Debat

Ældre Sagen: Episodisk frivillige vil bruge deres tid på noget meningsfuldt

DEBAT: Når det kommer til episodisk frivillighed, handler det primært om at gøre det nemt for den frivillige og ikke tvinge folk til længere perioder, skriver Lars Linderholm, der er underdirektør i Ældre Sagen.

Venligboerne er et af de eksempler, som Lars Linderholm fra Ældre Sagen giver på episodisk frivillige.
Venligboerne er et af de eksempler, som Lars Linderholm fra Ældre Sagen giver på episodisk frivillige.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Linderholm
Underdirektør, Ældre Sagen

I Altinget debatteres det, om vi i fremtiden vil få flere frivillige, der 'kun' vil være frivillige en gang imellem.

Baggrunden er en undersøgelse fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, der viser en stigning i såkaldt episodisk frivillighed.

De tendenser, som rapporten peger på, er ikke nye. For 20 år siden deltog jeg i en international frivilligkonference i Denver, USA, hvor en workshop handlede om "15 minutes volunteering".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Altså om, hvordan organisationer kunne tilrettelægge deres frivillige arbejde, så det var muligt for alle mennesker at bidrage, når det passede den enkelte, og med meget begrænset tid.

Tiden skal bruges på noget meningsfuldt
Altinget har interviewet to forskere, Lars Skov Henriksen og Bjarne Ibsen, der med rette peger på, at man nok skal se andre steder hen for at se de vigtigste tendenser lige nu: eksempelvis at medlemmer arbejder mindre frivilligt i deres egen organisation og faldende timeforbrug blandt frivillige.

Et trendstudie viser, at man gerne vil bidrage, men man insisterer på, at ens tid skal være brugt på noget, man synes er meningsfuldt.

Lars Linderholm
Underdirektør, Ældre Sagen

Selv om debatten om episodisk frivillighed ikke er ny, er der ingen tvivl om, at alle frivilligforeninger skal forholde sig til, at mange mennesker gerne vil bidrage, men ikke vil bindes i lange perioder.

De er samtidig meget bevidste om deres tidsforbrug.

Et trendstudie viser, at man gerne vil bidrage, men man insisterer på, at ens tid skal være brugt på noget, man synes er meningsfuldt, og man ser ikke sit frivillige arbejde som en langvarig forpligtelse.

Nogle frivilliginitiativer de sidste år viser faktisk, at det er muligt at få episodisk frivillige engageret. Organisationen "Cykling uden alder" har skabt et koncept, hvor man kan cykle en tur med plejehjemsbeboere, når man har tid og mulighed for det via online booking af ture.

"Venligboerne" viste os, at selvorganisering via Facebook var muligt og effektivt, og folk bidrog med det, de ville.

"Venner Viser Vej" organiseret af Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp viser, at man godt kan få folk til at melde sig som venner for flygtninge uden at kræve medlemskab eller faste regler om tidsforbrug.

Læs også

Folk vil ikke rekrutteres
Ældre Sagen har faktisk også mange aktiviteter, der passer godt til episodisk frivillighed.

Vi har "handy-mand", der kommer i folks hjem med praktiske gøremål. Vi har vågere, der våger over døende. Vi har bisiddere, der kan tage med til samtaler i kommunen. Vi har it-hjælpere, der kommer hjem og hjælper folk med deres computer, hvis den driller.

For alle disse aktiviteter gælder, at du har sagt ja til at hjælpe, men du er kun på, hvis telefonen ringer, og du kan selvfølgelig sige nej, hvis du ikke har tid.

Folk vil gerne bidrage, men på egne præmisser.

Når jeg taler med mange af vores 215 formænd i lokalafdelingerne, er det at rekruttere nye frivillige en af de største udfordringer.

Så vi skal tilbage til min workshop i Denver, USA, og tænke, hvordan kan vi gøre det let for folk at engagere sig i bare 15 minutter, hvis det er det, de vil.

Der er mange gode eksempler at plukke fra.

Fremtidens frivillige er ankommet. Vores opgave er at lukke dem ind og finde meningsfulde opgaver til dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Linderholm

Underdirektør, Ældre Sagen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00