Debat

Børnefonden: Folkemødet gav gennembrud for verdensmålene

DEBAT: Der var masser af fokus på verdensmålene på dette års folkemøde, og der blev bl.a. skabt grobund for et nyt SDG Partnerskabsforum, skriver Bolette Christensen, administrerende direktør i Børnefonden.

Foto: Pressefoto
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bolette Christensen
Administrerende direktør i Børnefonden

”Gennembrud for #verdensmål på #fmdk: 54 debatter, events, quizzer & bingo næste 4 dage”.

Sådan skrev direktøren for Verdens Bedste Nyheder på Twitter, da Folkemødet blev skudt i gang i torsdags. Og den var god nok. På Folkemødet blev der igen og igen debatteret verdensmål, og hvordan vi kommer videre med at få indfriet FN’s 17 verdensmål i Danmark og i verden inden 2030.

For nylig viste en rapport fra Wilke ellers, at kun lidt over hver tiende dansker kender verdensmålene – flere unge end ældre. Det tal skal hæves. Derfor sigter vi i Børnefonden efter at udbrede kendskabet til de 17 FN-mål, og vi kobler dem til vores programmatiske indsatser.

Og det var da også med verdensmålene i centrum, at vi deltog i dette års Folkemøde. Vi havde forinden fået en 5. klasse på en bornholmsk folkeskole til at fortolke verdensmålene og udsmykke vores debatbænk med dem. Debatbænken skulle på Folkemødet indtages af bl.a. formanden for Folketingets nystiftede tværpolitiske SDG-netværk, Kirsten Brosbøll, med en afstikker til DR-satirikeren Thomas Skov og videre til vores udviklingsminister Ulla Tørnæs i en debat om det uformelle verdensmål 18: Unge.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Alle skal hjælpe til
Folkemødedebatterne havde alle det formål at udbrede kendskabet til, at verdensmålene gælder for os alle – med en national og en international dimension. Og udbrede kendskabet til, at netop verdensmålene sætter retningen for en global udvikling frem mod 2030 – hvor ingen bliver ladt i stikken!

Vi ved, at vi med verdensmålene også har fået en retning, som må inkludere nye partnerskaber for at kunne indfri målene. Ingen kan indfri verdensmålene alene – hverken som enkeltperson eller som enkeltstående organisation. Vi må samarbejde og investere stort. Regeringers udviklingsbistand er ikke nok. Vi har behov for virksomheder, fonde, civilsamfund, offentlige institutioner og mere end det. Disse partnerskaber kan bidrage til innovation og nye løsninger til fordel for verdensmålene.

SDG Partnerskabsforum skal være et forum for alle relevante aktører, som ønsker at aktivere deres arbejde med bæredygtighed som en del af deres forretningsmuligheder- eller forpligtelse.

Bolette Christensen
Administrerende direktør, Børnefonden

I fællesskab kan vi skabe resultater og løfte det videre, end vi kan hver især. Alle ideer, erfaringer og viden skal bringes i spil, hvis vi skal udnytte de muligheder og løse de udfordringer, som verdensmålene er udtryk for. Alle aktører på tværs af samfundet skal engagere sig og bidrage til opnåelsen af verdensmålene i Danmark og internationalt.

Et SDG Partnerskabsforum er på vej
Men der ligger en opgave i at konkretisere verdensmålene og få skabt reelle partnerskaber. Der er behov for et forum, som kan samle aktører på tværs af sektorer. Som kan fremme partnerskaber, skabe grobund for konkret samarbejde på tværs af sektorer, og som kan være med til at indfri verdensmålene, og som bygger på de kompetencer, som samfundsaktører fra forskellige sektorer i Danmark har.

Heldigvis er mange større aktører i det danske samfund på tværs af sektorer allerede engageret i verdensmålene – både kommuner, virksomheder, investorer, civilsamfundet, forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Mange af disse aktører var også på Folkemødet, og det var bl.a. en af årsagerne til, at Novo Nordisk, UNDP og Børnefonden sammen benyttede Folkemødet til at samle nogle af Danmarks vigtigste aktører og rollemodeller til et indledende møde om stiftelsen af et nyt SDG Partnerskabsforum.

Formålet med et sådan SDG Partnerskabsforum er at skabe såkaldt holistiske partnerskaber, som bygger på de kompetencer, som forskellige samfundsaktører i Danmark har; løsninger som dels kan anvendes i Danmark, men også kan bruges i aktiviteter uden for Danmark. Det skal ende med at blive et multistakeholder-forum med repræsentanter fra erhvervsliv, civilsamfund, investorer, FN-organisationer, kommuner, interesseorganisationer, ministerier, fagforeninger og så videre og så videre.

SDG Partnerskabsforum skal være et forum for alle relevante aktører, som ønsker at aktivere deres arbejde med bæredygtighed som en del af deres forretningsmuligheder- eller forpligtelse. Og alle er velkomne på den videre færd. Den slags fora er der ikke så mange af i Danmark, men et nyt SDG Partnerskabsforum kan løfte verdensmålene, skabe grobund for forretning og gøre Danmark til en stærk aktør på målene.

Danmark bør være et foregangsland på verdensmålene – og huske på, at der også er forretningsmuligheder i det, og at det er også er helt okay, så længe vi sammen formår at indfri verdensmålene inden 2030.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA









0:000:00