Om  
Naser Khader
Sherin Khankan

Naser Khader bliver frikendt for injurier i Højesteret

Det konservative folketingsmedlem er blevet frikendt med henvisning til ytringsfrihed og parlamentarisk immunitet i sag om den kvindelig imam og direktør for Exitcirklen, Sherin Khankan.

Der var ikke "tilstrækkeligt faktuelt grundlag" til at dømme, vurderede Højesteret.
Der var ikke "tilstrækkeligt faktuelt grundlag" til at dømme, vurderede Højesteret.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Max Læbo Wulff

Naser Khader (K) bliver frikendt i Højesteret i anklagen om, at han skulle have fremlagt injurier om den kvindelige imam og direktør for Exitcirklen, Sherin Khankan.

Det skriver Højesteret i en domsafsigelse.

Sagen handler om et Facebook-opslag, Naser Khader skrev den 1. december 2017, hvor han blandt andet beskrev Sherin Khankans fortid som ”radikal islamist”.

Med dommen stadfæster Højesteret Østre Landsrets dom.

Højesteret noterede ellers, at de påstande, Khader fremlægger i Facebook-opslaget, er injurier, men han frikendes med henvisning til, at europæiske menneskerettigheder giver en beskyttet ytringsfrihed i såkaldte værdidomme.

”Naser Khaders udsagn måtte således anses for fremsat som led i offentlig debat om et emne af væsentlig samfundsmæssig interesse, og Naser Khader havde som medlem af Folketinget desuden en særligt vidtgående ytringsfrihed om sådanne emner,” skriver Højesteret.

Sagen begyndte dog allerede tre måneder før, i september 2017, hvor Naser Khader sendte en mail til folketingsmedlemmerne Martin Henriksen (DF), Marcus Knuth (dengang medlem af Venstre, i dag medlem af Konservative), hvor han stillede spørgsmål ved, om Exitcirklen, der ansøgte om satspuljemidler, burde tildeles midler fra puljen. Han skrev blandt andet, at Sherin Khakan ikke ville afvise sharia-lovgivning.

Højesteret frikendte desuden Naser Kader med henvisning til hans status som folketingsmedlem, der giver ham parlamentarisk immunitet, og det gør ifølge Højesteret, at der ikke er et ”tilstrækkeligt faktuelt grundlag til, at ærekrænkende udsagn er strafbare.”

Naser Khader er sygemeldt fra sit hverv i Folketinget. Han søgte om orlov, efter Berlingske skrev en række artikler, hvor debattører beskriver, hvordan folketingsmedlemmet har truet med at gå til deres arbejdsgiver, hvis de udtalte sig kritisk om ham.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Sherin Khankan

Religionssociolog, forfatter, stifter og direktør, Exitcirklen - Veje ud af psykisk vold, stifter og iman, Mariam Moskeen
cand.mag. i religionssociologi og filosofi (Københavns Uni.), cert. kognitiv psykoterapeut









0:000:00