplerne gør indtryk, for det lader til at være familier, som vil bidrage positivt til Danmark. Derfor er eksemplerne også velvalgte, når målet er at fremme en politik der handler om at lempe lovgivningen.

Rasmus Stoklund (S)
Integrations- og udlændingeordfører

Derfor argumenterer Steenberg heller ikke for, at alle lovstramninger skal rulles tilbage. Dog mener han, at reglerne for familiesammenføring er for hårde og utidssvarende. Til at underbygge synspunktet rummer bogen en lang række portrætter, hvor Steenberg har talt med danske statsborgere, der sammen med deres udenlandske ægtefæller er kommet i klemme i reglerne og må igennem forskellige prøvelser.

Et ufuldendt billede

Mange af eksemplerne gør indtryk, for det lader til at være familier, som vil bidrage positivt til Danmark. Derfor er eksemplerne også velvalgte, når målet er at fremme en politik der handler om at lempe lovgivningen. Billedet ville dog være mere fyldestgørende, hvis Steenberg også tegnede portrætter af alle dem der får afslag eller undlader at ansøge og hvor selv ikke Steenberg begræder det, men så var det nok blevet en afhandling i flere bind. Steenberg gør meget ud af, at man ikke må have modtaget sociale ydelser, hvis man ønsker ægtefællesammenføring, men sandheden er, at man gerne må have modtaget eksempelvis SU, dagpenge eller pension.  

Enkeltsager som dem Steenberg dokumenterer bør der være så få af som muligt. Skulle der være steder, hvor man med få justeringer fortsat kan fastholde de stramme regler, men hjælpe velfungerende familier ved at fjerne unødigt besvær, så bør vi se på det.

Bogens kapitel ni rummer et eksempel på en indisk familie, som er kommet i klemme i reglerne. Kort fortalt drejer sagen sig om en indisk læge, hvis kone risikerer at miste sin opholdstilladelse, hvis han bliver dansk statsborger. Det virker skørt og et flertal i Folketinget planlægger at ændre loven til den indiske families fordel. Det kunne Steenberg godt have fundet plads til at nævne i kapitlet.

Stramme regler virker

Inden den nuværende lovgivning tales for langt ned, så er den gode nyhed, at reglerne generelt virker. Det er – om end lidt ufrivilligt – også et af budskaberne i Andreas Steenbergs bog. Steenberg refererer en opgørelse fra Finansministeriet, der viser, at ”danskeres ægtefæller bidrager med 75 millioner kroner om året.”

Det er bestemt interessant at blive klogere på Steenbergs tanker, og det er befriende at bogen ikke (kun) er en fordømmelse af de partier, der har stået bag opstramninger i udlændingepolitikken.

Rasmus Stoklund (S)
Integrations- og udlændingeordfører

Det er naturligvis en ubetinget positiv konsekvens af de stramme regler, for det tal havde næppe været i plus, hvis ikke reglerne havde været baseret på realisme opnået gennem fire årtiers erfaring med indvandring fra Stormellemøsten.

Steenberg hæfter sig ved, at man i mange år ikke stillede spørgsmålstegn om alle danske statsborgere skulle kunne få familiesammenføring. Det hænger sammen med, at ved udlændingelovens vedtagelse i 1983 var der få udlændinge, som havde fået dansk statsborgerskab. Op igennem 1980’erne og 1990’erne begyndte man imidlertid at uddele statsborgerskaber med rund hånd – sågar til folk, der ikke engang talte dansk – og derfor var der behov for kraftige opstramninger for familiesammenføringsreglerne i 2002.

Danske statsborgere med rødder i Stormellemøsten hentede ægtefæller i forældrenes hjemlande og var med til at gøre integrationsproblemerne større. Derfor bliver det også lidt misvisende, når Steenberg får det til at lyde som om, at reglerne alene har været en urimelig chikane af danskere, der i et par år har været udstationeret for en dansk virksomhed i Kina og efterfølgende er blevet betragtet som uønsket hertillands. Reglerne har naturligvis aldrig haft til formål at begrænse almindelige, velfungerende borgere.

En bog med noget på hjerte

Personligt mener jeg heller ikke det er urimeligt at der stilles overkommelige krav til sprogkundskaber, beskæftigelse, uddannelse, bolig og i det hele taget evne til selvforsørgelse. Alternativt kunne det hurtigt blive de danske skatteydere, der kom til at finansiere de mange familiesammenføringer, som Steenberg ønsker muliggjort. 

Forbudt Kærlighed er skrevet af en indigneret politiker med viden, engagement og noget på hjerte. Det er bestemt interessant at blive klogere på Steenbergs tanker, og det er befriende at bogen ikke (kun) er en fordømmelse af de partier, der har stået bag opstramninger i udlændingepolitikken.

Jeg har et par sproglige og faktuelle kommentarer, som dog er af så perifer karakter, at de ikke forstyrrer den samlede læseoplevelse. Dem vil jeg derfor tage med til forfatteren, som har budt mig på en øl. Han kan herefter selv tage stilling til, om noget skal justeres inden næste oplag går i trykken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00