Strukturreform truer store partier til kommunalvalg

NYHED: S, V og K kan meget vel blive de store tabere ved det kommende kommunal- og regionsvalg, mener lektor ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch Jensen. Søren Risbjerg Thomsen er uenig.
Mikael Børsting

S plejer at score tre, fire, fem ekstra procent stemmer ved kommunalvalget. Der er ingen tvivl om, at det meget vel kan være en ulempe for S, at de små partier nu stiller op. Men det vil også være en ulempe for V og K

Roger Buch Jensen
Lektor ved Danmarks Journalisthøjskole
Fakta
Kommunalvalget:

  • Der afholdes kommunalvalg tirsdag den 15. november 2005. Ved kommunalvalget vælger man kommunalbestyrelserne til de nye kommuner.

  • I de kommuner, der ikke bliver ændret i forbindelse med kommunalreformen, tiltræder den nyvalgte kommunalbestyrelse den 1. januar 2006.

  • I de kommuner, der skal sammenlægges, gælder andre regler. Her træder den nye kommunalbestyrelse først til den 1. januar 2007. I perioden frem til da fungerer de som et udvalg, der skal forberede den endelige kommunesammenlægning i 2007.

  • Den kommunalbestyrelse, som blev valgt i 2001, får til gengæld forlænget sin valgperiode frem til 2007. Bestyrelsen står for den daglige drift af kommunen.

    Regionsrådsvalg

  • Regionsrådene vælger man også ved valget 15. november 2005.

  • Regionsrådene fungerer i 2006 som et udvalg, der skal arbejde med forberedelsen af regionerne.

  • De nuværende amtsråd får forlænget deres periode med ét år og fungerer som amtsråd i 2006.

  • Kilde: www.danmark.dk
    Tidligere kommunalforsker og nu lektor på Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch Jensen mener, at de store partier mister vælgere, fordi de små partier stiller op i stort set alle storkommuner.

    "De hjemløse vælgere får deres parti tilbage," lyder hans argument.

    "En af effekterne af strukturreformen og de færre kommuner er formentlig, at alle de landsdækkende partier vil stille op i alle kommuner. Enhedslisten stillede sidste gang op i godt 40 kommuner på landsplan, og det vil jo sige, at de manglede i 235 kommuner - og det har uden tvivl givet S ekstra stemmer. Til november må vi regne med, at Enhedslisten og SF stiller op i stort set alle kommuner, så det er ikke sikkert, at S kan præstere det samme, som de plejer at gøre," siger Roger Buch Jensen til Altinget.

    SF stiller op i alle storkommuner
    Han pointerer, at de små partier får meget lettere ved at stille op i 100 storkommuner frem for de 271 kommuner, der findes i dag. I 2001 stillede SF f.eks. kun op i knap 200 kommuner, mens der ved det kommende valg forventes fuld opstilling.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00