Civilt overblik: En lille båd, der gynger, fonde og forskning og to gamle tænkere

OP I HELIKOPTEREN: EU-penge går til valgkamp for DF; Novo giver Bangladesh en indsprøjtning, og private fondspenge til forskning problematiseres. Og så er der comeback til Grundtvig og Hal Koch.

Morten Messerschmidt (DF) kom i fokus på en anden måde end vanligt, da der i den forgangne uge blev rejst kritik af Dansk Folkepartis brug af EU-midler. 
Morten Messerschmidt (DF) kom i fokus på en anden måde end vanligt, da der i den forgangne uge blev rejst kritik af Dansk Folkepartis brug af EU-midler. Foto: Erik Luntang/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Velkommen til mandagens vue ud over det civile Danmark. Det bliver ikke kedeligt, tør vi godt love.

Vi starter i den sydligste ende af Danmark – den, der ligger helt nede i Bruxelles. For her har palaveren mellem de to europaparlamentarikere Morten Messerschmidt og Rikke Karlsson skabt bølgegang i Dansk Folkeparti.

Rikke Karlsson har forladt partiets gruppe i protest mod Morten Messerschmidt og imod det, hun opfatter som manglende åbenhed om fonden Feld. Det viser sig nemlig, at EU-penge, der er kanaliseret ud gennem fonden, er brugt på partiets sommertogt rundt i Danmark på en skonnert som et led i valgkampen op til kommunalvalget i 2013. Og det mås man ikke.

Sagen bliver fulgt tæt i de danske medier – blandt andet her i Jyllands-Posten. Og i Ekstra Bladet siger Morten Messerschmidt, at der er tale om en urimelig hetz, og at han i hvert fald ikke har tænkt sig at lægge bilag frem.

Nu kan han forvente at modtage et brev fra EU-Parlamentets administration, som beder om en redegørelse om sagen. 

Fonde og fri forskning
Herhjemme er regeringens finanslovsudspil under kritik. For det offentlige bidrag til forskning i sundhed er alt for lavt i forhold til den finansiering, der kommer fra private fonde, lyder den bitre pille fra to professorer.

”Vi er ved at være ved et kritisk punkt: der, hvor forskningen risikerer at blive koncentreret inden for bestemte områder. Stofskiftesygdomme vil selvfølgelig fylde meget på grund af Novo Nordisk Fonden, det samme med hjerneforskning på grund af Lundbeckfonden og cancer på grund af en organisation som Kræftens Bekæmpelse,” siger professor i neurofarmakologi ved Københavns Universitet Ulrik Gether her til Berlingske Nyhedsbureau.

Og det er ikke kun i Danmark, fonde bag medicinalfirmaer er aktive. Politiken kunne i den forgangne uge berette, at Novo Nordisk har givet Bangladesh en indsprøjtning og overtaget opgaver, der ellers traditionelt tilhører staten. I det fattige land er Novo i færd med at opbygge den infrastruktur i sundhedssystemet, der er nødvendig for at kunne behandle sukkersyge. Det sker i samarbejde med lokale ngo'er.

”Samarbejde med civilsamfundet er nøglen,” siger vicepræsident i Novo Nordisk Susanne Stormer her.

Flygtninge skal i arbejdstøjet
På den danske hjemmebane har Industriens Fond ladet sig inspirere og motivere af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) civilsamfundstopmøde. Fonden afsætter 50 millioner kroner til projekter, der kan hjælpe med at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Pengene kan gå til virksomheder, kommuner og organisationer, som har gode ideer til at forbedre integrationen. Fonden understreger her, at pengene ikke skal erstatte offentlige midler, men være en ekstra indsprøjtning. Så nu er det bare med at få sendt projektansøgninger afsted.

Store tænkere støves af
Og a propos flygtningekrisen. For 75 år siden holdt den danske tænker Hal Koch en række forelæsninger om demokrati. Og de er aktuelle igen, skriver Kristeligt Dagblad.

For Hal Kochs tankevirksomhed kan overføres direkte på den situation, vores samfund står i i dag – ikke mindst nu, hvor vi modtager mange borgere fra lande med – vi kunne jo kalde det – en anderledes demokratisk forståelse end vores egen.

I avisen har Jonas Norgaard Mortensen, som er leder af Institut for Relationspsykologi, nogle konkrete bud på, hvor Hal Koch passer ind i en nutidig sammenhæng.
”Hvis vi virkelig ønsker at bevare den danske model med en høj grad af foreningsliv, tillid og medborgerskab, kunne vi for eksempel sætte medborgerskab på skoleskemaet, støtte foreningsliv og frivillighed massivt, sende alle nydanskere et halvt år på højskole, opprioritere public service i medierne og indføre en national fri(villig)dag for medborgerskab og folkeoplysning,” siger han her. Jonas Norgaard Mortensen tilføjer, at vi også kunne vurdere alle love for, om de fremmer eller kvæler relationerne til civilsamfundet. Det kræver abonnement at læse hele artiklen. 

Og Hal Koch er ikke den eneste gamle tænker, der er hentet frem og pudset af for nylig. Marianne Jelved (R) kædede – også i Kristeligt Dagblad – Nikolai Frederik Severin Grundtvig sammen med den opblomstring af civilsamfundet, vi har været vidne til på det seneste. Og så opfordrede den forhenværende kulturminister her kraftigt til at lære og lade sig inspirere af Grundtvig. Den opfordring er hermed givet videre - omend også denne artikel kræver abonnement. 

Ugen, der kommer
I Frankrig skotter man misundeligt til Danmark, for vi har noget, det gamle imperium kun har i meget begrænset omfang – nemlig erhvervsdrivende fonde. Mandag afholder Den Franske Ambassade i København et arrangement om disse fondes virke og værdi. Det skal vi nok fortælle mere om tirsdag.

Og så fylder et par markante herrer rundt i ugen, der kommer.

Den ene er den tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Sven Ove Gade, som fylder 80 søndag 25. oktober.

Og den anden er en herre, som forlod Frederiksberg Seminarium i 1968. Men det var nu som nationalskjald og ikke som skolelærer, han skulle gøre sit navn kendt. Det er naturligvis Kim Larsen, som fylder 70 fredag 23. oktober.

Og han får lov at slutte det civile overblik af med et klip fra dengang, hvor han endnu var ukendt – og stadig så genert, at han foretrak at møde publikum med lukkede øjne.

God fornøjelse derude i det civile.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Susanne Stormer

Global chef for bæredygtighed, Novo Nordisk, adj. professor, CBS
cand.mag. i engelsk sprog og litteratur og områdestudium Østasien (Aarhus Uni. 1986)

Ulrik Gether

Institutleder, Institut for Neurovidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1990), dr.med.









0:000:00