39 millioner kroner skal hjælpe akut truede aktivister

FL20: Den danske regering vil afsætte en ny pulje til at støtte rettighedsforkæmpere, som er akut truede. De 39 millioner kroner skal blandt andet kunne bringe aktivister i sikkerhed. Fantastisk vigtigt og visionært, siger International Media Support, som har erfaring med at støtte truede journalister.

Som en del af finanslovsforslaget lægger regeringen op til at lave en ny pulje til akut truede aktivister. 
Som en del af finanslovsforslaget lægger regeringen op til at lave en ny pulje til akut truede aktivister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nogle gange er truslen så overhængende, at der ikke er tid til at gå gennem de sædvanlige kanaler. Vi har blandt andet erfaringer med at hente journalister ud fra krigszoner til 'safe houses' eller bringe dem i sikkerhed i nabolande. Men det er jo ikke kun journalister, der er truet, og derfor er det meget positivt, at vi får en større, fælles pulje, som gør det muligt at arbejde sammen og mere systematisk.

Jesper Højberg
Administrerende direktør i International Media Support

Store dele af civilsamfundet globalt har mærket, at dets muligheder for at handle, tale, forsamles og blive hørt er indskrænket. Derfor er det uhyre vigtigt, at regeringen i sit forslag til finansloven lægger an til en ny pulje til hjælp for akut truede rettighedsforkæmpere, lyder det fra blandt andet International Media Support, IMS, som selv har erfaring på området.

"Det er fantastisk vigtigt og visionært. Da vi i en række organisationer for ikke så længe siden mødtes med regeringen og skulle komme med anbefalinger, kunne vi alle fortælle, hvordan der var stigende angreb på civile aktører, hvad enten det var fagforeningsfolk, religiøse minoriteter, seksuelle minoriteter, miljøforkæmpere eller journalister. Det her er en fælles sag," siger Jesper Højberg, administrerende direktør i International Media Support, der støtter pressefrihed og journalistik i en række af verdens farligste lande, blandt andet Afghanistan.

Også journalister og frie medier har mærket det indskrænkede råderum. Ifølge organisationen Journalister uden Grænser er pressefriheden år for år svundet ind og er nu under pres selv inden for EU i lande som Ungarn og Polen. I 2018 blev mindst 34 journalister myrdet, og flere end 250 journalister blev fængslet, langt de fleste i Tyrkiet, efterfulgt af Kina, Egypten og Saudi-Arabien.

0:000:00