Socialdemokratisk rokade står for døren

NYHED: Ifølge centrale kilder vil S-ledelsen benytte Pia Gjellerups exit til at justere ordførerskaberne, så de står klar til valgkamp.
Der er meget for Helle Thorning-Schmidt at tænke på, når Socialdemokraternes nye hold skal sættes.
Der er meget for Helle Thorning-Schmidt at tænke på, når Socialdemokraternes nye hold skal sættes.
Maria Dalby
Fakta

Sådan kan det komme til at se ud:

Sundhedsordfører - Sophie Hæstorp Andersen.
Trafikordfører - Magnus Heunicke.
PØ-ordfører - Kirsten Brosbøl.
Kommunalordfører - Karen Hækkerup.

Kandidater til at få en mere betydelig post:
Mette Frederiksen - er glad for at være socialordfører, men er god til at sælge billetter.

Lise Von Selen (der har vikarieret for Mette Frederiksen som socialordfører) - har gjort det godt, og med Pia Gjellerups exit mangler Socialdemokraterne et alternativ til de helt unge kvinder, som tegner partiet udadtil.

Mogens Lykketoft - kunne få et comeback som finansordfører, hvis den tidligere finansminister da vil. Det er dér, han for alvor har sin gennemslagskraft.


Kilde: Altinget

Flere kilder bekræfter over for Altinget, at der allerede bliver S-rokade i løbet af denne uge. Sundhed, trafik og finansordførerskaberne er i spil - foruden de to poster, som Pia Gjellerup forlader - kommunal og PØ. Men det kan blive en ordentlig omgang, hvor Helle Thorning-Schmidt vil afprøve mulige ministeremner.

Socialdemokraterne vurderer, at der skal laves ny opstilling som optakt til valget, der kommer senest om to år.

"Dem, der får en chance nu, får også en chance for at blive minister i en mulig S-regering," siger politisk kommentator Lotte Hansen.

"Det er ekstremt vigtigt, at ordførerne kan brænde igennem. Især op til et valg. Derfor er det tid til at skaffe sig af med dem, som ikke har præsteret nok, og der ligger en stor ledelsesopgave i at vurdere, hvem der har gjort det godt," tilføjer hun.

Effektiv valgmaskine
Ledelsen afviser at kommentere på rygterne. Men uofficielt fra kilder tæt på ledelsen lyder det, at rokaden allerede vil finde sted i løbet af ugen.

Selvom rokaderne ikke er faldet helt på plads, vurderer Altinget, at der vil komme ny ordfører på sundhed. Med Sophie Hæstorps comeback til Folketinget som afløser for Pia Gjellerup er hun et meget kvalificeret bud. Hun var ordfører på sundhedsområdet, der hun sidst var indvalgt, og bliver vurderet til at kunne få sat en mere synlig sundhedsdagsorden for Socialdemokraterne, end den dagsorden den nuværende sundhedsordfører Lone Møller har sat.

"De skal passe på med at skille sig helt af med Lone Møller, fordi hun er en speciel type socialdemokrat. Den mere indignerede type som skiller sig ud fra alle akademikerne. Men hun har været alt for usynlig i kræftsagen," siger Lotte Hansen.

Lone Møller har heller ikke overbevist gruppen med sin håndtering af kræftsagen, hvor en del vurderer, at hun lidt for let lader sig manipulere af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) drengecharme.

Trafikordfører for svag
Den samme kritik går på trafikordfører Poul Andersen, der har været syg, og som sagtens kunne have været hårdere ved transport- og energiminister Flemming Hansen (K). Et muligt bud som ny trafikordfører er Magnus Heunicke, der har gjort det godt som ordfører for IT og Tele. Trafikordførerposten er Magnus Heinickes drøm.

Men han nævnes også som ny kommunalordfører. Sikkert er det, at han kan få en mere fremtrædende post, da den tidligere DR-journalist forstår at få sit budskab frem og blive bemærket. En anden ung socialdemokrat, som har gjort det godt, er Karen Hækkerup, og hun nævnes også som ny kommunalordfører.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00