Den frivillige reserve rykkede ud under coronakrisen: ”Det var ikke gået uden dem”

MANPOWER: Hjemmeværnets frivillige stillede op med ultrakort varsel, da coronakrisen lukkede landet ned, og der var brug for at åbne Danmarks største callcenter. Rigspolitichefen er taknemmelig for sin ”sikkerhedsreserve”.

Rigspolitichef Thorkild Fogde (t.v.) flankeret af statsminister Mette Frederiksen (t.h.) ved pressemøde i Statsministeriet 6. marts. Samme dag åbnede rigspolitiet callcenteret med stor hjælp fra Hjemmeværnet.
Rigspolitichef Thorkild Fogde (t.v.) flankeret af statsminister Mette Frederiksen (t.h.) ved pressemøde i Statsministeriet 6. marts. Samme dag åbnede rigspolitiet callcenteret med stor hjælp fra Hjemmeværnet.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Når sådan noget sker, så er der faktisk kun ét sted at gå hen, hvis du skal bruge folk med ultrakort varsel. Det er Hjemmeværnet.

Thorkild Fogde
Rigspolitichef

”Jeg vil gerne sige tak til Hjemmeværnet for en hel uvurderlig bistand. Det var ikke gået uden dem. Det må du gerne få med i din artikel,” siger rigspolitichef Thorkild Fogde, da Altinget fanger ham til en snak om Hjemmeværnets rolle i de hektiske måneder i foråret, da coronasmitten betød, at meget store dele af samfundet blev lukket ned.

Hjemmeværnet bistår normalt politiet omkring 1.500 gange om året. Hjemmeværnsfolkene hjælper typisk af med at løse opgaver i relation til afspærring, bevogtning, eftersøgning og grænsekontrol.

”Vi har fået nogle politikadetter, som samarbejder med Hjemmeværnet nede ved grænsen til Tyskland. Men ellers har vi ikke en generel sikkerhedsreserve vi kan trække på i dansk politi. Derfor er Hjemmeværnet i vidt omfang vores sikkerhedsreserve, når der skal bruges mandskab til de her opgaver,” forklarer Thorkild Fogde.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00