Ulige kamp om posterne i Europa-Parlamentet

EP: Kampen om posterne i Europa-Parlamentet er i gang: De danske medlemmer har langtfra lige gode odds for at få deres ønsker opfyldt, mener både eksperter og erfarne politikere.
Inden den 14. juli skal det store puslespil om posterne i Europa-Parlamentet være lagt.
Inden den 14. juli skal det store puslespil om posterne i Europa-Parlamentet være lagt. Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Socialdemokraterne har ét skud i bøssen, og det får Dan Jørgensen som næstformand i miljøudvalget.

Karin Riis-Jørgensen
Tidligere delegationsleder for Venstre
Fakta
De nyvalgte MEP'er mødes for første gang den 14.-16. juli i Strasbourg til et konstituerende møde.

Under mødet skal den endelig størrelse og sammensætning af de politiske grupper blive fastlagt, og der skal udpeges et nyt præsidium.

Efter konstitueringen får medlemmerne mulighed for at holde ferie og lade op til fem travle år, inden de igen går løs i august.

En af de første opgaver for de 736 parlamentarikere bliver at godkende EU-Kommissionens nye formand, som sandsynligvis bliver den nuværende José Manuel Barroso.

Derefter går de i gang med at behandle lovgivning - som blandt andet det omblæste GDA-fødevaremærke samt direktivet om patientmobilitet.

Knap har de nyvalgte politikere sovet helt ud efter den hektiske valgkamp, inden de nu går i gang med at lægge det store taktiske puslespil om fordelingen af de forskellige poster i Europa-Parlamentet. I det spil har de 13 danske MEP'er langtfra samme odds.

De politiske grupper skæver nemlig ikke til, om politikere på forhånd er kendte ansigter i deres hjemland, men i stedet om de har politisk tyngde og har gjort et flittigt stykke arbejde.

Derfor spås tidligere medlemmer som Anne E. Jensen (V) og Dan Jørgensen (S) gode chancer, mens det kan blive noget sværere for eksempelvis tidligere studievært Morten Løkkegaard (V) at få sine ønsker opfyldt, når forhandlingerne om de mest populære pladser går i gang.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00