Brancheforening sætter kritiseret børnekræftforening under lup

ETIK: Efter massiv kritik af Familier med Kræftramte Børn skærper Isobro nu opmærksomheden med foreningen. Det kan i sidste ende føre til eksklusion af Isobro. Børnekræftforeningen afviser kritikken. 

For første gang nogensinde står indsamlingsforeningernes brancheorganisation, Isobro – muligvis – overfor at skulle smide et medlem på porten. Det drejer sig om foreningen Familier med Kræftramte Børn, landets største børnekræftforening, der på en række områder kan være på kant med Isobros etiske retningslinjer.<br><br><br>
For første gang nogensinde står indsamlingsforeningernes brancheorganisation, Isobro – muligvis – overfor at skulle smide et medlem på porten. Det drejer sig om foreningen Familier med Kræftramte Børn, landets største børnekræftforening, der på en række områder kan være på kant med Isobros etiske retningslinjer.


Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Efter længere tids kritik af etikken hos foreningen Familier med Kræftramte Børn har brancheforeningen Isobro nu skærpet opmærksomheden med foreningen. Og det kan i sidste ende føre til, at bestyrelsen i brancheforeningen ekskluderer børnekræftforeningen.

For nuværende kan Isobros generalsekretær ikke udtale sig om, hvilken vej vinden bærer i bestyrelsen. Men han understreger, at Isobro ser meget alvorligt på sagen.

“Jeg kan på nuværende tidspunkt kun sige, at sagen har bestyrelsens fulde bevågenhed. Og det kan jeg ikke understrege nok,” siger Robert Hinnerskov.

Isobro har iværksat en regnskabskontrol af FMBK’s regnskaber, og sideløbende er Isobros branchenævn i færd med at vurdere, om foreningen lever op til en række indsamlingsetiske retningslinjer. Udfaldet af de to manøvrer bliver afgørende for, om FMBK stadig er medlem af Isobro efter udgangen af januar. 

Jyllands-Posten har den seneste måned beskæftiget sig intenst med børnekræftforeningen. Og avisen har beskrevet en stribe eksempler på kritisabel adfærd i foreningen. Således har Jyllands-Posten blandt andet kunne berette om, hvordan foreningens fundraisere er blevet bedt om at lyve om deltagelse i arrangementer, de ikke har været til, at FMKB har pustet antallet af kræftsyge børn i Danmark voldsomt op, at foreningens regnskaber er dybt uigennemskuelige, at ledelsen reagerer voldsomt på modspil fra medlemmerne samt en række andre problematiske forhold.

På kant med etikken
Robert Hinnerskov forklarer, at den helt afgørende betingelse for at være medlem af ISOBRO beror på foreningernes overholdelse af de etiske retningslinjer. Isobros flagskib, som han kalder dem.

De etiske retningslinjer fordrer tre ting: At bidragydere og medlemmer bliver behandlet ordentligt af foreningen, at foreningen kommunikerer redeligt og ærligt, og endelig at foreningen giver omverdenen det fornødne indblik i dens arbejde.

”Og her må jeg sige, at de ting, som er nævnt i pressen, omhandler alle tre hovedområder. Men nu afventer vi afgørelsen i Isobros branchenævn,” siger Robert Hinnerskov.

Intet fordækt
Men Kurt Hansen, der er sekretariatschef hos Familier med Kræftramte Børn, mener ikke, at sagen har noget på sig. I en mail til Altinget skriver han, at pressen har bragt en stærkt fejlbehæftet dækning af en række forhold, og at FMKB i øvrigt er i god dialog med Isobro:

“Vi er ingenlunde perfekte, men der er intet fordækt over vores indsamlingsmetoder. Vi modtager stort set ingen klager over vores fundraisere, og vi redegør fyldestgørende for vores tilgang på vores hjemmeside i et forsøg på at tilbyde offentligheden den afbalancerede indsigt i vores forhold, som pressen desværre ikke interesserer sig for pt.,” skriver Kurt Hansen.

Derudover understreger han, at han ikke ser noget unormalt i den regnskabskontrol, brancheforeningen nu har iværksat:

“Regnskabskontroller er fra tid til anden helt normale – også i vores branche, og heller ikke dette forhold er nyt. Isobro gør jo bare deres arbejde, og det samarbejder vi selvfølgelig med dem omkring.”

Ingen fortilfælde
Men Robert Hinnerskov mindes ikke, at Isobro i løbet af de sidste 10 år, hvor han har siddet som generalsekretær, har set en lignende sag: 

“Vi har i vores medlemskreds ikke tidligere set presseomtale, der beskæftiger sig med så mange problemstillinger på én gang,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Robert Hinnerskov

Leder af netværk for branchedirektører, Administrations- og økonomichef, Emmaus Fonden, Erhvervsøkonomisk censor, konsulent, bestyrelsesmedlem, Danmission, fhv. generalsekretær, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO)
MPA (Handelshøjskolen i København 1998)









0:000:00