Retspolitisk strammerkurs bliver mejslet i sten med coronakrisen

ANALYSE: De seneste strafskærpelser mod coronakriminalitet er endnu et element i en retspolitisk opstramning, der slog igennem ved valget i 2001. Efter coronaepidemien vil borgernes tryghed have vundet mere land fra den individuelle frihed.

Nick Hækkerup varslede en fordobling af straffen for corona-relateret  kriminalitet.
Nick Hækkerup varslede en fordobling af straffen for corona-relateret  kriminalitet.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Tryghed og sikkerhed vil blive de centrale begreber. Uanset om det er virusbekæmpelse, terrorlovgivning eller bandekriminalitet

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Jeres handlinger er usle og noget, vi på ingen måde accepterer. Vi vil slå hårdt og hurtigt ned på de kriminelle, der handler i lyset af coronakrisen, og derfor er jeg glad for, at der tegner sig politisk opbakning til regeringens ønske om markante strafskærpelser."

Sådan lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), da han onsdag præsenterede en serie stramninger af coronarelateret kriminalitet. Det drejer sig eksempelvis om tyveri af værnemidler som håndsprit på hospitaler, firmaer, der snyder med regeringens hjælpepakker, eller tricktyve, der franarrer ældre deres penge ved at klæde sig ud som sundhedspersonale. Som udgangspunkt fordobles straffen for disse forbrydelser, og bødestraf skal i nogle tilfælde erstattes af fængselsstraf.

Sikkerhedspakke
Justitsministerens strafskærpelser er ikke et særsyn som følge af den akutte sundhedskrise. Tværtimod forstærker de en tendens.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00