Debat

DBU og Red Barnet: Fodbold får udsatte børn ind i kampen

DEBAT: Vejen ind i foreningslivet er ikke lige let for alle. Red Barnet og DBU samarbejder om projektet Plads til Alle, der skal hjælpe børn ind i foreningslivet. Projektet bliver børnenes vej til bedre sundhed og kammeratskaber, skriver Jonas Keiding Lindholm og Claus Bretton-Meyer.

Foto: Henning Bagger/Scanpix Ritzau
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Keiding Lindholm og Claus Bretton-Meyer
Hhv. generalsekretær for Red Barnet og administrerende direktør i Dansk Boldspil-Union

En gruppe 8-årige drenge har fuld gang i fodboldtræningen i Helsingør IF, lige som de plejer: To gange om ugen, i sol og regn, sommer og vinter. I denne uge er træningen dog lidt speciel. Her fik spillerne helt særligt besøg – både af H.K.H. Kronprins Frederik og af landsholdsspillerne Simon Kjær, Christian Eriksen, Pione Sisto og Kasper Schmeichel, der alle blandede sig i træningen og efterfølgende skrev autografer.

Det fine fremmøde var en markering af projektet Plads til Alle, hvor DBU, Red Barnet og landets kommuner samarbejder om at gøre fodbold og foreningslivet tilgængeligt for alle børn – uanset social, etnisk eller økonomisk baggrund. Helsingør er en del af dét projekt.

Kulturelle udfordringer kan gøre vejen ind i foreningslivet svær
Siden 2012 har projektet sammen med landets kommuner hjulpet 3.500 børn ind i fritidslivet. En af dem er Mariam på 11 år. Hun er flygtet til Danmark fra Eritrea med sin familie for to år siden. For familien har det været en stor omvæltning at finde sig til rette i et nyt land. Forældrene taler ikke dansk, og de har svært ved at komme ind på livet af danskerne og den nye kultur.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Da Mariam og hendes søskende starter i skole, går det hurtigt med det danske sprog. Hun bliver venner med et par af drengene fra klassen og bliver smittet af deres begejstring for fodbold og får lyst til at prøve det selv. Mariams forældre kender dog ikke til det danske foreningsliv. Deres økonomi er stram, og de har ikke penge til Mariam og hendes søskendes fritidsaktiviteter.

Derfor spørger forældrene kommunen til råds. Her sætter man dem i forbindelse med Plads til Alle. Maria, som er frivillig i Red Barnet, kommer i familiens hjem og følger Mariam til træning i den lokale fodboldklub hver uge.

Red Barnet og Dansk Boldspil-Union samarbejder om projektet Plads til Alle, som giver udsatte børn adgang til fodboldens fællesskab – uanset social klasse, indtægtsgrundlag eller etnisk baggrund.

Jonas Keiding Lindholm og Claus Bretton-Meyer
Generalsekretær for Red Barnet og administrerende direktør i Dansk Boldspil-Union

På den måde får Mariam hjælp og støtte til at komme i gang med det, hun drømmer om, og finder vejen til foreningslivet. Nu går hun på et hold i en attraktiv klub i området og klarer sig uden hjælp fra frivillige.

Mariams historie ligner mange af de historier, hvor det er lykkes. Men vejen ind i foreningslivet er svær for mange piger – og særligt dem med anden etnisk baggrund end dansk. Blot halvdelen af landets piger med anden etnisk baggrund går til en fritidsaktivitet.

Til sammenligning er det kun hvert femte barn med dansk baggrund, der ikke går til noget regelmæssigt i fritiden. Det er nedslående tal, når vi samtidig ved, at fodbold med værdier som fællesskab og respekt kan være med til at skabe et bedre liv for børn i udsatte familier, som i særlig grad har brug for en hjælpende hånd for at blive en del af et fritidsfællesskab.

Derfor samarbejder Red Barnet og Dansk Boldspil-Union om projektet Plads til Alle, som jo netop giver udsatte børn adgang til fodboldens fællesskab – uanset social klasse, indtægtsgrundlag eller etnisk baggrund.

Plads til alle
Der kan være mange årsager til, at børn kan have svært at blive en del af fritidslivet. En anden kulturel baggrund kan, som i Mariams tilfælde, vanskeliggøre adgangen til foreningslivet. Men der kan også være tale om nogle af de mange tusinde børn, der vokser op som børn af forældre med psykiske lidelser, alkoholmisbrug eller på anden måde er udsatte.

Også de piger er en målgruppe for Plads til Alle. De børn skal ikke blot følges hen til foreningen; de skal hjælpes hele vejen over dørtærsklen, ved at vi sørger for, at den enkelte forening er klædt på til at tage imod og fastholde barnet i fællesskabet. Det forsøger vi med Plads til Alle.

Helt konkret står kommunerne for det økonomiske tilskud og den opsøgende indsats. Red Barnets frivillige hjælper konkret børn og deres familier over i fodboldklubberne, mens DBU åbner døren til klubben og motiverer børnene til at blive en fast del af fodboldholdet. Og det virker!

Med et korps på 2.500 Red Barnet-frivillige bredt ud på 62 lokalforeninger, 100.000 DBU-frivillige og 240.000 børn ude i landets mere end 1640 fodboldklubber har DBU og Red Barnet et godt udgangspunkt for at gøre en forskel for udsatte børn i Danmark.

Ifølge FN's BØRNEkonvention har børn ret til leg og et fritidsliv med mulighed for at dyrke alderssvarende interesser. Det bakker DBU og Red Barnet ikke blot op om. Vi kæmper aktivt sammen om at få det til at ske.

Resultaterne i Plads til Alle-projektet viser nemlig, at fodbolden giver adgang til meget mere end medaljer og klubdragter. Ved at vise vejen til sundhed og kammeratskaber, som rækker langt ind i voksenlivet, får fodbold, kort og godt, udsatte børn ind i kampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Keiding Lindholm

Impact Director, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)

Claus Bretton-Meyer

Formand for A P Botved m.fl.
MBA (CBS 2006), officer (Forsvarsakademiet 2004)

0:000:00