Kommentar af 
Andreas Thyrring

Tidligere V-rådgiver: En SV-regering svarer til at redde et dysfunktionelt forhold ved at få et barn

På kort sigt kan det være en gevinst for V at gå i regering med S. Men hvis de gør det, opgiver V samtidig muligheden for statsministerposten de kommende valgperioder, skriver tidligere V-rådgiver Andreas Thyrring.

På lørdag holder Venstre landsmøde i Herning. Her forventer Venstres ledelse, Folketingsgruppe, bagland samt resten af det politiske Danmark, at Ellemann bliver tydelig på spørgsmålet, som alle taler om – om Ellemann går efter at få Venstre i regering eller ej, skriver tidligere V-rådgiver Andreas Thyrring.<h4>&nbsp;</h4>
På lørdag holder Venstre landsmøde i Herning. Her forventer Venstres ledelse, Folketingsgruppe, bagland samt resten af det politiske Danmark, at Ellemann bliver tydelig på spørgsmålet, som alle taler om – om Ellemann går efter at få Venstre i regering eller ej, skriver tidligere V-rådgiver Andreas Thyrring.

 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Thyrring
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"If you can’t join them, beat them" er et af Uffe Ellemann-Jensens mest ikoniske citater og spin, der flyttede fokus fra danskernes "nej" til Maarstricht-traktaten i 1992 og over på Danmarks historiske sejr over Tyskland ved EM i fodbold samme år.

"If you can’t beat them, join them" kan blive eftermælet for Jakob Ellemann-Jensen, men også hans forklaringsmodel, hvis Venstre trods valgløfter om det modsatte går i regering med Socialdemokraterne og gør Mette Frederiksen til statsminister.

Venstre gik til valg på, at Danmark skal have en anden statsminister end Mette Frederiksen, og at en bred regering over midten er udelukket.

Ellemann og Venstre angreb Mette Frederiksen på hendes lederskab, magtfuldkommenhed og Mink-sagen. Ellemann udtalte, at han ikke stoler på Mette Frederiksen. Det er således ikke alene politikken, men Mette Frederiksen personligt, som den er gal med.

Derfor var det mildest talt overraskende, da Venstre-profilen Søren Gade på valgaftenen pludselig åbnede for en SV-regering over midten. "Alting er et spørgsmål om prisen på grisen. Det handler om indflydelse. Det er formanden, der afgør det," sagde Søren Gade til TV 2.

"Alting er et spørgsmål om prisen på grisen. Det handler om indflydelse. Det er formanden, der afgør det," lød det på valgaftenen fra Søren Gade til spørgsmålet om, hvorvidt V kan gå i regering med S. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Gades melding var hverken sanktioneret af Venstres formand eller ledelse. I dagene efter fulgte medlemmer af Venstres folketingsgruppe Preben Bang Henriksen og Anni Matthiesen samt Venstre-koryfæ Bertel Haarder trop med samme budskab.

På lørdag holder Venstre landsmøde i Herning. Her forventer Venstres ledelse, folketingsgruppe, bagland samt resten af det politiske Danmark, at Ellemann bliver tydelig på spørgsmålet, som alle taler om – går Ellemann efter at få Venstre i regering eller ej?

Som at få et barn for at redde sit parforhold

Hvis Ellemann vælger at gå i regering med Mette Frederiksen, vil det svare til, at man prøver at redde et dysfunktionelt forhold ved at få et barn. Det kan give en kort lykkefølelse.

Hvis Ellemann vælger at gå i regering med Mette Frederiksen, vil det svare til, at man prøver at redde et dysfunktionelt forhold ved at få et barn.  Det kan give en kort lykkefølelse. Men hverdagen og problemerne melder sig hurtigt.

Andreas Thyrring

Men hverdagen og problemerne melder sig hurtigt. Det ender ofte med et smerteligt brud. I dette tilfælde vil Ellemann nok miste forældremyndigheden og flytte ud.

Hvorvidt Venstre skal gå i regering med Socialdemokratiet eller ej handler om, hvad formålet er, og om det er et kortsigtet eller langsigtet træk.

Hvis formålet er at få indflydelse på kort sigt, så kan det være en vej frem at gå i regering.

Enhver politiker, der har været minister, ved, at indflydelsen i regering er større end selv på den bedste dag i opposition.

Hvis Venstre kan at få nogle markante politiske indrømmelser i regeringsgrundlaget og magtfulde ministerposter til at føre politikken ud i livet, så kan det være en mere attraktiv vej frem end en ny valgperiode i opposition.

Problemet for Venstre ved ikke at gå i regering er også, at en ny Socialdemokratisk ledet regering vil kunne fremlægge politiske attraktive udspil for Venstre såsom krisepakker, en skattereform med skattelettelser i bunden, reformudspil der øger arbejdsudbuddet, eller mere frit valg i den offentlige sektor, som Venstre vil have svært ved at være imod eller blokere.

Venstre vil kunne få politiske indrømmelser såsom større skattelettelser eller højere arbejdsudbud, men regeringen vil regne med Venstres mandater – og få dem. Så kan Venstre lige så godt være med i regeringen og præge tingene der, end at være ude men alligevel ende med at stemme for.

Endelig er Venstre pressede af det dårlige valg og kan have brug for at tage en chance, hvis de ikke skal gå ørkenvandring i en splittet blå blok.

Læs også

Blå blok fik 72 mandater ved valget. Moderaterne stormede ind på midten af dansk politik med 16 mandater. Udsigten til at blå blok får 90 mandater og bliver et reelt alternativ til rød blok er meget lange. Derfor kan en ny tilværelse som regeringspartner til Socialdemokratiet med indflydelse på midten af dansk politik friste Venstre.

Det ender næppe lykkeligt

Hvis formålet er, at Venstre skal vokse sig større og vriste nøglerne til Statsministeriet fra Mette Frederiksen, så skal Venstre være i opposition til og ikke i regering med Socialdemokraterne.

Hvis Venstre går i regering med Socialdemokraterne, så opgives muligheden for, at Venstres formand bliver statsminister de næste valgperioder. For hvad skal Venstre gå til valg på? Næppe at vælte Mette Frederiksen.

Hvilke vælgere vil belønne Venstre for at være støtteparti til Socialdemokraterne? De blå vælgere, der gerne ville have en bred regering over midten, og som kan leve med Mette Frederiksen som statsminister, stemte på Moderaterne.

Hvis Venstre går i regering med Socialdemokraterne, så opgives muligheden for, at Venstres formand bliver statsminister de næste valgperioder. 

Andreas Thyrring

Hvis Venstre går i regering, skal de være mere moderate end Moderaterne for at trække vælgere tilbage fra Løkke. Resten af blå blok vil angribe Ellemann og tage imod frafaldne Venstrevælgere med åbne arme. Valgresultatet på 13,3 procent er ikke bunden for Venstre.

Med de Konservatives nedsmeltning står Ellemann som den naturlige leder og statsministerkandidat i blå blok. Det er godt udgangspunkt for at bygge Venstre op.

Herfra kan Ellemann tage lederskab og basere sig på en centrum-højre "fremtidsblok" med Moderaterne og midtsøgende blå partier som LA og K – måske endda Radikale Venstre kan lokkes over Rubicon – der kan udgøre et alternativ til en Socialdemokratisk ledet regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Thyrring

Partner, Ulveman & Børsting
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00