Dansk Erhverv starter branchenetværk for frivillige sociale foreninger

NYT NETVÆRK: Sammen med brancheorganisationer har Dansk Erhverv taget initiativ til et branchenetværk for civilsamfundet.

Med det nye branchenetværk skal Dansk Erhverv facilitere en løbende dialog mellem de mange frivillige og sociale organisationer.

Ambitionen er at arbejde for afbureaukratisering af procedurer og regler for civilsamfundet, sikre rimelige rammevilkår og styrkelse af det offentligt-private samarbejde for frivillige sociale organisationer, fremgår det i pressemeddelelsen.

Det bliver netværksansvarlig og politisk konsulent hos Dansk Erhverv, Rasmus Kjærhus Nørgaard, som skal stå for at samle trådene i netværket.

”Det handler om at lytte på tværs af bordet og dele erfaringer, hvad der trykker, og hvor der er behov for handling. I Dansk Erhverv arbejder vi dagligt med klassiske erhvervsvilkår, og der er ofte overlap til, hvad civilsamfundets organisationer oplever af udfordringer. Vi kan med andre ord løfte hinanden. Det er derfor, vi er med,” siger Rasmus Kjærhus Nørgaard.

Øget styring og større krav til dokumentation
Initiativet bakkes op af organisationerne Bedre Psykiatri og Reden/KFUK's Sociale Arbejde.

Kira West, der er forstander for Reden/KFUK's Sociale Arbejde, fortæller, at rammerne for både private og offentlige tilskud til de frivillige og sociale organisationer er blevet skærpet i de seneste år.

Hun beskriver desuden, at organisationerne oplever en øget styring, og at der samtidig stilles større krav til at kunne dokumentere de sociale effekter af organisationernes indsatser for målgrupperne.

Den oplevelse kan Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri, nikke genkendende til.

”I mange organisationer skal der nu udarbejdes flere forskellige budgetter og regnskaber i forskellige skabeloner med forskellige frister. Der skal redegøres detaljeret for timeforbrug for specifikke medarbejdere og aktiviteter i flere forskellige projekter, og der skal afrapporteres på forskellige mål i forskellige afrapporteringsskabeloner og så videre,” fortæller Thorstein Theilgaard.

Ifølge Theilgaard går det i sidste ende ud over indsatsen, fordi den tætte monitorering af mål og rammer gør det vanskeligt at indrette og udvikle fleksible indsatser.

Både Kira West og Thorstein Theilgaard mener dog, at det øgede fokus på, at tilskud til socialt arbejde bruges ansvarligt og effektivt, er positivt.

Det er Dansk Erhverv enige i, men de understreger vigtigheden af, at der ikke tages unødigt mange ressourcer fra det sociale arbejde.

Branchenetværket lanceres fredag 8. juni på Børsen i København.

Forrige artikel Novo Nordisk Fonden i eksplosiv vækst: Vil udbetale fem milliarder om året Novo Nordisk Fonden i eksplosiv vækst: Vil udbetale fem milliarder om året Næste artikel Klumme: Danske fonde er i bevægelse Klumme: Danske fonde er i bevægelse