Thorning: SF er bedre end sit rygte

AFSKED: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil "hurtigst muligt" præsentere en ny regering. Kursen er den samme trods SF's farvel til regeringen.
En ny regering vil blive præsenteret "hurtigst muligt", lød statsministerens kortfattede svar på et spørgsmål om den videre proces.
En ny regering vil blive præsenteret "hurtigst muligt", lød statsministerens kortfattede svar på et spørgsmål om den videre proces.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Kim RosenkildeKasper Frandsen
Det var et klart budskab, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde med til pressemøde torsdag, hvor hun skulle komme med sin reaktion på SF's udtræden af regeringen.

SF's formand, Annette Vilhelmsen, og partiets øvrige ministre vil blive savnet i regeringen, SF har sat klare fingeraftryk på regeringens politik, regeringens politik virker, og sporet vil blive fulgt ufortrødent, lød det fra Thorning.

"Jeg forventer, at SF og regeringen vil få et tæt samarbejde. SF, De Radikale og Socialdemokraterne er tre forskellige partier, men vi bygger på en række fælles og stærke værdier. Og det er der ikke ændret ved," sagde statsministeren. 

"I dag er der kommet de laveste ledighedstal i fire år. Det viser, at regeringens politik virker. Derfor ligger regeringens politik også fast," slog Thorning-Schmidt fast.

Hun understregede, at det var SF's egen beslutning at udtræde af regeringen.

Jeg har ikke givet SF nogen ultimative krav. Det er ikke den måde, vi kommunikerer på. Jeg har ikke sagt, at det er uantageligt, hvis nogle SF'ere stemte imod salget af Dong.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

"Jeg har haft et godt og tæt samarbejde med Annette Vilhelmsen. Hun er en utrolig modig politiker og brænder for sit parti. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg kommer til at savne hende og andre SF-ministre," sagde hun og slog fast, at SF i hendes optik har ydet stor indflydelse på regeringens politik.

SF har sat spor 
"SF er langt bedre end deres rygte. De har haft god indflydelse i regeringen og har sat deres klare fingeraftryk på regeringens politik. SF har været en vigtig del af regeringen. SF har hver dag bidraget til, at dansk økonomi har fået det bedre," lød det fra statsministeren.

Hun pegede dels på Togfonden, mål for danskernes sundhed og de sociale 2020-mål som særlige SF-aftryk.

Samtidig gjorde hun det klart, at en række tunge politiske dagsordener venter i kulissen, og at SF's afsked med regeringen ikke ændrer noget i den henseende.

Det drejer sig blandt andet om den politiske opfølgning på Carsten Koch-udvalgets anbefalinger på beskæftigelsesområdet, Produktivitetskommissionens kommende afrapportering og reformen af erhvervsuddannelserne.

"Vi vil stadig søge bredest muligt flertal i Folketinget. Vi har en regering, der har brudt blokpolitikken og gennemfører brede flertalsbeslutninger. Det vil vi også fremadrettet. På den måde vil regeringens politik ikke være forandret," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Afviser trusler om Dong
Det var torsdagens afstemning om salget af Dong-aktier til investeringsfonden Goldman Sachs, der blev den udløsende faktor for SF's regeringssammenbrud.

Ifølge partiets sundhedsordfører, Özlem Cekic, gjorde Annette Vilhelmsen det onsdag aften klart, at hvis så meget som én eneste SF'er stemte blankt eller imod, så ville statsministeren smide SF ud af regeringen.

Det afviste Helle Thorning-Schmidt på pressemødet.

"Jeg har ikke givet SF nogen ultimative krav. Det er ikke den måde, vi kommunikerer på. Jeg har ikke sagt, at det er uantageligt, hvis nogle SF'ere stemte imod salget af Dong," sagde statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt sætter sig nu sammen med De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, for at blive enige om en ny regering. Den vil blive præsenteret "hurtigst muligt", lød statsministerens kortfattede svar på spørgsmål om den videre proces.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00