Ugen i dansk politik: Folketingsveteran fylder rundt, og Løkke markerer 80-året for de danske jøders flugt

Søren Espersen fylder 70 år, og det bliver fejret med en reception i Snapsetinget. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen inviterer i Gilleleje til en international konference, der markerer 80-året for de danske jøders flugt under krigen. Altinget giver dig her et overblik over ugen i dansk politik. 

Folketingsveteranen Søren Espersen (DD) fylder 70 år, og det bliver fejret med en reception i Snapsetinget.
Folketingsveteranen Søren Espersen (DD) fylder 70 år, og det bliver fejret med en reception i Snapsetinget.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

I sidste uge blev der fløjet op for en ny parlamentarisk sæson i dansk politik, og det betyder, at en ny spillerunde løber af stablen i denne uge. 

Regeringen præsenterer på mandag i Vejen et nyt energiudspil, og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) deltager i en international konference, der markerer, at det er 80 år siden, at de danske jøder måtte tage flugten over Øresund under Anden Verdenskrig. 

Onsdag drager to af regeringens ministre udenlands, når Dan Jørgensen (S) deltager i Verdensbankens årsmøde i Marrakech. Troels Lund Poulsen (V) tager mod Bruxelles og Nato, hvor alliancens forsvarsministre stikker hovederne sammen. 

I løbet af torsdagen indfinder tre af regeringens socialdemokratiske ministre sig i åbne samråd, og så fylder folketingsveteranen Søren Espersen (DD) 70 år. 

Altinget præsenterer dig her for et overblik over den kommende uge i dansk politik. 

Mandag

  • Klokken 09.00 holder statsrevisorerne møde på Christiansborg. Det foregår i Provianthuset.  
  • Klokken 09.30 bliver Natos Parlamentariske Forsamling i København rundet af. Det gør den ved taler fra statsminister Mette Frederiksen (S), Søren Gade (V), og så er Volodymyr Zelenskyij med på et videolink, hvor han ligeledes taler til forsamlingen. 
  • Klokken 10.30 afholder Udenrigsministeriet i Gilleleje en international konference, der markerer 80-året for jødernes flugt under krigen. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) deltager, og han får selskab af Dronning Margrethe samt repræsentanter fra Det Jødiske Samfund og en række udenlandske ambassadører. Konferencen får sit endelige om tirsdagen. 
  • Klokken 13.00 præsenterer regeringens sit nye udspil, der handler om mere energi fra sol og vind på land. Det foregår i Holsted Solar Park nær Vejen. Klimaminister Lars Aagaard (M), minister for landdistrikter Louise Schack Elhom (V) og miljøminister Magnus Heunicke (S) deler sol og vind lige på regeringens vegne. 

Tirsdag

  • Klokken 09.00 træder Greater Copenhagen Task Force sammen for fjerde gang. Gruppen blev etableret i 2021 af en række aktører i Øresundsområdet. Louise Schack Elholm (V) og transportminister Thomas Danielsen (V) deltager på regeringens vegne til mødet, hvor temaet centrerer sig om mobilitet. 
  • Klokken 14.00 er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd af sine parlamentariske kolleger. Hun skal redegøre for konsekvenserne af besparelserne på sundhedsområdet i regionerne. 
  • Klokken 19.00 bliver Forskningens Aften afholdt på Nationalmuseet, og det bliver med deltagelse af Dronningen. 

Onsdag

  • Klokken 09.00 deltager Dan Jørgensen (S), der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, i Verdensbankens Årsmøde. Det finder sted i Marrakech, hvor også Den Internationale Valutafond afholder sit årsmøde. 
  • Klokken 09.30 indledes i regi af Nato et to dage langt møde for forsvarsalliancens forsvarsministre. Det foregår i Natos hovedkvarter i Bruxelles. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) deltager på vegne af den danske regering. Emnet for mødet er den fortsatte militære støtte til krigsramte Ukraine. 
  • Klokken 10.00 er der handicappolitisk topmøde om unge på Christiansborg og nærmere bestemt Landstingssalen. En række aktører er inviteret for at drøfte, hvordan udsatte unge med handicap kan komme tættere på arbejdsmarkedet. 
  • Klokken 12.00 vil Dronning Margrethe modtage Sydkoreas premierminister Han Duck-soo. 

Torsdag 

  • Klokken 09.00 afholder KL's deres Ældre- og Sundhedskonference. Det foregår i Kolding. 
  • Klokken 10.15 er undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) indkaldt i et åbent samråd om besparelserne i folkeskolen. 
  • Klokken 10.30 er undervisningsministerens socialdemokratiske ministerkollega, Magnus Heunicke (S), også indkaldt i samråd. Temaet er forbedringer for havmiljøet som følge af den seneste tids historier i offentligheden. 
  • Klokken 10.30 er der fuld plade på socialdemokratiske ministre i samråd. Af Folketingets Skatteudvalg er skatteminister Jeppe Bruus (S) nemlig indkaldt i et åbent samråd om de skæve ejendomsvurderinger. 
  • Klokken 14.00 lægger Snapsetinget på Christiansborg lokaler til en vaskeægte fødselsdagsfest. Søren Espersen (DD) fylder nemlig 70 år, og det bliver markeret med en stor reception. 

Fredag

  • Klokken 08.00 bliver Skolernes Motionsdag skudt i gang. Når eleverne har fået pulsen ned efter en dag med motion, så går de samtidigt på en velfortjent efterårsferie. 
  • Klokken 12.00 finder en meget imødeset afstemning afsted i EU om EU-Kommissionens forslag om at forlænge brugstilladelsen til sprøjtemidlet glyphosat i yderligere ti år. I den offentlige debat kender man snarere sprøjtemidlet under navnet Roundup. 

Lørdag 

  • Klokken 10.30 holder Kristendemokraterne landsmøde i Middelfart. Landsformand Jeppe Hedaa er indstillet til genvalg fra samtlige af partiets ti storkredse. Partiet præsenterer i løbet af landsmødet sit nye værdiprogram. 

Søndag

  • Søndag byder foruden Kristendemokraternes landsmøde på en rolig dag i dansk politik. Politisk interesserede øjne vil nok rette sig mod Polen. Polakkerne går nemlig til stemmeurnerne ved landets parlamentsvalg. 

 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00