Civilt overblik: Fortørnet idrætsforbund, feministisk strikkefestival og fiske-farce på Bornholm

PRESSEKLIP: DIF-formand Niels Nygaard ville gerne have været med resten af civilsamfundet på Marienborg. DSB har kylet frivillige på porten, og en stribe ngo'er har skrevet et åbent brev til udenrigsministeren. Samtidig følger vi op på to saftige sager fra sidste uges nyhedsbrev.

<br>Diskussionen om flygtninge har været centralt på dagsordenen hele ugen. Også i civilsamfundet.<br>

Diskussionen om flygtninge har været centralt på dagsordenen hele ugen. Også i civilsamfundet.
Foto: Velkommen til flygtninge - Nej til Støjbergs skræmmekampagne
Rasmus Dahl Løppenthin

Velkommen til dit ugentlige overblik over det civile Danmark - en lille mandagspakke, som indeholder presseklip med store og små historier fra civilsamfundet i ugen, der gik.

Og vi lægger naturligvis ud med ugens helt store tilløbsstykke: Torsdagen topmøde på Marienborg, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde sat integration af syriske flygtninge på dagsordenen. Særligt de frivillige kræfters rolle var i fokus, og derfor havde statsministeren indkaldt det samlede civilsamfund. Sådan da.

Dansk Idrætsforbund, som organiserer 345.000 frivillige, måtte nemlig lide den tort at blive udeladt fra deltagerlisten, og det vakte ikke just jubel i Idrættens Hus i Brøndby.

”Idrætten tager allerede i dag et stort ansvar for integration i Danmark - og bør derfor også være med, når der deles erfaringer og drøftes nye muligheder. Vi løfter gerne et større ansvar i samspil med kommuner og andre institutioner. Derfor bør vi naturligvis også være en del af en sådan drøftelse,” sagde formand Niels Nygaard til blandt andet Tipsbladet torsdag.

Men det var ikke kun på den nationale scene, at tillidsvalgte fra danske idrætsforeninger var utilfredse med politikerne. Ringsted Kommune har nemlig halveret det årlige tilskud til markedsføring for byens sportsklubber til 300.000. Det fik bestyrelsen i divisions-håndboldklubben TMS Ringsted til at trække sig i protest, skrev Ringsted Dagblad tirsdag.

Åbent brev til Kristian Jensen
Og apropos besparelser. Midt i en ellers historisk stor flygtningekrise har regeringen udvist optimisme på udviklingslandenes vegne og lagt op til at skære 2,6 milliarder på ulandsbistanden. Det har fået landets ngo’er til at fare i blækhuset og forfatte et åbent brev til udenrigsministeren, som blev bragt på Altinget torsdag.

Hovedbudskabet var, at forebyggelse betaler sig.

“Den aktuelle flygtningesituation lægger pres på fordelingen imellem den langsigtede indsats og den øjeblikkelige nødhjælp. Vi vil gerne opfordre dig til at holde fast også i det langsigtede arbejde. Det er afgørende at fastholde den langsigtede indsats, som er med til at forebygge fremtidige flygtningesituationer, ” lød det i brevet til Kristian Jensen (V), som var underskrevet af mere end 40 ngo’er.

Anderledes god stemning var der ved Vadehavet sidste weekend. Her var 7.500 kvindelige strikke-entusiaster fra ind- og udland samlet til Fanø Strikkefestivals 10-års jubilæumsudgave. Det skrev skrev Kristeligt Dagblad onsdag, hvor de også fik en deltager til at sætte ord på begivenhedens betydning.

“1970'erne var der ølejre, det her er den nye kvindelejr,” sagde Dorte Balleby i artiklen, som abonnenter kan læse her.

Minister roste frivillige
Således oplyst om den moderne kvindebevægelses nye ansigt fortsatte Kristeligt Dagblad ufortrødent dækningen af civilsamfundet. Fredag lagde avisen spalter til en klumme fra “frivilligministeren”, socialminister Karen Ellemann (V), i anledning af Frivillighedens Dag. Du kan læse hele klummen her, hvis du er abonnent.

Hun roste det store frivillige engagement i den ekstraordinære flygtningesituation. Men Ellemann hyldede i særlig grad hverdagens tavse helte, som ikke tager selfies for at dokumentere deres gode gerninger.

“Endnu mere imponerende er det at se de mange mennesker, der også yder en frivillig indsats, når kameraerne er slukkede, og mediernes fokus er rettet et andet sted hen.

De mennesker, som uge efter uge møder op på fodboldbanen for at træne de lokale børn i fodbold, dem, som tager ned på plejehjemmet og cykler en tur med de ældre i en rickshaw, dem, som tager tjansen med de lange møder i foreningens bestyrelse og drøfter vedtægter og økonomi og så videre.”

Bevægelsen “Welcome to Denmark” har til gengæld intet problem med tændte kameraer, og i den forgangne uge fik man over for TV2 luft for utilfredsheden med DSB. Bevægelsens frivillige har de seneste uger stået klar på Københavns Hovedbanegård med mad og drikke til syriske flygtninge. Det må de ikke mere.

Teknisk set er de ikke smidt på porten, men DSB-ansatte har ryddet det område, hvor de frivillige opholdt sig. Og “Welcome to Denmark” har ikke kunnet finde pengene til at tage imod statsbanernes generøse tilbud om et leje et lokale for 300.000 kroner om måneden.

Den frivillige Ditte Bloch Noer blev chokeret over behandlingen.

“Vi er virkelig rystede over DSB's fremgangsmåde i den her sag. Det handler jo om at, at vi forsøger at hjælpe nogle mennesker, sagde hun til tv2.dk torsdag.

Frelsens Hær og Fiske-fond
Til slut følger vi op på et par sager fra sidste uges overblik. Først Frelsens Hær, som i dagene op til sin husstandsindsamling følte sig overset. De skulle nemlig stemme dørklokker sidste søndag, samme dag som den store tv-indsamling til fordel for syriske flygtninge.

Et par tophistorier på eb.dk og bt.dk senere kunne informationschef Lars Lydholm så konstatere, at det i grunden havde givet ganske pænt med opmærksomhed sådan at blive glemt. Og efterfølgende fandt optællerne til deres store forundring på den gode side af 200.000 i bøsserne. Var det i virkeligheden en fordel, at Frelsens Hær samlede ind samme dag, som tv-showet løb af stablen, spurgte eb.dk mandag aften?

"Der tror jeg faktisk, jeg må sige, ja. Vores frivillige blev først lidt mismodige, men jeg tror faktisk, det har hjulpet i det store billede. Det har det helt klart," konkluderede informationschef, Lars Lydholm.

Onsdag var Frelsens Hær nu alligevel ude og efterlyse mere opbakning til indsamlingen fra de mange sympatisører på sociale medier. Læs mere her.

Og så til sagen om fondsejede Insepa og et lukrativt incitamentshonorar på 65 millioner kroner til bestyrelsesmedlemmerne. En professor har allerede stemplet honorarerne som “langt ude”, og nu har Berlingske Business gravet videre. De har fundet et dokument, som tyder på, at virksomhedens enorme værditilvækst ikke skyldes bestyrelsens genialitet, men at man har haft “global monopol på kvalitetsfiskefiletemballage”. Du kan læse mere her.

Næste uge
På tirsdag runder Ældresagens medstifter og administrerende direktør, Bjarne Hastrup, et skarpt hjørne, når han bliver 70.

Mandag holder CISU fyraftensmøde om civilsamfundets rolle i Østafrikas smertensbarn, Somalia. Dagen efter er alles øjne rettet mod Finansministeriet, når regeringen tirsdag fremlægger finanslovsforslag.

Onsdag holder Rådet for Psykisk Sårbare en konference, der sætter fokus på frivillige bisiddere til psykisk sårbare. Og søndag er det tid til Røde Kors' landsindsamling.

Der bliver med andre ord nok at se til den næste uges tid i civilsamfundet.

Så god arbejdslyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Nygaard

Formand, DIF & Team Danmark Kommerciel, bestyrelsesmedlem, musikspillestedet Train, Club La Santa, Krogagerfonden fhv. formand for Dansk Idrætsforbund (DIF)
student (Skive Gymnasium 1972)









0:000:00