S-borgmestre støtter budgetoverskridelser

S-borgmestre tager finansministerens trusler om bøder for budgetoverskridelser roligt. De har fuld forståelse for at sprænge rammen.
Nick Hækkerup til S-kongres i Aalborg. Han frygter ikke finansministerens bøder.
Nick Hækkerup til S-kongres i Aalborg. Han frygter ikke finansministerens bøder.Foto: Altinget
Maria Dalby

Jeg vil ikke beskylde mine borgmesterkollegaer for, at jeg kommer til at betale den bøde. Der er kun en, der beslutter at pålægge mig den bøde, og det er regeringen.

Nick Hækkerup
Borgmester (S)
Fakta
  • Med KL’s aftale med Finansministeriet har kommunerne forpligtet sig til kun øge udgifterne med 0,5 procent.

  • Hvis nogle kommuner lader væksten stige mere end 0,5 procent, skal andre kommuner formindske deres vækst med et tilsvarende beløb.

  • Hvis kommunerne sammenlagt overskrider de 0,5 procent, har finansministeren bebudet, at de kommuner, som overskrider budgetrammen, vil få bøder i en størrelsesorden svarende til overskridelsen.
  • Hvis kommunernes regnskab for 2006 afviger markant fra kommuneaftalen, kan finansministeren straffe kommunerne - enten ved et kollektivt træk i bloktilskuddet eller ved at tage penge fra den kommune, som har overskredet betingelserne. Sanktionen kan også blive en kombination af kollektiv og individuel straf.

  • Kilde: Altinget

    Aalborg:  Socialdemokratiske borgmestre har fuld forståelse for de kommuner, der ikke kan overholde vækstrammerne. Det på trods af finansminister Thor Pedersens (V) trusler om kollektiv bødestraf.

    ”Jeg kan udmærket forstå kommunerne. De er blevet dårligt behandlet, og vi har gjort det klart, at rammerne er for snævre i den aftale, KL har indgået. Jeg synes det er rigtigt, at kommunerne protesterer,” siger Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) til Altinget.

    Overborgmesteren stiller sig desuden tvivlende overfor, om finansministeren overhovedet fører sanktionerne ud i livet.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00