Debat

Dansk Flygtningehjælp: Frivillige i velfærdssamfundet må aldrig blive løsningen på budgetudfordringer

Det er godt, at flere kommuner ser potentialet i at samarbejde med civilsamfundet om en række velfærdsopgaver. Men der er nogle opgaver, det frivillige Danmark aldrig kan overtage, skriver frivilligchef Lone Tinor-Centi og integrationsdirektør Kenneth Flex.

<span>Frivillige skal tænkes ind i centrale offentlige kerneopgaver. Men&nbsp;invitationen fra det offentlige skal altid tage udgangspunkt i, hvem der bedst løser den konkrete opgave</span>, skriver Lone Tinor-Centi og Kenneth Flex. Arkivfoto.
Frivillige skal tænkes ind i centrale offentlige kerneopgaver. Men invitationen fra det offentlige skal altid tage udgangspunkt i, hvem der bedst løser den konkrete opgave, skriver Lone Tinor-Centi og Kenneth Flex. Arkivfoto.Foto: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix
Lone Tinor-Centi
Kenneth Flex
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det frivillige Danmark skal ikke redde os fra velfærdskrisen – men civilsamfundet er klar på at overtage flere velfærdsopgaver under visse betingelser og forhold.

I Dansk Flygtningehjælp er vi meget glade for det tætte samarbejde med kommunerne. Derfor mener vi også, at det nuværende samspil mellem civilsamfundet og myndigheder skal gøres endnu bedre. Så flere kommuner får muligheden for at gøre det, vi ved, virker. På den måde kan de få mere tid til at løse deres kerneopgaver og lette noget af presset på et tynget velfærdssamfund.

Civilsamfundet kan noget helt særligt i forhold til at sikre trivsel for udsatte borgere, herunder flygtninge. Og vi kan nå rigtig langt med netop denne gruppe borgere, hvis civilsamfund og kommuner inviterer hinanden indenfor.

Velfærdssamfundets trængte økonomi sætter fokus på, hvor fintmasket velfærdssamfundets sikkerhedsnet skal være. De mange frivillige kræfter er et væsentligt bidrag til at forhindre, at udsatte grupper falder igennem.

Aflastning eller medborgerskab?   

Styrken ved den frivillige sociale integrationsindsats er, at den kan skabe det ofte manglende netværk for flygtninge i lokalsamfundet.

Frivillige er andet og mere end ulønnet arbejdskraft. De tilfører integrationen af flygtninge en helt særlig værdi med deres støtte til, at flygtningene finder sig til rette i det danske lokalsamfund som ligeværdige medborgere.

Temadebat

Kan det frivillige Danmark redde os fra velfærdskrisen?

Der mangler varme hænder i velfærdssektoren. Politikere på Borgen har derfor luftet ideen om, hvorvidt frivillighed kan aflaste. Men meningerne er tydeligt delte. Derfor sætter Altinget Civil nu emnet til debat.

Læs mere og mød panelet her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, der udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til debatredaktør Ida Thagesen på [email protected].

De frivillige åbner for lokale netværk, har et godt lokalkendskab og er som ambassadører for en positiv integration med til at skabe åbenhed og involvering i lokalsamfundet. Og så går de frivillige ikke hjem klokken 17.

Fungerende social- og ældreminister Astrid Krag (S) har for nylig forklaret til Altinget, hvordan hun mener, frivillighed kan aflaste sosu’er, lette presset på praktiserende læger og i det hele taget have stor effekt som forebyggende faktor.

Med andre ord, at frivillige skal tænkes ind i centrale offentlige kerneopgaver. Vi er ikke uenige i denne udmelding – men invitationen fra det offentlige, skal altid tage udgangspunkt i, hvem der bedst løser den konkrete opgave – det offentlige eller de frivillige.

Vi mener, at forudsætningen for et bæredygtigt velfærdssamfund er et velfungerende civilsamfund, hvor borgerne tager ansvar for fællesskabet og hjælper hinanden i hverdagen. Når civilsamfundet er bedst, skaber det den sammenhængskraft, vi så åbenlyst har brug for mere af.

Et stærkt civilsamfund gør, at den offentlige sektor kan koncentrere sig om professionel indsats for borgere, der har brug for det. Det frivillige møde handler først og fremmest om medborgerskab – både hos dem der engagerer sig frivilligt, og hos de borgere, der i mødet med frivillige medmennesker opnår bedre muligheder for at deltage i samfundslivet.

Tvang og sanktioner er professionelles opgave

Velfærdssamfundet giver borgeren rettigheder til offentlige ydelser – og der skal det frivillige træde tilbage i respekt for en relevant faglært ekspertise – og i respekt for retssikkerhed i tilbuddet.

Ligeledes træder det frivillige tilbage, når deltagelsen i aktiviteterne er forbundet med tvang og sanktioner. De frivilliges integrationsindsats sker på egne præmisser og dagsorden. Der er ikke tale om en erstatning for en offentlig fagprofessionel indsats.

Frivillige er andet og mere end ulønnet arbejdskraft

Lone Tinor-Centi og Kenneth Flex
Hhv. frivilligchef og direktør, DRC Integration

En væsentlig del af den frivillige indsats forudsætter samarbejde med kommunerne, og de kan gøre borgere opmærksomme på mulighederne i de frivillige netværk. Dansk Flygtningehjælp er klar til at understøtte at involvering af frivillige opleves som et positivt tilvalg og hilser den øgede interesse for frivilligt socialt arbejde mere end velkommen. Men den frivillige indsats er ikke gratis, den kræver naturligvis både ressourcer og prioritering.

Brancheforeningen for civilsamfundsorganisationer har siden 2021 haft en anbefaling klar, der skitserer en ny model for finansiering af civilsamfundet. Det bliver en opgave for et nyt Folketing at skabe rammerne for et stærkt civilsamfund, der kan være med til at løfte mennesker i udsatte og sårbare livssituationer ind i fællesskabet.

Kommunerne bør altid inddrage frivillige foreninger og organisationer. De bør søge dialog med de organiserede frivillige kræfter og trække på organisationernes faglighed.

Med andre ord: Lad os gøre mere af det, der fungerer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Tinor-Centi

Chef, DRC Integration, Frivillig, Dansk Flygtningehjælp
cand.scient.adm

Kenneth Flex

Direktør, DRC Integration, Dansk Flygtningehjælp, bestyrelsesformand, Fonden Novavi, bestyrelsesmedlem, Fonden Blindes Arbejde
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00