Debat

Civilsamfundet er løsningen, når tilliden til markedet og staten forsvinder

KLUMME: Civilsamfundet er den smeltedigel, der kan bringe os borgere tættere på hinanden, skabe dialog og forståelse for hinanden, skriver Camilla Schwalbe, som er ny klummeskribent hos Altinget: civilsamfund. 

Sporten, kulturen, foreningerne, spejderne og kirken kan og skal bygge bro mellem mennesker, hvor der nu er en kløft.
Sporten, kulturen, foreningerne, spejderne og kirken kan og skal bygge bro mellem mennesker, hvor der nu er en kløft.Foto: Jakob Vibe/Scanpix
Camilla Schwalbe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Marked, stat og civilsamfund udgør grundsøjlerne i et Danmark, der historisk set har bygget på sunde demokratiske værdier som tillid, respekt og næstekærlighed mellem ligeværdige medborgere.

Med hvad sker der så, når staten og markedet i kølvandet på en finanskrise, en skævvridende globalisering og en resultatløs krig mod gale mørkemænd har mistet sin troværdighed og opbakning?

Hvad sker der, når medborgerne vender det politiske system – magtapparatet – ryggen, fordi de simpelthen ikke stoler eller tror på dem?

Hvad sker der, når markedet – som selvfølgelig altid har været forhadt af visse samfundsgrupper – bliver endnu mere forhadt, fordi det er uhæmmet, utøjlet og efterlader alt for mange midt i møget?

Højrepopulismen er på fremfærd som et resultat af, at vi har oplevet et politisk system, der hverken i ord eller handling har kunnet finde løsninger på de udfordringer, der fylder i hverdagen for mange mennesker.

Camilla Schwalbe
Klummeskribent

Så opstår der konflikt, polarisering og isolation. Så eroderer fundamentet under Danmark. Så bliver vi en nation bygget på mistillid, lukkethed og utryghed.

Og uden at tage munden for fuld, så må vi erkende, at det er den skæbnesvangre udvikling, som vi har været vidne til de seneste par år.

Vi river ned, hvor vi skulle bygge op
Højrepopulismen er på fremfærd som et resultat af, at vi har oplevet et politisk system, der hverken i ord eller handling har kunnet finde løsninger på de udfordringer, der fylder i hverdagen for mange mennesker. I Danmark har vi heldigvis – måske på grund af vores størrelse – kunne drukne en del af disse strømninger i det realpolitiske parlamentariske arbejde, men hos befolkningen er de anti-demokratiske værdier blevet til en stærk understrøm, som nyder mere og mere opbakning og legitimitet.

Vores velfærdssamfund, der er bygget på tillid til, at vi hver især gør vores, smuldrer langsomt, og flere og flere søger løsninger, der sikrer dem og deres egne som et værn mod utrygheden.

Vores tillid til hinanden og troen på, at vores lands succes, som historiebøgerne vil kunne bekræfte, bygger på samspillet mellem vores forskelligheder, erstattes af en trang til at isolere sig med dem, der minder mest om os selv, og så samtidig fordømme resten af vores ligemænd og medborgere.

En vedholdende kritik af magten og eliten er i min optik sund – den sikrer årvågenhed og et nærvær fra medborgerne. Men når den kritik flytter sig til en kritik af demokratiet og en generel mistillid, så er der mere end bare fare på færde. Så er vi ved at rive ned, hvor vi skulle bygge op.

Civilsamfundet er vores smeltedigel
Jeg tror på, at en del af løsningen på dette stille opbrud, vi oplever, skal findes i civilsamfundet. Det er ikke for at lyde højstemt, men civilsamfundet er den smeltedigel, der kan bringe os borgere tættere på hinanden, skabe dialog og forståelse for hinanden.

Det er civilsamfundet og deltagelsen i det, som kan lægge byggestenene til et Danmark, der igen hviler på demokratiske værdier.

Derfor skal vores civilsamfund også begunstiges så meget som muligt i disse år. Derfor skal sporten, kulturen, foreningerne, spejderne og kirken også vende sig ud ad mod samfundet som aldrig før. Civilsamfundet kan og skal bygge bro mellem mennesker, hvor der nu er en kløft.

Sporten, hvor vi som primater sveder skulder ved skulder, styrker sammenholdet og fællesskabet. Og når vi falder og slår os, så oplever vi det helt banale og metaforiske, at vi alle bløder rødt, uanset hudfarve.

Kulturen, hvor vi med sanser dyrker forskellighederne og oplever, hvad vi kan skabe på tværs af religion, etnicitet, seksualitet, politiske overbevisning med mere.

I foreningerne, uanset om det handler om vinterbadning, poesi eller madlavning, hvor vi kommer hinanden ved, ikke fordi vi er ens, men fordi vi har en fælles interesse, vi vil dyrke.

Alle de steder er civilsamfundet løftestangen til det demokratiske Danmark, som vi holder så meget af.

Jeg tror på, at vi skal styrke vilkårene for vores civilsamfund. Jeg tror på, at vi skal hylde det. Jeg tror på, at civilsamfundet – medborgerlandet – er en stor del af løsningen på, hvordan vi skaber et trygt og sammenhængende Danmark igen.

 

Camilla Schwalbe er rådgiver og partner i Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau, SIVIL. Klummen er fast tilbagevendende og alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Schwalbe

Chef for Kommunikation og Public Affairs, Novavi
Socialrådgiver









0:000:00