Tvivl om Krøniken flytter stemmer

Kan en fiktiv socialdemokrat i en tv-serie sende Mogens Lykketoft i Statsministeriet ved næste valg? Det hævder flere politiske kommentatorer. Altinget har spurgt en række analyseinstitutter.
Mette Dyrskjøt

Der er nok ikke mange, der kan bruge Krøniken i en valgkamp. Vælgerne er ikke dumme, de kan sagtens skille virkelighed fra fiktion.

Flemming Cramer
Chefkonsulent hos PLS Rambøll
Tv-serien Krøniken, der søndag aften løber over skærmen for sidste gang i denne sæson, er blevet fulgt af heftig debat om, en tv-serie kan flytte stemmer.

Mere end 2,5 millioner seere har fulgt Krøniken, som har en ung socialdemokrat som helt og borgerlig fabriksdirektør som skurk. Og det kan bringe Socialdemokraterne tilbage til magten ved næste folketingsvalg, mener blandt andre Ekstra Bladets chefredaktør Hans Engell.

De politiske meningsmålinger fra de to måneder, hvor Krøniken har været på programmet, viser rent faktisk, at Socialdemokraterne går frem på bekostning af de borgerlige partier. Men der behøver ikke at være en sammenhæng mellem tv-seriens popularitet og meningsmålingerne, understreger en række analyseinstitutter, som Altinget har talt med.

"Det er rigtig mange mennesker, der følger med i Krøniken, og det giver meget fokus på den tid, serien foregår i og på hvordan vores samfund er blevet skabt. Men jeg tror ikke, at det har indflydelse på dannelsen af folks politiske holdning," siger projektleder Bo Bilde fra Vilstrup Analyse.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00