Debat

Børnefonden: Vi har brug for et bredt forum til verdensmålene

DEBAT: Hvis verdensmålene skal lykkes, er der behov for et bredt forum for alle aktører, hvor der kan videndeles, opsamles erfaringer og udbredes et kendskab til verdensmålene, skriver Bolette Christensen, administrerende direktør i Børnefonden.

Foto: Pressefoto
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bolette Christensen
Administrerende direktør i Børnefonden

Der var fine kager og farverige balloner i luften i FN Byen, da regeringen - repræsenteret ved finansminister Kristian Jensen (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) - for nylig præsenterede den nationale handlingsplan for verdensmålene. Og der var god grund til fejringen.

En del af det daglige lovgivningsarbejde 
Det er halvandet år siden, at de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget i FN i New York. Siden er vi mange, der har set frem til, at regeringen ville fremlægge sin nationale handlingsplan. Handlingsplanen sætter rammen for Danmarks tilgang og prioriteter for opfølgningen på verdensmålene, og den danner afsæt for partnerskaber på tværs af det danske samfund.  

Den festlige stemning i FN Byen blev ikke mindre efter Kristian Jensen annoncerede, at regeringen vil understøtte sammenhængende politikker for national og global bæredygtig udvikling, og at ny, dansk lovgivning derfor skal vurderes i forhold til verdensmålene. Det er yderst positivt, da det betyder, at lovforslag og andre tiltag vil blive vurderet på de konsekvenser, det har for udviklingslande og den globale udvikling, og dermed bliver målene en del af det daglige lovgivningsarbejde.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Et andet vigtigt initiativ for opfølgningen på verdensmålene er det tværpolitiske netværk, som MF’er Kirsten Brosbøl (S) tog initiativ til at lancere tidligere i år, og som skal skabe det fornødne rum for debat blandt politikerne på Christiansborg.  

Forum mangler
Begge disse tiltag er positive, da de kan være med til at sikre Danmarks opfølgning på verdensmålene. Men én ting mangler vi dog fortsat; nemlig et bredt forum for verdensmålene, hvor alle øvrige aktører kan gå i dialog.

Men én ting mangler vi dog fortsat; nemlig et bredt forum for verdensmålene, hvor alle øvrige aktører kan gå i dialog.

Bolette Christensen
Administrerende direktør, Børnefonden

Børnefonden har tidligere sammen med Novo Nordisk og UNDP foreslået, at Danmark opretter et sådant forum. Det er vigtigt, at verdensmålene ikke kun får politisk ejerskab, men at der også skabes ejerskab blandt andre aktører, som kan være med til at løfte verdensmålene - alt lige fra den private sektor, civilsamfund og parlamentarikere til forskere, fagforeninger, kommuner og regioner.

Det er ikke alle, der har fulgt tilblivelsen af verdensmålene lige så intenst gennem de seneste år, som vi har i Børnefonden. Vi har fulgt forhandlingerne om målene, da de udgør et stort potentiale for de børn og unge, vi hver dag arbejder med i nogle af verdens fattigste lande, og fordi vi har en interesse i at få skabt de bedste løsninger til gavn for disse børn og unge. Og i mange tilfælde gøres det bedst, når vi gør det sammen med andre.

Men for mange andre aktører er verdensmålene en ny mulighed, der har åbnet sig, og som giver nye forretningspotentialer og mulighed for nye typer samarbejder. Vi har derfor brug for at få udbredt kendskabet til verdensmålene, for ingen kan udfylde hele denne dagsorden alene. Og det er i virkeligheden en af de største styrker ved verdensmålene: Målene er universelle, hvilket betyder, at alle lande skal leve op til dem, og de bryder med de klassiske siloer og lægger op til samarbejde på kryds og tværs af sektorer.

Derfor bør vi skabe et nyt forum med bred deltagelse til at understøtte dette: Et sådan forum kan være med til at opsamle viden og ekspertise på området, det kan være med til at udbrede kendskabet til verdensmålene og styrke den offentlige debat, og ikke mindst vil det koble nye aktører på tværs af sektorer i Danmark. Og det er i virkeligheden den bedste måde at forløse det fulde potentiale i verdensmålene på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA









0:000:00