Børnepenge: Nyt samarbejde skal undersøge, om det er en god investering at forbedre livet for udsatte børn

Hvordan måler man succes, når målet er at forebygge? I samarbejde skal Østifterne og Den Sociale Investeringsfond undersøge, om “Projekt god start på familielivet” kan forankres i en investeringscase.

I Projekt//God start på familielivet hjælpes udsatte familier helt fra graviditeten, men målet om at forbedre det ufødte barns liv. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
I Projekt//God start på familielivet hjælpes udsatte familier helt fra graviditeten, men målet om at forbedre det ufødte barns liv. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Hvad er samfundsgevinsten ved at tilbyde tidlig hjælp til børn i sårbare familier?

Det skal Østifterne og Den Sociale Investeringsfond i samarbejde forsøge at regne ud.

De har nemlig indgået et udviklingspartnerskab for at undersøge om “Projekt god start på familielivet” kan blive en business-case, der kan drives videre som en social effektinvestering.

Dokumentation

Projekt ‘Den gode start på familielivet’ er et samarbejde mellem Amager og Hvidovre Hospital, Mary Fonden, Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet og Østifterne 

Projektet omdrejnignspunkt er Familieambulatoriet og har fire spor:

  • Vold i hjemmet: Mary Fonden har sammen med jordemoderkonsultationen og Dialog mod Vold opbygget en model, hvor de screener for vold tidligt i graviditeten, hvorefter voldsramte familier bliver sendt videre. Her får de umiddelbar støtte og rådgivning og kan også henvises til yderligere hjælp fra andre offentlige myndigheder eller civilsamfundsorganisationer.
  • Mindfulness: En del af de gravide får tilbudt et tilpasset mindfullness-baseret stress-reduktionsforløb (MBSR). Mindfulness-træning kan medvirke til bedre selvregulering og styrke evnen til at være nærværende med omsorg og opmærksomhed, som er særligt vigtigt i etablering af den tidligere relation mellem mor og barn.
  • Familieprogram: I dette program følges en række børn i de første tre år af livet. Det er eksempelvis børn, der bliver født med rusmiddelskade eller abstinenser.
  • Brobygningsdel: Endelig er der en brobygningsdel mellem kommune og region, hvor man sørger for al den viden der skabes i graviditetsfase, at den bliver overleveret til andre indstanser, så man kan hjælpe familierne videre ind i forløbet, og sikrer at de ikke skal starte forfra når de kommer ud på den anden side af fødslen.

Den Sociale Investeringsfond vil fungere som rådgiver og sparringspartner i forhold til at gøre den helt tidlige indsats til en social investering. Indsatser i projektet vil blive evalueret og effektmålt undervejs, og model og metoder skal kunne overføres til andre regioners tilbud til særligt sårbare gravide.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00